"In acest moment, indiferent ce decizie se va lua azi, e clar ca e de ordin politic. O rezolvare a situatiei se poate face umbland la cadrul fundamental, la felul in care este organizata activitatea in TVR. Orice mare manager ar veni acum la TVR, nu are cum sa rezolve situatia de ansamblu a TVR, respectand cadrul legal. Sper sa gasiti o solutie pentru a rezolva situatia de fond din TVR, pentru ca in acest moment lucrurile sunt blocate", a declarat marti seful TVR, Alexandru Lazescu, in sedinta Comisiilor reunite de Cultura si Mass-media din Parlament. "Imi dau seama ca prezenta mea in fruntea televiziunii e o chestiune de cateva ore, nu e vorba despre asta", a adaugat Lazescu, facand un apel la rezolvarea situatiei din televiziunea publica.

UPDATE Ioana Avadani de la Centrul pentru Jurnalism Independent ii citeaza, pe Facebook, pe mai multi participanti la dezbaterile din comisii. Potrivit relatarilor ei, participantii au ajuns sa discute si chestiunea contractului TVR-Romtelecom pentru transmisiuni sportive precum Euro 2012. Vezi mai jos declaratiile citate de Ioana Avadani.

UPDATE 2 Comisia de buget-finante din Senat a respins conturile de executie bugetara ale SRR si SRTv. Potrivit Mediafax, contul de executie bugetara al Radioului public pe 2010 si 2011 a fost respins cu 6 voturi impotriva si 2 voturi pentru, iar cel al Televiziunii publice pe 2010 si 2011 a fost respins cu unanimitate de voturi.

Rapoartele de activitate ale TVR si ale Radioului public pe 2009, 2010 si 2011 sunt dezbatute, marti, intr-o sedinta comuna a Comisiilor pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa ale Senatului si Camerei Deputatilor, inainte ca ele sa fie dezbatute in plenul Parlamentului. Daca rapoartele pica la vot in Parlament, Consiliile de Administratie ale acestor institutii sunt demise de drept.

In timpul discutiilor din Comisiile de cultura pe tema rapoartelor SRR si SRTv, PDL a incercat sa amane dezbaterea plen, invocand faptul ca nu au fost discutate inca rapoartele de executie bugetara ale celor doua institutii.

Cele mai importante declaratii ale lui Alexandru Lazescu:

Niciunul din cele 4 consilii anterioare nu si-a incheiat mandatul la termen.

Cum intra un nou Consiliu, se fac calcule cine il va inlocui, cand va cadea.

In acest moment, indiferent ce decizie se va lua azi, e clar ca e de ordin politic.

O rezolvare a situatiei se poate face umbland la cadrul fundamental, la felul in care este organizata activitatea in TVR.

Orice mare manager ar veni acum la TVR, nu are cum sa rezolve situatia de ansamblu a TVR, respectand cadrul legal.

Sper sa gasiti o solutie pentru a rezolva situatia de fond din TVR, pentru ca in acest moment lucrurile sunt blocate.

Imi dau seama ca prezenta mea in fruntea televiziunii e o chestiune de cateva ore, nu e vorba despre asta.

Cred ca in acest moment stim, oamenii din televiziune care au mers alaturi de mine, am fost intr-o situatie extrem de critica si am gestionat resurse foarte mici.

Suntem in situatia in care bugetul de productie, de cheltuieli directe pentru zona editoriala, s-a micsorat dramatic.

Cred ca in acest moment TVR are un canal de stiri decent, care e competitiv.

TVR are, de cateva saptamani, un site de stiri competitiv.

In rest sunt multe lucruri bune si rele care se pot spune.

Ce au declarat unii dintre participantii la dezbaterile din Comisii, citati de Ioana Avadanipe Facebook:

  • Victor Socaciu: Ratingul TVR s-a prabusit sub mandatul Lazescu, de aceea nu-si mai poate indeplini misiunea publica. Ati adus oameni de competenta indoielnica, al carui salariu depaseseste cu mult salariile vechilor profesionisti din TVR, lucru abominabil. Ati facut o politizare excesiva, cum nu s-a mai facut in trecut. Propun respingerea raportului pt 2011.
  • Olguta Vasilescu: Am facut rost de stenogramele din consiliu si le-am pus la mine pe blog. TVR a avut pierderi mai mari decit Posta Romana si Tarom la un loc. TVR a achizitionat casete cu preturi de 3 ori mai mari decit in magazine. Nu am pea multe intrebari, pentru ca eu stiu aceste lucruri. (...) Ati primit o oferta de la Romtelecom de 9 milioane de euro, sa transmita meciurile pe Dolce. Cum ati reusit sa faceti acest contract pe 1,5 milioane + 1,5 milioane barter? Unde s-au pierdut 6 milioane?
  • Cristian Topescu: Nu vom scapa de politizarea TVR, caci noii membri ai consiliului vor vota dupa interesul politic sau dupa interesul propriu. Vin cu o ropunere: CA sa fie format din membri ai uniunilor de creatie. Saca cititi liste membrilor actualului CA, veti constata ca jumatate nu au nicio legatura cu televiziunea. E ca si cum o fabrica de piine ar fi condusa de oameni care nu au vazut nicioadata piine. In TVR, oamenii de valoare de abia mai pot sa respire.
  • Raluca Turcan: As fi vrut o minima consultare intre institutiile statului ca sa nu se ajunga la un comportament politic care a fost condamnat de toti. Asta daca nu se dorea o decapitare politica.
  • Lucia Hossu Longin: In TVR au fost doua televiziuni. Cea de stiri si info, care a beneficiat de regim privilegiat: salarii mari, ore suplimentare (circa 80% din orele suplimentare) si televiziunea cealalta, unde salariile au fost inghetate de acum 6-7 ani. In clipa in care aduci oameni de la B1 Tv, de la EVZ sau de la Kamikaze si ii platesti cu 100 de milioane, ce inseamna asta? Nu erau oameni de valoare. (...)