Alexandru Lazescu, fostul presedinte-director general al TVR, a declarat pentru Mediafax, referitor la afirmatia lui Traian Basescu potrivit careia Televiziunea Publica trebuie desfiintata si reinfiintata pe baze noi, ca este perfect de acord ca aceasta institutie trebuie restructurata fundamental.

"Sunt perfect de acord ca trebuie restructurata din temelii, in mod fundamental, pentru ca asa cum stau lucrurile acum nu se poate face acest lucru. Institutia trebuie regandita si trebuie stabilite principii clar definite, care sa reactualizeze cadrul normativ actual, pentru ca televiziunea functioneaza dupa o lege din anul 1994", a spus Alexandru Lazescu. El a precizat, insa, ca acest lucru nu se poate face la nivelul unei conduceri a Televiziunii Publice, "oricare ar fi ea", sau a unui consiliu de administratie, in conditiile legii actuale.

"Acest lucru (restructurarea, n.r.) presupune o vointa politica la nivelul intregii clase politice, pentru ca, in conditiile actuale, e foarte greu sa mai continui in acelasi sistem", a mai spus Alexandru Lazescu.

In ceea ce priveste principiile care ar putea sta la baza reformarii Televiziunii Romane, Lazescu a vorbit despre separarea functiei de presedinte de cea de director general, despre eventualitatea scoaterii salariatilor din consiliul de administratie si, in general, la regandirea intregii structuri de conducere a institutiei. El a amintit in acest context de board-ul care conduce BBC si de comitetul executiv al radiodifuzorului britanic, entitati care cuprind tipuri diferite de oameni.

El este de parere ca trebuie asigurata o "stabilitate institutionala" in cadrul TVR. "Mecanismul acesta de respingere a raportului (de activitate, care duce automat la demiterea conducerii TVR , n.r.) e extrem de pagubos", a spus fostul presedinte-director general al TVR, precizand ca o solutie ar putea fi aceea ca, la preluarea mandatului de catre o echipa de management, aceasta ar putea avea un contract clar, pe 4-5 ani, in care sa existe obiective clar definite, pe care respectiva echipa de conducere sa si le asume. De asemenea, el a mai spus ca, chiar si in conditiile actualei legislatii, nu crede ca trebuie inventat un mecanism foarte complicat de desemnare a membrilor din echipa de management. El a facut referire la BBC, unde membri board-ului de conducere sunt desemnati de ministrul britanic al Culturii.

"Important este daca acestia sunt desemnati in mod responsabil", a mai declarat Lazescu, precizand ca directorul general al BBC a anuntat public cu foarte multe luni inainte data la care va parasi functia, pentru a se asigura tranzitia catre o noua putere. "La noi se face de pe o zi pe alta", a mai spus Lazescu.

In acest context, el a precizat ca, dupa ce marti a fost demis de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al TVR pe anul 2011, miercuri, el a si predat mandatul noului director general interimar, Radu Calin Cristea.

Pe de alta parte, Alexandru Lazescu a spus ca, probabil, in urmatoarea perioada, impreuna cu organizatii din societate, va incerca sa promoveze public un fel de cadru nou de functionare a institutiilor publice de televiziune si radio.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca TVR trebuie desfiintata si reinfiintata pe baze noi, el afirmand ca acest post de televiziune a ajuns "o afacere" si dand exemplul unei "televiziuni care functioneaza" in doua camere si este mai dinamica decat postul public.

"TVR trebuie desfiintata si reinfiintata pe alte baze. Nu poate functiona asa. Vezi o televiziune in doua camere care functioneaza si e mai dinamica decat TVR, si fara datorii. Sigur, nu spune nimeni ca nu trebuie sa avem o televiziune de stat, dar aceasta televiziune a ajuns o afacere. Iar aceasta realitate v-o poate confirma domnul Lazescu, ca am discutat cu el", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari.

Seful statului a mentionat ca "acolo sunt afaceri de familie".

"E evident ca acolo sunt afaceri de familie, sunt afaceri intertrusturi, o televiziune cu 3.500 de salariati care cumpara atata productie de pe piata, nu stiu ce face cu atatia salariati", a aratat seful statului.