Vlad Enachescu, directorul general al Dolce Sport, a declarat ca TVR a deschis discutia despre un parteneriat pentru Euro 2012, contractul a fost semnat in noiembrie 2011, fiind aprobat de Consiliile de Administratie ale celor doua institutii, fiind prea important ca sa fie semnat de el, sotia lui sau Cosmin Cernat.

  • Vezi scrisoarea in documentul atasat

Enachescu prezinta, intr-o scrisoare trimisa redactiei, o pozitie personala privind aspectele care au fost scrise in presa in ultimele zile referitoare la sublicentierea drepturilor pentru Euro 2012.

El spune ca a asistat in ultimele zile la "un adevarat asediu mediatic".

"Numele meu si al sotiei mele au fost discreditate si, pe alocuri, chiar terfelite in fel si chip, totul pornind de la o declaratie halucinanta si falsa a domnului Burtea Sorin, angajat TVR si, mai nou, reprezentant al angajatilor in CA al SRTV", spune Enachescu, precizand ca intentioneaza sa se adreseze si instantei in urma acuzatiilor care i-au fost aduse, pe baza unor speculatii si a unor afirmatii fara dovada.

Enachescu se refera la faptul ca Sorin Burtea a declarat pentru mai multe publicatii ca seful Departamentului Sport din TVR, Cosmin Cernat, ar fi numit-o in urma cu doua luni pe fina lui Daniela Enachescu (sotia directorului Dolce Sport, Vlad Enachescu, n.r.), fara concurs, redactor-sef la transmisiuni, iar ea s-ar fi aflat in contact direct cu Dolce Sport.

Potrivit acestuia, in cei doi ani de cand face parte din echipa Dolce Sport, interesul sau fost acela de a achizitiona competitii sportive importante, fie exclusive, fie in parteneriat. El da ca exemple Cupa Romaniei, Liga Campionilor 2012-2015 (DigiSport), Euro 2012, JO 2012 si CM 2014 (TVR), Liga 1 (Antena) 2012-2014.

"Contractul cu TVR a fost semnat in noiembrie 2011, dupa un an de negocieri si include si alte competitii de mai mica anvergura. TVR este cea care a deschis discutia despre un parteneriat si tot TVR a publicat pe site-ul institutiei, pentru o perioada de 30 de zile (conform rigorilor EBU - European Broadcasting Union, n.r., pe care dl Burtea Sorin si altii din CA SRTV ar trebui sa le cunoasca), lista cu evenimentele sportive pe care dorea sa le sublicentieze la acel moment. O mentiune foarte importanta pe care doresc sa o fac este ca, la acea vreme, redactor-sef al Departamentului Sport TVR era Andi Vilara", spune Vlad Enachescu.

El precizeaza ca toate discutiile pe marginea contractului TVR - Romtelecom au fost transparente si, din informatiile pe care le detine, TVR a purtat discutii cu mai multe trusturi/ televiziuni, iar singura televiziune care a facut o oferta concreta a fost Dolce Sport. "S-a stabilit o comisie de negociere a contractului, din partea SRTV facand parte Andi Vilara, Dan Radu, director programe SRTV, si Alexandru Lazescu, PDG. Niciodata, sotia mea, Daniela Enachescu, nu a participat la o discutie pe marginea acestui contract. Nici nu avea cum sa faca acest lucru pentru ca, asa cum va spuneam, contractul TVR - Romtelecom a fost semnat in noiembrie 2011, iar numirea ei ca redactor-sef al Departamentului Sport a fost facuta in martie 2012. Adica la 4 luni dupa parafarea intelegerii", explica Vlad Enachescu.

El precizeaza ca numirea Danielei Enachescu are caracter temporar (fostul redactor sef, Sorin Stoian, a ales o cariera in strainatate) si a fost aprobata de conducerea SRTV cu o durata determinata, iar conform regulamentelor SRTV pentru interimat nu este nevoie de concurs.

"Este cel putin hilar sa isi imagineze cineva ca un contract de o asemenea importanta poate sa fie semnat la nivelul Cernat-Enachescu. Ambele parti, Televiziunea Romana si Dolce Sport, au nevoie de aprobari din partea consiliilor de administratie, comitetului director etc, precum si de analize de business. Aceste aprobari exista, iar doua institutii de nivelul SRTV si Romtelecom nu puteau incheia "pe genunchi" un asemenea acord. Mai mult decat atat, va pot spune ca modul in care TVR si Dolce Sport au impartit spre difuzare partidele de la Euro 2012 a fost propus si aprobat de UEFA. Nimeni nu putea sublicentia nimic, fara acordul scris al EBU si UEFA", spune Vlad Enachescu.

El mai afirma ca parteneriatul TVR - Romtelcom include mai multe competitii, cu drepturi si obligatii de fiecare parte.

"Pretul de achizitie pentru fiecare dintre aceste competitii este confidential, asa cum este normal, facand parte dintr-un contract comercial intre doua institutii. Pot afirma insa ca suma totala a contractului este alta decat cea vehiculata in media si ca este 100% aliniata la valoarea de piata a anului 2011, anul in care s-a semnat intelegerea TVR - Romtelecom. Piata drepturilor de televiziune a suferit ajustari semnificative in ultimii ani si cred ca domnii Burtea Sorin si Nitulescu Cristian (membru in CA-ul demis al TVR, n.r.) ar putea sa verifice singuri ceea ce spun, aruncand o privire asupra pretului platit de TVR pentru ultimele 3 sezoane de UCL si, totodata, oferta nou facuta, pentru aceeasi competitie. Diferentele sunt enorme si asta tocmai pentru ca acum valoarea drepturilor TV a scazut considerabil fata de anii 2008-2009", mai spune Vlad Enachescu.

Reactia lui Vlad Enachescu vine dupa ce Cristian Nitulescu, membru in Consiliul de Administratie demis al Televiziunii Romane, a declarat pentru ProSport ca TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la Euro 2012 catre Dolce Sport pentru o suma de 3 milioane de euro.

Potrivit ProSport, contractul prin care TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor catre Dolce Sport a incins milioane de oameni, care nu mai au acces la o treime din partide, intre care unele de top, ca Italia - Spania si Franta - Anglia. 12 meciuri din faza grupelor sunt transmise in exclusivitate de Dolce, in timp ce sferturile, semifinalele si finala sunt difuzate simultan de TVR si Dolce, mai scrie publicatia.

"TVR a platit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, in primele zile nu transmite meciul cel mai important", a spus Cristian Nitulescu

Potrivit acestuia, in urma incheierii contractului cu Dolce Sport, cele 12 meciuri care nu vor fi transmise in direct de TVR ar fi trebuit sa valoreze, la media platita, 3,6 milioane de euro. "Cu toate acestea, TVR incaseaza doar 3 milioane de euro. Mai mult, in acesti bani intra si 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vara, si meciuri de la Campionatul Mondial din 2014", a spus Nitulescu.

Pe de alta parte, conform contractului, TVR trebuie sa primeasca in trei ani 51 de meciuri din Liga I. "Pana acum, a difuzat unul singur, dar mai sunt doi ani pentru 50 de meciuri", spune Nitulescu.

El mai spune ca acest contract de sublicentiere a fost semnat fara ca membrii Consiliului de Administratie al TVR sa-l fi vazut. "Doar presedintele (fostul presedinte al TVR, Alexandru Lazescu, n.r.) l-a aprobat. Am cerut o ancheta, am trimis catre presedinte si premier. Din punctul meu de vedere, o treaba penala. Mi se pare jaf", sustine Cristian Nitulescu.

Pe de alta parte, potrivit unui document obtinut de Mediafax, Vlad Enachescu, directorul general al Diviziei Dolce Sport, a trimis TVR, pe 23 noiembrie 2010, o "oferta neangajanta", in care spunea ca Dolce Sport intentioneaza sa achizitioneze drepturile de transmitere in direct/ inregistrat/ delay/ reluare pentru anumite competitii sportive, pentru care Societatea Romana de Televiziune a achizitionat drepturile de difuzare pe teritoriul Romaniei. Oferta neangajanta pentru achizitionarea drepturilor mentionate era in valoare de aproximativ 9 milioane euro, aceasta valoare totala urmand a fi impartita in functie de importanta competitiei, de tarile participante si de numarul de ore/ meciuri ale fiecarui eveniment in parte, se mai spune in document, in care se precizeaza si ca oferta neangajanta "va face obiectul aprobarii de catre Consiliul de Administratie al Romtelecom, aprobare ce reprezenta o conditie preliminara pentru inceperea negocierii termenilor si conditiilor contractuale referitoare la competitii".

In documentul transmis TVR se mai spunea: "Folosind experienta contractului trecut, intentionam sa transmitem in direct cele mai importante si interesante evenimente din cadrul Jocurilor Olimpice. Pentru competitiile la care sunt calificati si sportivi romani, precum si pentru toate celelalte evenimente transmise in direct de TVR, transmisia se va face simultan pe unul dintre canalele TVR si unul dintre canalele Dolce".

Potrivit documentului, pentru Jocurile Olimpice - Londra 2012, valoarea ofertei neangajante a Dolce Sport era de 1.750.000 euro, pentru Campionatul European de fotbal - 8 iunie/ 2 iulie 2012 Polonia & Ucraina - 1.500.000 de euro, Campionatul mondial de fotbal - iunie/iulie 2014 Brazilia - 1.750.000 de euro, meciurile de calificare ale echipei Romaniei la campionatul European din 2012 - 200.000 euro, Champions League - 2011/2012 - 3.000.000 euro, Cupa Confederatiilor - iunie 2013, Brazilia - 250.000 euro sau 500.000 euro pentru cesiunea exclusiva a intregii competitii, Campionatele europene de handbal Feminin 3-16 decembrie 2012 Olanda, 9-21 decembrie 2014 si Masculin 17-19 ianuarie 2012 - Germania & Franta, 14-26 ianuarie 2014 - Danemarca - 100.000 Euro, Campionatele europene de atletism, campionatul european indoor, 2011, Paris - 10.000 euro, Campionatele europene de gimnastica - 4-10 aprilie 2011, Berlin, si 7-13 mai 2012, Bruxelles - 125.000 euro, Campionatele europene de polo 2012 Eindhoven - 50.000 euro, Campionatele europene si mondiale de natatie C.M. 15-31 iulie 2011 Shanghai si 2013 Barcelona - 75.000 euro, Campionatele europene si mondiale de patinaj artistic (CE 2011 Berna, 2012 Sheffield, 2013 Zagreb; CM 2011 Tokyo, 2012 Nisa, 2013 Londra) - 100.000 euro.

Pe de alta parte, Alexandru Lazescu - care a fost demis marti de Parlament - a declarat la audierile din Comisiile de Cultura ca nu a facut "cu bucurie" sublicentierea drepturilor de retransmisie a meciurilor pentru Euro 2012 catre Dolce Sport, televiziunea detinuta de Romtelecom. "Am avut discutii cu principalii posibili interesati, pana la urma, oferta a fost aleasa pe considerente strict de interes pentru televiziunea publica", a spus el.

"Din cele 12 meciuri sublicentiate, patru se desfasurau oricum in acelasi timp. Am facut-o ca sa mai micsoram povara TVR. Pana acum au intrat in TVR 1,5 milioane de euro. Am facut economii de peste jumatate de milion de euro la cheltuielile legate de transmisie", a spus Lazescu, subliniind ca sublicentierea nu s-au facut prin nicio firma "tampon", ci direct cu Romtelecom. "Totul s-a facut extrem de transparent. Am incercat sa obtinem un acord cat mai bun, am facut cu buna credinta din dorinta de a aduce beneficii televiziunii", a spus Lazescu.

Televiziunea Romana are datorii acumulate - din 2005 pana la sfarsitul lui 2011 - catre bugetul de stat in valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane.

Marti, Consiliul de Administratie al TVR, in frunte cu Alexandru Lazescu, presedintele-director general al Televiziunii Romane, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. In functia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Calin Cristea.