In perioada cand Valentin Nicolau - desemnat astazi ca reprezentant al angajatilor in viitorul Consiliu de Administratie al TVR - era presedintele acestei institutii, Jurnalul Televiziunii publice ocolea marile scandaluri ale vremii precum afacerea Puwak, stenogramele PSD, Raportul Nicholson, criticile fostului ambasador SUA Michael Guest sau cazul Rafo Onesti, scrie Paginademedia.ro. Sursa citata reia pe larg o analiza calitativa a stirilor TVR, pe care, in 2005, jurnalistii Petre Barbu si Petrisor Obae au realizat-o pentru saptamanalul Capital.

  • Valentin Nicolau a fost ales reprezentant ai salariatilor TVR in viitorul CA, in urma unui scrutin ce a avut loc joi, a anuntat, vineri, Televiziunea publica. In calitate de membru al CA, Nicolau ar putea fi ales de Parlament ca presedinte al Consiliului, avand in vedere ca presedintele este ales din randul membrilor titulari. Actualul director interimar, Radu Calin Cristea, are atributii limitate, in conditiile in care Parlamentul nu a desemnat inca noul Consiliu de Administratie al institutiei. Valentin Nicolau a fost consilier al fostului premier Adrian Nastase din iulie 2001, iar din 2002 a preluat sefia TVR, de unde a demisionat in 2005.

Potrivit Paginademedia.ro, care citeaza analiza Capital din 2005 referitoare la politica stirilor TVR din epoca Nicolau:

  • "A fost Jurnalul TVR un program de stiri echilibrat si echidistant? Raspunsul este negativ si rezulta nu neaparat dintr-o monitorizare aritmetica a stirilor cu aparitiile lui Nastase, ci dintr-o analiza calitativa a programului."
  • Actualitatea din Romania la Jurnalul TVR il avea in centru pe Adrian Nastase. (...) Stirea nu era ca Armata Romana isi sarbatoreste ziua la Carei, ci faptul ca "locuitorii orasului Carei au avut parte de o zi a Armatei cu totul speciala, pentru ca la manifestari au luat parte presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu."
  • Pentru editorii Jurnalului TVR, premierul Adrian Nastase a fost buricul lumii. In jurul sau se misca realitatea romaneasca: (...) "Inundatiile care au lovit tara in ultimele zile nu i-au lasat nepasatori pe seful statului, Ion Iliescu, si pe premierul Adrian Nastase."; (...) "Premierul Adrian Nastase considera ca un invatamant modern presupune informatizarea scolilor si mai multe ore de educatie fizica.";(...) "Primul-ministru, Adrian Nastase, a declarat astazi in comuna Padureni, din judetul Vaslui, ca va sustine un program de sustinere a tinerilor din mediul rural."
  • In plin scandal "Stenogramele PSD" (noiembrie 2004), (...) iata ce au considerat important pentru tara realizatorii Jurnalului in plina desfasurare a scandalului: "Vanatoare cu ghinion", "Intoxicatii cu monoxid de carbon", "Alunecari de teren" (27 noiembrie), "Cursul leu-dolar", "Campania nationala Fii dotat!" (25 noiembrie).
  • Scandalul Puwak, prin care patru firme ale familiei ministrei Hildegard Puwak au atras bani din fonduri europene, izbucneste la sfarsitul lui iulie 2003 si tine capul de afis al ziarelor mai mult de trei luni. Jurnalul TVR nu sufla o vorba.
  • La Referendumul pentru Constitutie din 2003, Jurnalul a inchis ochii la toate neregulile semnalate de presa si organizatiile neguvernamentale.
  • In martie 2004, Raportul Emma Nicholson, in care se acuza deteriorarea situatiei politice din Romania, a fost adoptat de Parlamentul European. Criticile din raport sunt minimalizate de liderii PSD. La randul sau, Jurnalul TVR se conformeaza si indulceste tonul dur al raportului. (…) De remarcat ca editorii nu pomenesc absolut nimic despre continutul criticilor formulate de Emma Nicholson.