Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au decis ca Parlamentul sa voteze marti, in plen, noul Consiliu de Administratie al TVR. Luni, liderul deputatilor PSD, Valeriu Zgonea, a anuntat ca liderii grupurilor parlamentare, mai putin PDL, au avut discutii pe aceasta tema si au decis sa nominalizeze membri in viitorul CA, dar ca PDL sa nu aiba niciun reprezentant in acest Consiliu.

Potrivit lui Zgonea, PSD va propune trei membri in CA al TVR, PNL - 3 membri, UDMR - 1 membru si UNPR - 1 membru.

UPDATE Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca democrat-liberalii vor contesta la Curtea Constitutionala decizia prin care acestui partid nu-i este repartizat niciun loc in viitorul CA al TVR.

Potrivit lui Toader, citat de Agerpres, "Impartirea pe care am calculat-o noi in functie de numarul actual de parlamentari este urmatorul: PDL are 3 membri, din care ar urma sa cedeze unul UNPR-lui, UDMR unul, PSD - 3 si PNL - 3".

Tot Agerpres il citase, in prealabil, pe Valeriu Zgonea, potrivit caruia: "Regulamentul comun al Camerei Deputatilor si Senatului spune asa: comitetul liderilor, majoritatea comitetului liderilor de grup stabileste algoritmul prin care se impart aceste functii din Consiliul de Administratie al SRTV. Comitetul liderilor, in marea sa majoritate, peste 75%, a luat o decizie, eu nu pot decat sa ma supun deciziei comitetului liderilor. Locurile sunt asa: un loc la UNPR, un loc la UDMR, trei la PSD si trei la PNL".

  • Victor Ponta a afirmat in mod repetat, in ultimele saptamani, ca nu doreste o noua conducere politica la TVR. Pe 6 iunie, inaintea votului din Parlament prin care Consiliul de Administratie al TVR, condus de Alexandru Lazescu, a fost demis, Ponta declara ca dorinta lui "este de depolitizare a TVR si de protejare a banilor publici". Saptamana trecuta, cand Guvernul a permis ANAF sa deblocheze conturile TVR pentru sase luni, el a reluat ideea ca este nevoie de "depolitizare si eficientizare a managementului la TVR".

Potrivit Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea SRR si SRTv, Consiliul de administratie al TVR este compus din 13 persoane, din care una indeplineste functia de presedinte, care este si directorul general al societatii. Presedintele si membrii CA sunt numiti de catre Parlament, prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, in sedinta comuna. Listele de candidati se inainteaza birourilor permanente ale celor doua camere astfel:

  • grupurile parlamentare inainteaza propuneri pentru 8 locuri in CA;
  • Presedintele Romaniei - pentru 1 loc
  • Guvernul - pentru 1 loc
  • angajatii TVR - pentru 2 locuri
  • grupurile parlamentare ale minoritatilor nationale - pentru 1 loc.

Saptamana trecuta, angajatii TVR i-au desemnat prin vot pe Valentin Nicolau - fost presedinte-director general al institutiei sub guvernarea Adrian Nastase (2002-2005) si fost vicepresedinte Grivco-Grupul de presa Intact (2005-2006) - si pe Sorin Burtea ca reprezentanti ai lor in viitorul CA. Vezi detalii despre acest vot.