Cosmin Cernat a cerut, marti, demisia din functia de director al Departamentului Sport al TVR, iar directorul general interimar Radu Calin Cristea a acceptat-o, dupa cum anunta, acesta din urma, intr-o informare de presa.

Anuntul lui Radu Calin Cristea:

Domnul Cosmin Cernat, director al Departamentului Sport din cadrul Directiei Emisiuni Informative si Sport, mi-a solicitat astazi, 3 iulie 2012, la ora 11.00, sa iau act de demisia sa, cerand totodata incetarea raporturilor de munca avute cu SRTv, fara perioada de preaviz. Am acceptat demisia domnului Cosmin Cernat, fiind de acord cu renuntarea la perioada de preaviz.

Radu Calin Cristea,

Director General Interimar al TVR

Cosmin Cernat a preluat conducerea Departamentului Sport in noiembrie 2010, la cateva luni dupa ce revenise la TVR - de la Kanal D, unde a lucrat trei ani - pentru a se ocupa de Champions League. El a fost prezentat de presa si de oficiali TVR drept artizan al controversatului contract prin care TVR a cedat numeroase drepturi de transmisie a unor evenimente sportive - inclusiv Euro 2012 si Jocurile Olimpice de la Londra - catre Romtelecom/Dolce.

  • Presiunile asupra lui Cernat din partea noii conduceri TVR au continuat in ultimele saptamani, iar joi, 28 iunie Gazeta Sporturilor il cita pe Sorin Burtea, membru in Consiliul de Administratie al TVR, mentionand eventuala suspendare a lui Cernat. Lucia Hossu Longin, membru in CA, spunea la randul sau, vineri, pentru HotNews.ro ca "noi (Consiliul de Administratie - n.r.) am putea sa recomandam suspendarea unui om, dar nu e in atributiile noastre sa il suspendam noi". Ea a adaugat atunci ca Cernat a venit intr-o sedinta CA sa ofere detalii despre participarea TVR la Olimpiada de la Londra si despre alte competitii sportive.

UPDATE Cosmin Cernat a transmis Paginademedia.ro o scrisoare in care spune ca a decis sa se retraga din TVR "dupa saptamani intregi in care o parte a presei, extrem de tabloidizata, a considerat ca trebuie sa ridice piatra (mai degraba cataroaie) si sa arunce (...) in institutii si oameni". El mentioneaza si excluderea sa din "lotul olimpic", ce il transforma in "telespectator" al productiilor "pe care le-am imaginat in cele mai mici detalii".

Potrivit scrisorii lui Cernat, publicata de Paginademedia.ro:

  • "Inainte de toate mi se pare INCREDIBIL, cum intr-o perioada in care TVR se afla practic in faliment, lumea vorbeste de un contract care a adus televiziunii publice milioane de euro, dar si meciuri de Liga 1 si nimeni nu sopteste o vorba sau scrie un rand despre zecile de milioane de euro platite de TVR, adica de voi cei care platiti taxa (...)."
  • "Sunt CONSTERNAT, cum oameni pe care ii cunosc de-o viata, ziaristi, au scris tot ce le-a venit in condei, fara macar sa incerce sa isi aloce o ora din viata personala sau profesionala pentru a discuta cu mine."
  • "Mi se pare ULUITOR, cum dupa luni de zile, diversi membri din Consiliul de Adminstratie al TVR continua sa ma acuze sau sa ma intrebe despre contracte, cand exista consemnata in stenograme informarea departamentului sport despre ambele contracte!!! (...)"
  • "Mai mult, in ultima sedinta a CA, chiar inainte de inceperea EURO 2012, personal le-am prezentat membrilor CA contractul. Si asta este consemnata in stenograme! (...) Contractul cu RTC nu a fost ascuns de nimeni, niciodata! El exista, in copie, la cabinetul presedintelui, la Directia Economica, dar si la Departamentul Sport".
  • "Excludere mea din "lotul olimpic" pentru Jocurile de la Londra, parafata de un for "superior" COSR, ma va face un telespector fidel al productiilor TVR pe care le-am imaginat in cele mai mici detalii."

in curs de actualizare