"Nu mai putem garanta calitatea si relevanta unui site aflat in dezintegrare, din motive administrative, dar si editoriale", spun intr-un mesaj postat miercuri pe Facebook redactorul-sef al Tvrinfo.ro, Teodor Tita, si redactorul-sef adjunct, Alexandra Badicioiu Matei. Potrivit acestora, "editorial, de duminica, site-ul TVRinfo.ro nu mai are dreptul sa realizeze materiale proprii in timpul campaniei pentru referendum. Am fost pusi in situatia ridicola de a cere documente oficiale de la CNA prin care sa ni se precizeze ceea ce stiam deja: ca nu exista nici o prevedere a Consiliului in ceea ce priveste mediul online." Ei arata ca intra in concediu "pentru a ne da seama ce vom face in continuare", dar ca "motivul pentru care am venit in TVR nu mai exista".

  • Vezi mai jos precizari ale lui Teodor Tita si pozitia Monicai Ghiurco

Teodor Tita si Alexandra Badicioiu arata, intre altele, pe Facebook:

  • O parte din redactori au contracte de colaborare care expira in curand si, in urma insistentelor noastre de a afla ce se intampla cu viitorul lor, nu am primit nici un raspuns din partea conducerii institutiei.
  • Am fost pusi in situatia ridicola de a cere documente oficiale de la CNA prin care sa ni se precizeze ceea ce stiam deja: ca nu exista nici o prevedere a Consiliului in ceea ce priveste mediul online.
  • Ni s-a interzis expres realizarea oricaror interviuri cu actori politici relevanti in timpul campaniei pentru referendum.
  • Ni s-a cerut sa obtinem si de la Parlament un document prin care sa se precizeze ca putem face interviuri (Parlamentul este in vacanta, probabil ca raspunsul, daca ar fi venit, ar fi ajuns in toamna). Asta, dupa ce ni s-a sugerat ca ar fi bine sa nu le realizam.
  • Monica Ghiurco a trimis o solicitare prin care se cerea, la punctul unu, "curatarea homepage-ului de stiri politice cu valente electorale in favoarea subiectelor arzatoare, de interes public, tratate pe larg si exhaustiv in Jurnalele TVR."

Mesajul lui vine la o zi dupa ce directorul TVR Interactiv, Mona Dirtu, si-a anuntat demisia tot pe Facebook, aratand ca i-a fost luat dreptul de a lua decizii editoriale pentru site-urile TVR fara ca noul presedinte-director general al Televiziunii publice, Claudiu Saftoiu, sa fi avut cu ea vreo discutie despre continutul editorial. Vezi detalii despre demisia Monei Dirtu.

Mesajul publicat pe Facebook de Teodor Tita si Alexandra Badicioiu:

O nota

La sfarsitul anului trecut, am venit in TVR sa participam la constructia unui site de stiri, alaturi de Mona Dirtu. Televiziunea publica luase, in final, decizia sa inceapa o mica ofensiva pe online. Pana atunci, avea o prezenta "discreta", in pofida faptului ca TVR este unul dintre cei mai mari producatori de continut jurnalistic din Romania.

A rezultat TVRinfo.ro, care, cu ajutorul unei echipe de jurnalisti cu experienta, s-a facut remarcat, credem noi, in mai putin de doua luni de la lansare. O spun materialele in exclusivitate, citate de publicatiile online concurente.

In acest moment, insa, nu mai putem garanta calitatea si relevanta unui site aflat in dezintegrare, din motive administrative, dar si editoriale.

O parte din redactori au contracte de colaborare care expira in curand si, in urma insistentelor noastre de a afla ce se intampla cu viitorul lor, nu am primit nici un raspuns din partea conducerii institutiei.

E imposibil sa sustii activitatea unui portal de stiri, la aceleasi standarde, fara echipa.

Editorial, de duminica, site-ul TVRinfo.ro nu mai are dreptul sa realizeze materiale proprii in timpul campaniei pentru referendum.

Am fost pusi in situatia ridicola de a cere documente oficiale de la CNA prin care sa ni se precizeze ceea ce stiam deja: ca nu exista nici o prevedere a Consiliului in ceea ce priveste mediul online.

Desi initial am obtinut un hohot de ras din partea membrilor CNA, am primit de la ei un raspuns in care se afirma clar ca TVRinfo.ro nu se afla sub reglementarea institutiei.

In ciuda raspunsului CNA, ni s-a interzis expres realizarea oricaror interviuri cu actori politici relevanti in timpul campaniei pentru referendum.

Ar fi de mentionat si ca, in momentul in care ne-am aratat disponibilitatea de a obtine documentul de la CNA, ni s-a cerut sa obtinem si de la Parlament un document prin care sa se precizeze ca putem face interviuri (Parlamentul este in vacanta, probabil ca raspunsul, daca ar fi venit, ar fi ajuns in toamna). Asta, dupa ce ni s-a sugerat ca ar fi bine sa nu le realizam.

De asemenea, la o zi distanta dupa ce a fost numita in functia de coordonator editorial, Monica Ghiurco a trimis o solicitare prin care se cerea, la punctul unu, "curatarea homepage-ului de stiri politice cu valente electorale in favoarea subiectelor arzatoare, de interes public, tratate pe larg si exhaustiv in Jurnalele TVR." In treacat fie spus, ni s-a reprosat printre altele si abundenta de linkuri intr-o stire. Cine a lucrat in online intelege absurditatea acestei critici.

De mentionat ca aceste solicitari ne-au fost adresate duminica, dupa ce, schimbarile administrative, in urma carora deveneam subordonati editorial unei alte structuri decat celei in care a fost lansat TVRinfo.ro, se petreceau sambata.

Motivul pentru care am venit in TVR nu mai exista. Un site de stiri nu poate concura pe piata fara dreptul la continut propriu.

De azi suntem in concediu, pentru a ne da seama ce vom face in continuare. Asta nu inseamna ca redactia nu este una dintre cele mai bune, nu numai din online, dar si din alte medii din Romania. Ii rugam pe cei care fac parte din publicul TVRinfo.ro sa aiba incredere in semnaturile lor, indiferent unde le citesc. Pe acest site sau pe altul. Putini sunt jurnalistii care au aratat atata inteligenta, rabdare si hotarare sa isi faca meseria in conditii ostile

UPDATE 2 Coordonatorul editorial Monica Ghiurco a transmis HotNews.ro ca "normele interne ce reglementeaza campania pentru referendum fiind obligatorii pentru toate structurile TVR, devin obligatorii si pentru TVRinfo.ro". Potrivit acesteia, "materiale politice proprii s-au realizat, se realizeaza si se vor realiza in continuare pe acest website marca TVR, cu respectarea principiilor de informare corecta a publicului.

Monica Ghiurco, pentru HotNews.ro:

  • Sarcinile mele de serviciu in calitate de coordonator editorial al productiei de stiri si dezbateri includ si integrarea site-ului TVRinfo.ro  in rigorile unitar aplicate redactiilor de stiri din TVR, in vederea integrarii mediului online cu tv si in scopul cresterii interactivitatii si audientei, asa cum este precizat in Caietul de Sarcini al TVR Interactiv (in cadrul careia functioneaza colectivul ce realizeaza acest site). Prin urmare, normele interne ce reglementeaza campania pentru referendum fiind obligatorii pentru toate structurile TVR, devin obligatorii si pentru TVRinfo.ro. Nu este vorba de nimic altceva decat de linia editoriala asumata de TVR in relatia cu CNA si Comisia Speciala Comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului privind Repartizarea si Monitorizarea Timpilor de Antena in calitate de corporatie media care a alocat acestei campanii spatiu exclusiv TV. Orice fel de material electoral suplimentar realizat pe platforma online ar afecta repartizarea echitabila a timpilor de antena intre cele doua parti si ar avea un puternic caracter subiectiv, pe langa faptul ca ar antrena costuri suplimentare dificil de acoperit in situatia financiara in care ne aflam.
  • Materiale politice proprii s-au realizat, se realizeaza si se vor realiza in continuare pe acest website marca TVR, cu respectarea principiilor de informare corecta a publicului, echidistanta, impartialitate, pluralism de opinii, dar materialele cu continut electoral vor fi difuzate doar in spatiul alocat campaniei (TVR1 si TVRINFO), in conformitate cu normele interne obligatorii pentru toate structurile TVR si cu angajamentele asumate in relatia cu CNA si Parlamentul Romaniei, existente deja si care sunt foarte clare si transparent asumate de televiziunea publica.

UPDATE1 Contactat de HotNews.ro, Teodor Tita a spus ca Monica Ghiurco, "in noua ei calitate de coordonator editorial", a luat duminica decizia ca site-ul sa nu mai realizeze materiale politice proprii in campanie. Precizarile lui Teodor Tita pentru HotNews.ro:

  • "Monica Ghiurco, in noua ei calitate de coordonator editorial, a luat duminica decizia ca site-ul sa nu mai realizeze materiale politice proprii in campanie. Ea ne-a cerut, verbal, o hartie de la CNA care sa arate ca site-ul poate realiza astfel de materiale."
  • "In prealabil, directorul Claudiu Saftoiu a trimis o hartie in care arata ca site-urile TVR trebuie sa se conformeze angajamentelor luate de TVR in fata CNA. Aceasta, dupa ce a aflat ca redactia va face niste interviuri. Aveam intentia sa facem interviuri cu partile implicate in referendum."
  • "Dupa ce ne-a cerut hartie de la CNA, tot Monica Ghiurco ne-a cerut, duminica, si hartia de la Parlament."
  • "Site-ul are putin peste 20 de redactori si editori, dintre care unul si-a dat recent demisia. 5 dintre ei sunt colaboratori, iar in cazul unuia situatia actelor este neclara."

TVRinfo.ro s-a lansat in luna mai 2012 ca parte a Departamentului TVR Interactiv si isi propunea, potrivit anuntului de atunci al TVR, "pe langa livrarea de continut jurnalistic propriu, sa agrege si sa puna in valoare tot ceea ce televiziunea publica produce in materie de news si current affairs". De atunci, a publicat mai multe informatii de impact, preluate pe larg de presa, precum documentele pe care, potrivit acestui site, s-a bazat materialul Nature.com privind acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Pontasau "Ce spune premierul Victor Ponta in comunicatul trimis de agentia G+ in numele sau".

  • Tot miercuri, Romania libera a scris despre faptul ca, saptamana trecuta, un jurnalist de la o alta institutie publica de presa, Claudiu Zamfir de la Agerpres, a fost anuntat ca nu va mai acoperi guvernul. Potrivit surselor din redactia Agerpres citate de Romania libera, anuntul a fost facut la cateva ore dupa ce ziaristul s-a interesat la Guvern, pe cai oficiale, despre felul cum generalul american Wesley Clark a devenit consilierul premierului Victor Ponta. Ziarul citat arata ca jurnalistul nu a dorit sa comenteze si ca directorul Agerpres, Ioan Rosca, a refuzat sa dea detalii despre acest caz.