Decizia TVR de a interzice redactiei TVRinfo.ro sa realizeze materiale informative privind campania pentru referendum este calificata de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei drept "nejustificata si abuziva". Masura - care a determinat miercuri sefii redactiei TVRinfo.ro sa protesteze public - este considerata de ActiveWatch "discutabila si suspecta" si "un act de dublu sabotaj".

Pozitia ActiveWatch in cazul TVRinfo.ro:

Noua conducere TVR obstructioneaza "enclava" TVRinfo.ro

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei considera nejustificata si abuziva decizia TVR de a interzice redactiei tvrinfo.ro posibilitatea de a mai realiza materiale informative privind campania pentru referendum.

Noua conducere a televiziunii publice prejudiciaza interesul public eliminand materiale editoriale privind campania pentru referendum de pe site-ul tvrinfo.ro. Decizia este cu atat mai discutabila si suspecta cu cat spatiul online nu este supus reglementarilor impuse de CNA mass-media audiovizuale. Corpul editorial al tvrinfo.ro are, asadar, libertatea de a produce si furniza material jurnalistic relevant intr-un moment politic controversat si de a isi consolida astfel pozitia pe piata publicatiilor online. Din acest motiv, apreciem ca decizia TVR de a-si lasa site-ul fara posibilitatea de a valorifica jurnalistic principalele evenimente pe care le traieste Romania ca fiind un act de dublu sabotaj: pe de o parte: este si un act de sabotaj intern ce submineaza pozitia noului site tvrinfo.ro pe piata, iar pe de alta parte, un segment de public platitor de taxe TV este privat de informatiile pentru care a platit.

In acelasi timp, ActiveWatch isi exprima ingrijorarea cu privire la actele de hartuire la care au fost supusi ziaristii din conducerea editoriala a site-ului tvrinfo.ro, obligati sa obtina aprobarea CNA si a Parlamentului pentru difuzarea de materiale privind referendumul, desi legislatia audiovizuala nu se aplica spatiului online.

In egala masura, condamnam cenzurarea informatiilor privind principala activitate politica in desfasurare in Romania cenzura impusa in virtutea unor justificari nedemne pentru o persoana care se pretinde profesionist ("curatarea homepage-ului de stiri politice cu valente electorale in favoarea subiectelor arzatoare, de interes public, tratate pe larg si exhaustiv in Jurnalele TVR" [...] "Orice fel de material electoral suplimentar realizat pe platforma online ar afecta repartizarea echitabila a timpilor de antena intre cele doua parti si ar avea un puternic caracter subiectiv, pe langa faptul ca ar antrena costuri suplimentare dificil de acoperit in situatia financiara in care ne aflam").

Sunt greu de imaginat subiecte mai "arzatoare" in acest moment pentru societatea romaneasca decat cele privind referendumul, mai ales ca evolutiile politice care au dus la referendum sunt mentionate in raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.

In acest sens, solicitam lamuriri suplimentare din partea doamnei Ghiurco privitoare la modul in care un material electoral publicat pe site ar "afecta repartizarea echitabila a timpilor de antena intre cele doua parti si ar avea un puternic caracter subiectiv". Altfel, afirmatiile doamnei Ghiurco pot fi interpretate ca o acuza adusa corpului editorial al TVR, caruia i se reproseaza a priori lipsa echilibrului si a impartialitatii editoriale.