Postul Antena 3 a fost amendat, marti, de CNA cu 15.000 de lei pentru dezechilibre in dezbaterile electorale si in emisiunile informative in saptamana 16 iulie-22 iulie a campaniei pentru referendum, precum si pentru limbajul injurios folosit de Gheorghe Zamfir la adresa presedintelui suspendat Traian Basescu, intr-o emisiune a postului, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, posturile Romania TV, Realitatea TV si B1 TV au fost sanctionate cu somatie publica, tot pentru dezechilibre in dezbaterile electorale.

Sanctiunile au fost date pe baza unui raport de monitorizare referitor la echilibrul intre punctele de vedere pro si contra demiterii presedintelui, exprimate de oameni politici care si-au manifestat deschis aceste optiuni.

Antena 3 a fost amendata pentru dezechilibre mari in emisiunile de dezbatere electorala de saptamana trecuta, in care au existat 55 de puncte de vedere in favoarea demiterii presedintelui Basescu si 24 contra demiterii, iar in emisiunile de stiri au fost 346 de puncte de vedere pentru demitere si 153 contra demiterii. Potrivit sursei citate, reprezentanta Antena 3 la CNA a aratat ca postul trimite invitatii reprezentantilor PDL, dar acestia refuza sa vina.

CNA a tinut cont, in sanctiunea sa, si de o emisiune "La ordinea zilei" din 13 iulie, in care Gheorghe Zamfir i-a adus jigniri presedintelui Basescu. Membrii CNA au considerat ca postul a incalcat regula potrivit careia moderatorii trebuie sa nu permita invitatilor sa foloseasca limbaj injurios si sa instige la violenta.

Pentru posturile care au primit somatie publica, monitorizarea CNA arata ca:

  • la Romania TV au existat 47 de puncte de vedere pentru demiterea presedintelui si 29 contra
  • la Realitatea TV - 33 de puncte de vedere pentru demitere si 26 contra
  • la B1 TV - 30 de puncte de vedere pentru demitere, 37 contra