Fostul director-presedinte general al Radioului public, Demeter Andras Istvan, care si-a dat demisia din aceasta functie in iunie, se numara printre consilierii noului presedinte-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, potrivit informatiilor furnizate HotNews.ro de Televiziunea publica. Alaturi de Demeter Andras, Claudiu Saftoiu mai are trei consilieri: Liviu Nicolescu, Cristian Zgabercea si Ioan Todan.

Demeter Andras si-a dat demisia din functia de presedinte-director general (PDG) al Societatii Romane de Radiodifuziune in iunie 2012, invocand probleme in fluxul financiar al institutiei. El a demisionat desi, in prealabil, rapoartele de activitate ale SRR pe ultimii trei ani - in care Radioul public a inregistrat profit - au fost aprobate in Parlament, spre deosebire de rapoartele TVR, a caror respingere a insemnat demiterea fostului Consiliu de Administratie condus de Alexandru Lazescu.

  • Propus de UDMR pentru Consiliul de Administratie al SRR in 2010, Demeter Andras si-a dat demisia din functia de presedinte-director general al institutiei dupa doi ani, iar pozitia sa a fost preluata la inceputul lunii iulie de Ovidiu Miculescu, membru al CA din partea PSD.

Consilierii cooptati de Claudiu Saftoiu dupa ce acesta a preluat sefia TVR sunt Demeter Andras Istvan, Liviu Nicolescu si Cristian Zgabercea. Un al patrulea membru este Ioan Todan, consilier al PDG din 2010 (an in care la conducerea TVR a venit Alexandru Lazescu). Consilierii PDG care nu mai detin aceasta pozitie dupa venirea lui Claudiu Saftoiu sunt Eugen Vasiliu, Serban Pretor si Monica Botnaru, arata informatiile furnizate HotNews.ro de catre Televiziunea publica. Potrivit acestora, ca si in cazul celorlalte mandate, indemnizatiile consilierilor PDG sunt acoperite din bugetul Cabinetului Presedintelui-Director General al TVR, parte din bugetul anual al TVR.

Cine sunt cei patru consilieri ai lui Claudiu Saftoiu:

  • Demeter Andras Istvan - fost presedinte-director general SRR (iunie 2010-iunie 2012), fost reprezentant al Ministerului Culturii in cadrul Centrului National al Cinematografiei (2010), fost consilier al ministerului Culturii (2009-2010), fost secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor (2007-2009), fost director al Teatrului Maghiar din Timisoara (1993-2005)
  • Liviu Nicolescu - fost consilier al presedintelui SRR, managing partner la Expert IT Business Services (2008-2010), consilier al presedintelui ANAF (2008), consilier personal al Secretarului de Stat pentru Tehnologia Informatiei la MCTI (2007-2008), fost director la MCTI (2002-2007).
  • Cristian Zgabercea, care saptamana trecuta a fost desemnat sa coordoneze grupul de lucru si comisia de experti care trebuie sa elaboreze programul de redresare al TVR - fost consilier al presedintelui CJ Constanta (2004-2012), presedinte al Festivalului National de Muzica Usoara Mamaia, fondator sau presedinte la alte festivaluri culturale, fost manager general al televiziunii Neptun din Constanta (2005-2009), fost membru al CA al Oficiului National al Cinematografiei (1997-2000), fost operator imagine la TVR (1981-1996)
  • Ioan Todan - consilier al PDG al TVR din 2010, a inceput sa lucreze in Televiziunea publica in 1967, ocupand diverse pozitii pana in 1990, cand s-a numarat printre cei care au infiintat redactia sport a TVR. Din 2006 este vicepresedinte al Comitetului Sport al European Broadcasting Union (EBU).