Presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, crede ca institutia ar putea fi nevoita sa ceara "in final" ajutor de la stat pentru a iesi din starea financiara grava in care se afla, dupa cum a spus el, marti, intr-un interviu pentru Paginademedia.ro. El nu exclude posibilitatea ca pe viitor institutia sa fie transformata, prin masuri legislative, in "institutie publica exclusiva". Potrivit lui Saftoiu, TVR Info se va inchide miercuri, 15 august, iar TVR Cultural - pana la mijlocul lui septembrie, iar printre masurile de reducere a cheltuielilor se numara si reducerea bugetului de salarii.

Claudiu Saftoiu a refuzat sa dea detalii despre numarul de angajati care ar putea sa fie disponibilizati dupa discutiile cu sindicatele, dar a spus ca, in conditia in care se ajunge la concluzia ca "scoaterile din sistem" intra "in zona concedierilor colective", TVR va trebui sa ceara ajutor statului.

Ce a spus, intre altele, Claudiu Saftoiu pentru Paginademedia.ro:

  • TVR 2 nu se poate desfiinta pentru ca, prin lege, nu se poate acest lucru
  • In urma refacerii grilelor si a masurilor de restructurare, posturile ramase vor fi scoase la concurs, iar angajatii vor fi invitati sa dea concurs
  • Prin planul de redresare cheltuielile trebuie reduse la 50% per total societate
  • In privinta inchiderii TVR Info si TVR Cultural: TVR a trimis cerere de conservare a TVR Info. In 2 ani, daca societatea intra pe profit, "nimic nu ne impiedica sa revenim la aceste branduri"
  • In privinta TVR Cultural: "Oamenii se sperie degeaba", deoarece misiunea TVR Cultural trece la TVR 2, unde 75% din continut va fi cultural, educativ, iar restul va fi continut adresat tinerilor. "Verdele TVR Cultural" va trece "in zona de stilizare a TVR 2"
  • "TVR 1 va fi pilonul de audienta al Televiziunii romane".
  • Pe 15 august, "la ora 12 noaptea sau 6 dimineata", se inchide TVR Info. TVR Cultural se va inchide pana cel tarziu pe 15 septembrie
  • Misiunea TVR nu tine cont de audienta
  • Conducerea TVR incearca o improspatare a "imaginii prafuite" a institutiei inclusiv printr-o "campanie de rebranding"
  • Despre seful Stirilor TVR, Claudiu Lucaci: "E un veteran al TVR (...), e o persoana cu autoritate profesionala indubitabila in TVR (...) Am suficient discernamant in zona media sa fac alegerile bune. (...) Nu am avut nicio ezitare sa-l propun pe Claudiu Lucaci"
  • Despre TVR 3, post ce nu va fi desfiintat: Ramane pentru prezentarea unor tematici de interes general prin exemplificare din zona locala. La TVR 3 trebuie schimbata filosofia de grila. TVR 3 a fost salvat in extremis de dorinta mea initiala de a avea doua canale in conditiile in care TVR 3 ar trebui sa aduca costuri zero.
  • Conditiile reducerilor de personal in TVR: productiile in premiera ce vor fi sistate si inlocuite cu emisiuni difuzate sau achizitionate deja; rediscutarea contractelor cu colaboratorii si cu cei din afara TVR care fac productii
  • Contractia emisiunilor va fi destul de serioasa - vor ramane 18-21 de productii ale TVR si prin colaborare, plecand de la un numar de peste 100 de emisiuni.
  • "Cred ca vom fi nevoiti in final sa cerem ajutor de la stat, sa ne ajute intai de toate sa nu fim executati de banca".
  • Despre caile prin care TVR ar putea primi ajutor de la stat: "Una ar fi ca, daca planul de masuri e sustenabil si realist si Ministerul Finantelor si-l asuma, sa intram intr-o garantie guvernamentala, credit operational de la Eximbank asa incat sa putem plati intai de toate datoriile catre statul roman”; alta varianta este, "daca lucrurile nu mai pot fi lamurite", "schimbarea legislatiei si iesirea din Legea 41/1994 (privind functionarea TVR - n.red.) spre zona de instituie publica exclusiva". A treia cale: "exista si interpretari juridice prin care SRTv sa intre in insolventa", dar aceasta ar fi "cea mai proasta decizie, ultimul lucru pe care mi-l doresc, nici nu il introduc in planul de redresare".
  • Din momentul acesta nu se mai fac licitatii pentru productii externe