Omul de afaceri Cristian Burci a confirmat pentru Paginademedia.ro ca este pe cale sa preia in totalitate Adevarul Holding de la Dinu Patriciu. Discutiile dintre cei doi au inceput saptamana trecuta, spune Burci, dar negocierile cele mai intense s-au purtat marti.

  • UPDATE Miercuri dupa-amiaza, grupul media a transmis un comunicat de presa potrivit caruia Cristian Burci si-a precizat "intentia de a cumpara Adevarul Holding, mentionand ca a semnat deja acordul care-i permite, conform legii, inceperea negocierilor oficiale. El a adaugat ca nu s-a ajuns inca la finalizarea tranzactiei". Vezi comunicatul la finalul articolului

"Am semnat un Head of terms pentru preluarea Adevarul Holding" a declarat Burci pentru Paginademedia.ro. "In zece zile, vor fi finalizate actele de preluare", a spus viitorul proprietar al Adevarul Holding, in primul interviu acordat in aceasta calitate.

Burci nu a dorit sa dea detalii referitoare la suma preluarii.

Informatia initiala referitoare la aceasta tranzactie a fost publicata de Curentul.

Cristian Burci apare, in ultima editie "Forbes 500 miliardari", cu o avere estimata la 100-110 milioane de euro. El a fondat grupul de publicitate Graffiti, pe care, ulterior, l-a afiliat retelei internationale BBDO. Tot el a pus bazele Prima TV, post pe care avea sa-l vanda, impreuna cu postul de radio Kiss FM, grupului SBS.

Omul de afaceri este fondatorul unui nou proiect de sustinere a start-up-urilor digitale, Digital Catalyst Fund, prin care aloca 1,5 milioane de dolari anual pentru dezvoltarea de noi afaceri in domeniu. Conducerea acestui fond, lansat la oficial la sfarsitul lunii mai, ii include intre altii pe Nadia Comaneci, antreprenorul Emil Gal, Simon Bond - CMO la BBDO&Proximity Worldwide, Matt Spiegel - fost CEO la Omnicom Media Group Digital.

De asemenea, el s-a implicat intr-un un nou proiect media pe care il coordoneaza fostul director editorial Adevarul Holding, Razvan Ionescu, scria HotNews.ro in luna iunie. Proiectul este pregatit printr-o societate infiintata la inceputul anului, Premium News SRL.

Principalele declaratii ale lui Burci in interviul pentru Paginademedia.ro:

  • Ma uit dupa o oportunitate in aceasta zona de mai multa vreme, iar Adevarul este o platforma extraordinara. Cred ca Adevarul Holding este o fabrica de continut care poate constitui o baza fantastica pentru tot ce inseamna continut digital, foto, video etc. Cred ca avem cea mai mare fabrica de continut din Romania care poate merge catre toate ecranele: computer, tableta, Ipad, TV.
  • Despre datorille Adevarul: Aceste datorii vor fi recalculate, esalonate si platite. Vor fi stinse. Efortul se va intinde, probabil, undeva intre 1 si 3 ani.
  • Categoric (voi dezvolta si o televiziune). Dar intai trebuie sa evaluam toate lucrurile de aici. Trebuie sa gasim modalitati sa monetizam continutul in toate formele posibile.
  • Cred ca proiectul lui Razvan Ionescu, impreuna cu proiectele online din grupul Adevarul vor forma cea mai redutabila baza de internet din Romania.

Comunicatul oficial Adevarul Holding, transmis miercuri dupa-amiaza:

Omul de afaceri Cristian Burci si-a anuntat oficial intentia de preluare a holdingului Adevarul

Miercuri, 5 septembrie, conducerea editoriala a holdingului Adevarul si omul de afaceri Cristian Burci au purtat primele discutii, dupa anuntul oficial al celui din urma privind interesul sau de a prelua cel mai puternic trust de presa scrisa din Romania.

Cristian Burci si-a precizat cu aceasta ocazie intentia de a cumpara Adevarul Holding, mentionand ca a semnat deja acordul care-i permite, conform legii, inceperea negocierilor oficiale. El a adaugat ca nu s-a ajuns inca la finalizarea tranzactiei, fapt pe care il considera realizabil in urmatoarele zece zile.

La randul sau, conducerea editoriala Adevarul Holding a mentionat ca ziarele, revistele si toate celelalte produse media ale trustului vor continua sa promoveze aceleasi valori pe care le-au impartasit constant publicului cititor.

O decizie finala privind preluarea holdingului Adevarul de catre Cristian Burci va fi anuntata cel mai devreme in a doua parte a lunii septembrie, in prezent fiind in derulare operatiuni comune de analizare a documentelor si investitiilor.

Adevarul Holding a fost infiintat in toamna anului 2006 de catre Dinu Patriciu, imediat dupa achizitia ziarului "Adevarul". El include, printre altele, cel mai citit si cel mai bine vandut ziar din Romania, "Click!", dar si cotidianul quality "Adevarul", aflat si el in topul publicatiilor din tara noastra.

In scurt timp holdingul a cunoscut o dezvoltare fara precedent pentru presa scrisa romaneasca si nu numai, intrucat investitiile companiei Adevarul au depasit granitele tarii, ajungand rand pe rand si in Ucraina, Italia, Spania, Belgia si Moldova.

Adevarul Holding s-a impus nu doar in mediile de informare in masa, cu produse editoriale precum "Forbes, 500 miliardari", topul celor mai bogati oameni din Romania si din lume, sau "Foreign Policy Romania", revista de politica globala, economie si idei, ci si in domeniul cultural, reusind, printre altele, sa sustina dezvoltarea revistelor "Dilema veche" si "Dilemateca" si sa vanda peste 50 de milioane de carti di 2007 incoace. De asemenea, holdingul Adevarul detine o licenta audiovizuala prin satelit, precum si postul de radio Click FM.

La randul sau, omul de afaceri Cristian Burci este recunoscut pentru activitatea si investitiile sale in mass media si publicitate. De numele sau se leaga aparitia primei agentii de publicitate din tara noastra, Graffiti/BBDO.

De asemenea, el a dezvoltat cu succes posturi de radio si televiziune romanesti, precum Prima TV sau Kiss FM. Cristian Burci a infiintat in aceasta vara Digital Catalyst Fund, un proiect online ce-si propune sa ofere consultanta antreprenorilor la inceput de drum din Europa si Statele Unite.