Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis marti sa amane pentru sedinta de joi, 27 septembrie, luarea unei decizii in privinta acordarii unor licente catre RCS&RDS pentru doua canale TV tematice - Digi World si Digi Life. Oficialii RCS&RDS au spus ca vor sa lanseze cele doua posturi TV incepand cu 1 octombrie, dar mai multi membri CNA au solicitat vizionarea unui program pilot pentru a vedea diferenta fata de canale similare precum Discovery sau National Geographic. Un alt membru CNA, Turos Lorand, si-a exprimat ingrijorarea ca un transportator devine si furnizor de continut si a cerut un raport privind respectarea art.82 din legea audiovizualului. Ambele aspecte vor fi analizate peste doua zile.

Oficialii RCS&RDS la CNAFoto: Hotnews
  • "Este un fenomen interesant pe termen lung si cred ca din punct de vedere al interesului public este ingrijorator ca transportatorul devine si furnizor de content. In aceasta situatie putem observa ca relatia de parteneriat intre cablist si radiofurnizor poate sa devina sau in unele cazuri devine o relatie concurentiala, care in acest context nu e o concurenta sanatoasa si calistul are posibilitatea de a impiedica un concurent sau altul eliminand-ul din grila de programe. Practic am ajuns in situatia in care nu autoritatea publica ci firmele private decid asupra existentei sau viitorului unor posturi mai ales vorbind despre posturi locale care au o protectie legala mica fata de posturile nationale", a declarat marti Turos Lorand, membru al CNA.

In acest caz concret, a adaugat Turos Lorand, in care solicitantul licentei audiovizuale este insusi un jucator foarte important in piata telecom cred ca trebuie sa facem o analiza. propun amanrea deciziei si solicit un raport privind respectarea art. 82".

Bogdan Chiritoiu, managerul de proiect al celor doua noi televiziuni RCS&RDS si-a exprimat dezaprobarea fata de aceste obiectii.

  • "Nu am inteles foarte bine subiectul..Am inteles principiul ca domnul Turos ar dori ca autoritatea sa decida un mediu concurential. Deci nu va convine sa existe un mediu concurential, ci ati dori doar ca CNA sa decida ce canale sa fie difuzate si care nu. red ca deviem de la subiect", a spus Bogdan Chiritoiu, managerul de proiect al RCS&RDS.

Chiritoiu a dat si exemplul pietei din Marea Britanie, unde "Sky este o platforma care este unul dintre cei mai fantastici dezvoltatori de programe proprii. Acelasi exemplu l-as da si in Germania, Franta si Italia. Nu vad de ce un dezvoltator care poarte imbunatati patrimoniul de continut propriu si local nu ar putea sa faca asta. Traim intr-o lume concurentiala. Rezista cel care face audienta, rezista cel mai bun".

  • "Ati auzit ca Sky sa fi scos din grila vreun furnizor de continut?, a intrebat Christian Mititelu, un alt membru CNA.

In disputa s-a alaturat si Mihai Dinei, consilierul juridic al RCS&RDS care a cerut respectarea legii.

  • "De principiu, ne dorim sa obtinem licente pentru doua canale tematice. Avem licente dar vrem sa le transformam si sa modificam tematica acelor canale. Discutam de canale tematice, nu discutam de art.82, credem ca nu exista nici un fel de interdicitie legala. Tot ce ne dorim este sa respectam legea si solicitam CNA sa respecte legea. Am depus aceasta documentatie inca din august vrem sa lansam aceste canale de la 1 octombrie si aceasta tergiversare nu face decat sa ne produca niste prejudicii. Am platit niste formate de emisiune ne-am bazat pe aceste modificari de grila si credem ca este un argument destul de puternic faptul ca aceste investitii vin sa completeze grila de program pe care operatorul o distribuie la nivelul actual", a spus consilierul RCS&RDS.

Separat de aceasta disputa, mai multi membri CNA printre care Christian Mititelu, Constantin Dutu si Mircea Valeriu Deaca, au spus ca si-ar fi dorit sa vada un program pilot prin care sa poata vedea diferentele fata de programe precum Discovery sau National Geographic.

  • "Este foarte complicat. Eu am castigat o dioptrie din luna iunie incoace vizionand aproape 4000 de ore de programe. Va putem pune la dispozitie oricand demo si eventual acces la cateva programe de-ale noastre. In prima luna vor fi 12 ore de premiere pe zi in fiecare canal, tocmai pentru a demostra telespectatorilor ce ne-am gandit sa facem. A face o campanie de promovare costa foarte mult si ne-am obisnuit publicul nu atat prin declaratii cat prin puterea exemplului. Propun ca pe baza programelor pe care le-am achizitionat, si pot sa va asigur ca sunt de la cele mai mari case de productie din Europa, sa vedem cum reactineaza publicul fata de doua canale tematice orientate diferit fata de Discovery si National Geographic. Chiar daca par acelasi lucru, selectia de programe, abordarea, programarea diferita fata de piata romaneasca cred ca va putea sa faca diferenta intre noi si piata pe care intram", a precizat Bogdan Chiritoiu.

Oficiialii RCS&RDS au parasit sala de sedinte a CNA, timp in care membrii CNA au hotarat amanarea lluarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta care va avea loc joi, 27 septembrie. Atunci ar trebui reanalizate ambele aspecte - atat raportul privind respectarea art. 82 cat si un program pilot al noilor canale TV tematice ale RCS&RDS.

Dupa aflarea vestii, reprezentantii RC&RDS au reactionat nervos, in special consilierul juridic al operatorului de cablu care a spus "vreau sa mi se comunice oficial in scris. Dati licente pentru toti care vin si va comunica tot felul de prostii si..Nu se poate asa ceva". De asemenea, Bogdan Chiritoiu preciza ca nu intelege de ce ar fi relevant un montaj in care sa faca diferenta intre Discovery si noile canale ale RCS.

"Este usor fara precedent (...) Daca sunt ca Discovery si imi asum dreptul de a fi ca Discovery, care este problema?", a spus acesta.

HotNews.ro a scris in exclusivitate la inceputul acestei luni ca RCS&RDS vrea sa lanseze in aceasta toamna inca doua televiziuni, pentru care a depus deja cerere de licente la CNA. Contactati de HotNews.ro, oficialii RCS&RDS au confirmat informatia, precizand ca "cele doua televiziuni se vor numi Digi World si Digi Life, una cu profil generalist (biodiversitate, stiinta si tehnologie, istorie, calatorii) si cealalta de lifestyle. Televiziunile vor avea continut produs si distribuit de cele mai mari case de productie si distributie din lume - Europa si Statele Unite (Warner, BBC, APT, etc.)".

RCS&RDS nu va oferi publicitate pe cele doua noi canale TV, conform declaratiilor facute marti de reprezentantii operatorului.