​Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis joi cu unanimitate de voturi sa acorde licente audiovizuale catre RCS&RDS pentru doi posturi TV proprii - Digi World si Digi Life. Decizia a fost luata in urma vizionarii unui montaj cu programele celor doua posturi TV, care ar urma sa fie lansate de la 1 octombrie. In cazul ambelor canale TV, sunetul il vrem dolby surround iar imaginea va fi Full HD, a spus Bogdan Chiritoiu, managerul de proiet al celor doua noi posturi TV.

Oficialii RCS&RDS au obtinut aprobarea CNA pentru lansarea a doua noi televiziuniFoto: Hotnews
  • "Am facut o selectie. Sunt in totalitate materiale achizitionate de la cei mai buni producatori. Vor fi subtitrate. Sunt materiale HD de cea mai buna calitate si materiale produse dupa 2009. Avem si povestea lui Hitler si a lui Stalin si povesti moderne cu Obama. Nu avem publicitate pe nici unul din canale. Cel putin pentru prima etapa nu am gandit decat promotia programelor. Exact ca la postul de stiri sau cele de sport. Digi life este un canal usor introspectiv, un canal pentru casa pentru familie, care trateaza omul vazut inspre interior si nu invers, extrospectiv, cum facem la Digi World", a declarat joi Bogdan Chiritoiu managerul de proiect al celor doua posturi TV ale RCS&RDS la prezentarea catre membrii CNA a unui montaj cu parti din programele ce vor fi difuzate.

Chiritoiu a mai spus ca programele achizitionate pana acum vor asigura RCS&RDS posibilitatea de a emite pentru cel putin 11 luni.

Amintim ca in urma cu doua zile, RCS&RDS a solicitat modificarea licenţei audiovizuale din Digi TV Info în Digi Life, precum si cedarea licenţei audiovizuale a S.C. Analog TV SRL Timişoara către RCS&RDS (care este actionarul majoritar al companiei timisorene cu 99,9%) şi transformarea din Analog TV în Digi World.

Membrii CNA au amanat insa pentru astazi luarea unei decizii, in conditiile in care mai multi membri au dorit sa vada un montaj cu continutul celor doua posturi pentru a compara cu posturile internationale Discovery Channel si National Geographic. De asemenea un alt membru CNA, Turos Lorand, si-a exprimat ingrijorarea ca un transportator devine si furnizor de continut si a cerut un raport privind respectarea art.82 din legea audiovizualului. Turos Lorand si-a exprimat temerea ca RCS&RDS ar putea scoate din grila canale TV concurente, dupa ce va obtine licentele pentru aceste doua canale TV proprii.

CNA a hotarat sa faca si un raport de analiza in legatura cu acest aspect, dar joi CNA a decis acordarea licentelor pentru cele doua televiziuni inainte de a prezenta rezultatele raportului.

Citeste si:CNA a amanat luarea unei decizii privind acordarea catre RCS&RDS a unor licente pentru doua canale TV tematice/"Vreau sa ni se comunice oficial in scris. Dati licente pentru toti care vin si va comunica tot felul de prostii si..Nu se poate asa ceva", a spus consilierul juridic al RCS&RDS

Detalii din documentele depuse de RCS&RDS la CNA:

  • - Zona de difuzare a celor doua posturi TV va fi nationala si internationala -  statele din Europa Centrala si de Sud-Est.
  • - Posturile emit 24 ore/zi, prime time intervalul orar 20:00-21:30.
  • - Programele Digi World si Digi Life: in prima etapa, toate programele sunt achizitionate de la producatori independenti externi. Peste 80% dintre ei sunt producatori europeni cu o veche istorie in peisajul filmului documentar, cum este BBC, ORF etc. Vor fi atat seriale cu diverse lungimi cat si programe solitare (one off), iar duratele sunt cuprinse intre 30-90 minute per episod.
  • - Intr-o etapa ulterioara, Digi World si Digi Life doresc sa se implice in productia propriilor formate de documentar dar si sa angreneze resursa locala (romaneasca) de productie de scurt metraj , documentar sau programe educationale.

Tematici Digi World:

1. Natura - fauna Terrei (Programe care se concentreaza exclusiv aupra faunei Terrei)

2. Natura – flora Terrei (Programe care se concentreaza exclusiv aupra florei Terrei)

3. Stiinta si Tehnologie (un domeniu extrem de vast; sunt canale dedicate acestui gen insa DigiWorld face o selectie adaptata propfilului propriu si a conceptului de canal )

4. Geografie si Calatorie (cunoasterea lumii in care convietuim, curiozitate, placere dar si necesitate – nu poti sa iubesti ceea ce nu cunosti)

5. Arta si Istorie (civilizatie si cultura)

6. IT si Gadgeturi (subiectul cel mai modern cel mai de actualitate)

7. Omul, un univers (cateva abordari inedite)

Tematici Digi life:

1. Sport si Fitness (Programe constuite in jurul conceptului Mens Sana In Corpore Sano)

- gimnastica medicala (kinetoterapie), pilates, aeorbic, yoga, tai-chi, etc

2. Nutritie (programe despre nutritia omului modern)

3. Sanatate (Medicina moderna si medicina alternativa, paralele, pro si contra, intr-un dialog al specialistilor cu recunoastre internationala)

4. Alimente (suntem ceea ce mancam si ceea ce bem, asa ca un segment important de program va fi dedicat excluxiv acestui subiect)

5. Calatorie si descoperire (invatarea prin calatorie este pe atat de intensa pe cat este de placuta)

6. Bricolaj (oricine este interesat sa repare sau sa construiasca singur, in plus poate fi chir un hobby)

7. Relaxare si hobby (documentare care au ca scop relaxarea; idei si hobby-uri

Televiziunile din portofoliul RCS & RDS sunt:

  • Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi Sport 3; intre ele, Digi Sport 1 si 2 sunt HD
  • Digi Film - canal de filme Pay-TV - concurent cu HBO
  • Digi24 - post de stiri lansat in martie al acestui an; cu statii locale in Oradea, Iasi, Timisoara, Constanta (ultimul deschis luni, 17 septembrie)
  • UTV - canal de muzica
  • Music Channel

HotNews.ro a scris in exclusivitate la inceputul acestei luni ca RCS&RDS vrea sa lanseze in aceasta toamna inca doua televiziuni, pentru care a depus deja cerere de licente la CNA. Contactati de HotNews.ro, oficialii RCS&RDS au confirmat informatia, precizand ca "cele doua televiziuni se vor numi Digi World si Digi Life, una cu profil generalist (biodiversitate, stiinta si tehnologie, istorie, calatorii) si cealalta de lifestyle. Televiziunile vor avea continut produs si distribuit de cele mai mari case de productie si distributie din lume - Europa si Statele Unite (Warner, BBC, APT, etc.)".