Sindicatul din TVR acuza Consiliul de Administratie (CA) al Televiziunii Romane ca, in ciuda situatiei financiare dezastruoase a televiziunii, a aprobat "limita superioara a cheltuielilor in scopul achizitiei drepturilor pentru UEFA Champions League si Super Cupa Europei pentru perioada 2012-2015", informeaza Mediafax citand un comunicat al Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR - SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) transmis marti presei.

Potrivit comunicatului, in sedinta din 29 septembrie, "Consiliul de Administratie, aflat la limita legii ca urmare a hotararii Curtii Constitutionale nepublicata inca in Monitorul Oficial, a decis ca este momentul sa isi «cumpere Rolls Royce»".

"Prin HCA nr. 118, membrii Consiliului de Administratie, constienti de situatia financiara dezastruoasa a televiziunii, au aprobat «limita superioara a cheltuielilor in scopul achizitiei drepturilor pentru UEFA Champions League si Super Cupa Europei pentru perioada 2012-2015»", se mai spune in comunicat.

Sindicatul arata ca, in conditiile in care administratia a agreat doar un numar de 55 de posturi in plus fata de organigrama aprobata (vor fi desfiintate doar 872 de posturi in TVR, fata de cele 962 propuse initial, n.r.), motivand ca nu exista resurse financiare, "vineri a decis sa cheltuiasca in fiecare luna cate 150.000 de euro pentru a transmite meciuri din Liga Campionilor. Este vorba despre optiunea a doua de marti si nici macar aceasta in exclusivitate".

Potrivit sindicatului, UEFA Champions League este un produs premium pe care majoritatea televiziunilor nationale nu si-l permit, iar "SRTv nu detine nici mijloacele tehnice necesare pentru a asigura productia meciurilor de fotbal la standardele UEFA, lucru care va duce la costuri suplimentare deloc neglijabile".

"In momentul acesta cand televiziunea romana nu isi indeplineste rolul de serviciu public si nu transmite aproape nicio competitie sportiva interna, consideram ca este inacceptabil ca SRTv sa iroseasca atatia bani, mai ales ca aceste meciuri pot fi vizionate pe teritoriul Romaniei. Nu in ultimul rand, suma de 140.000 de euro poate reprezenta salariile a cel putin 140 de angajati ai televiziunii dintre cei care vor fi inclusi pe lista de disponibilizati", se arata in comunicat.

In consecinta, SPUS TV cere Consiliului de Administratie sa anuleze HCA nr. 118 din 29 septembrie si "sa initieze demersurile pentru a incheia amiabil si fara consecinte ulterioare intelegerea actuala cu detinatorul drepturilor UEFA Champions League".

De cealalta parte, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al SRTv, a declarat marti pentru Mediafax ca a mostenit "contractul acesta foarte dificil" cu UEFA, referitor la UEFA Champions League.

El a precizat ca administratia TVR a avut numeroase discutii cu partenerii de la UEFA si a incercat sa amane executarea scrisorii de garantie din partea bancii RBS (banca agreata de UEFA, n.r.).

"Conditia a fost un alt contract, foarte avantajos, pentru perioada 2012-2015, pentru UEFA Champions League, dar nu l-am semnat. In schimb, in virtutea bunelor relatii, deja am difuzat patru meciuri si vom difuza cel de-al cincilea meci, cel de diseara, de la Cluj (CFR Cluj - Manchester United, n.r.). Am ezitat sa dau curs platii ca producator al meciului, din lipsa acuta de bani, dar din pacate transmisia acestui meci foarte important ar fi fost compromisa daca TVR nu ar fi luat decizia transmiterii lui. Decizia Consiliului de Administratie a fost una in extremis, pentru ca situatia este foarte dificila pentru noi (...) Din punctul meu de vedere a fost o decizie dificila, dar necesara", a mai spus Claudiu Saftoiu.

El a precizat ca aceasta este "ultima obligatie" pe care TVR o are cu UEFA, pentru ca noul contract nu a fost semnat. "Eram practic obligati sa o facem. A fost o decizie pe muchie de cutit, dar pentru prestigiul TVR am decis sa facem acest lucru. Obligatii contractuale nu mai existra intre noi in momentul acesta. Este de competenta Consiliului de Administratie al TVR o eventuala continuare a contractului cu UEFA", a mai spus Saftoiu, precizand ca o discutie in acest sens urmeaza sa aiba loc, informeaza Mediafax.

Societatea Romana de Televiziune este in prezent in plin proces de restructurare. Consiliul de Administratie (CA) al SRTv a aprobat, in 28 septembrie, noua schema organizationala a Televiziunii Romane, care prevede desfiintarea a 872 de posturi, in institutie urmand sa ramana in urma concedierilor colective 2.395 de angajati. Totodata, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economica a televiziunii publice.