UPDATE (ora 17:50) Noul Consiliu de Administratie al Societatii Romane de Televiziune a fost validat marti de plenul Parlamentului cu 258 voturi pentru si 9 impotriva, anunta Agerpres.

Votul a fost secret, cu bile, iar pentru aprobarea CA al SRTv era nevoie de votul majoritatii parlamentarilor.

UPDATE (ora 18:45) Claudiu Saftoiu a fost reales de CA in functia de presedinte - director general al postului public

Membrii CA al TVR, validati, marti, de plenul Parlamentului, au votat in aceeasi zi candidaturile lui Claudiu Saftoiu si Valentin Nicolau la presedintia CA, alegandu-l pe cel dintai presedinte-director general al TVR. Votul a fost "cu usile inchise".

Claudiu Saftoiu a fost ales cu 8 voturi "pentru", Valentin Nicolau a primit 2 voturi "pentru", iar trei membri ai CA al TVR s-au abtinut de la vot, au declarat, pentru Mediafax, la iesirea din sala de sedinte membri ai CA al TVR.

Decizia Consiliului de Administratie nu a mai putut fi supusa marti votului plenului Parlamentului pentru ca nu s-a intrunit cvorumul in plen, votul fiind amanat pentru saptamana viitoare.

Daca decizia membrilor CA al TVR va fi avizata favorabil de plenul Parlamentului, Claudiu Saftoiu va deveni presedinte-director general al SRTv. Astfel, Saftoiu va reveni la conducerea TVR, mandatul presedintelui-director general al televiziunii publice fiind de 4 ani.

Consiliul de Administratie (CA) al Televiziunii Romane a fost avizat favorabil, marti, si de Comisiile de cultura din Parlament, cu 23 de voturi "pentru" si doua abtineri, anunta Mediafax.

Comisiile de cultura reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au audiat marti persoanele propuse sa fie membri titulari si supleanti ai CA al TVR. Audierile au fost foarte tensionate, insa, in cele din urma, parlamentarii au votat "in bloc", la propunerea UDMR, noul CA al TVR.

Din partea PDL, in CA al TVR intra Radu Carp si Ada Mesesan. Claudiu Saftoiu, presedinte-director general al TVR in ultimele luni, a fost propus din nou de PNL. Marti, vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru, citat de Agerpres, ii ceruse lui Crin Antonescu sa "retraga de urgenta" nominalizarea lui Claudiu Saftoiu, afirmand ca democrat-liberalii vor vota impotriva acestuia.

Actualul Consiliu de Administratie al Societatii Romana de Televiziune va fi desfiintat, dupa ce Curtea Constitutionala a admis, in 26 septembrie, sesizarea PDL in cazul hotararii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, in care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

Consiliul de Administratie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Presedintele Consiliului de Administratie este numit de catre Parlament, pe o perioada de 4 ani.

Cei 13 membri titulari propusi pentru noul Consiliu de Administratie al TVR sunt:

  • Claudiu Saftoiu (nominalizat de PNL)
  • Lucia Hossu Longin (nominalizata de PNL)
  • Claudiu Branzan (nominalizat de PSD)
  • Cristian Nitulescu (nominalizat de PSD)
  • Radu Carp (nominalizat de PDL)
  • Ada Mesesan (nominalizata de PDL)
  • Nagy Zoltan Levente (nominalizat de UDMR)
  • Nicoleta Nicolicea (nominalizata de Grupul parlamentar progresist)
  • Raico Cornea (nominalizat de grupul minoritatilor)
  • Gabriel Tufeanu (nominalizat de guvern)
  • Romina Surugiu (nominalizata de Presedintie)
  • Valentin Nicolau (desemnat de angajatii TVR)
  • Sorin Burtea (desemnat de angajatii TVR)

Dintre acestia, Claudiu Saftoiu, Lucia Hossu Longin, Claudiu Branzan, Cristian Nitulescu, Nicoleta Nicolicea, Nagy Zoltan Levente, Raico Cornea, Romina Surugiu, Gabriel Tufeanu, Valentin Nicolau si Sorin Burtea au fost membri si in CA-ul desemnat de Parlament in vara printr-o decizie considerata neconstitutionala de catre CCR.

Cei doi noi membri din partea PDL ii inlocuiesc pe Anne Juganaru (pana acum, membra nominalizata de PSD) si Irina Radu (pana acum, membra nominalizata de PNL).

Ada Mesesan a fost membru si in Consiliul de Administratie condus din 2010, timp de doi ani, de Alexandru Lazescu. Din acel Consiliu au mai facut parte si alti membri ai administratiei conduse pana acum de Saftoiu si care au obtinut acum o noua nominalizare: Lucia Hossu Longin, Claudiu Branzan, Cristian Nitulescu, Nicoleta Nicolicea, Raico Cornea, Sorin Burtea.

Membrii supleanti propusi sunt:

  • Luminita Violeta Ristea si Vasile Arhire (PSD), Dida Dragan si Daniela Barsan (PNL), Ion Lucia Catrina si Paul Calin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghita-Jalica (Minoritati), Marius Oblu (Guvern), Mihai Radulescu si Ioana Catalina Popescu (angajatii TVR).