Corina Vintan, fost purtator de cuvant la Ministerul de Externe cand institutia era condusa de Mihai Razvan Ungureanu si director general al companiei de consultanta Links Associates, a transmis intr-un comunicat remis redactiei mai multe precizari cu privire la acuzatiile formulate la adresa sa in cadrul emisiunii "Sinteza zilei" difuzata de Antena 3.

  • Potrivit Antena 3, Vintan a incasat 421.600 de euro printr-un contract de consultanta media si PR incheiat de firma sa cu Oltchim
  • Corina Vintan sustine ca "suma reala facturata catre Oltchim a fost de 55.000 de euro plus TVA, pentru consultanta lunara si de 76.982 euro plus TVA pentru evenimente de presa, dezbateri publice, organizare de interviuri. Din aceasta suma, trustul INTACT a incasat 48.982 de euro plus TVA"

Postul de televiziune a relatat in editia luni seara a emisiunii "Sinteza zilei", prezentand un document, ca Vintan a incasat aproape jumatate de milion de euro printr-un contract pe care firma sa l-a incheiat cu Oltchim. Prin acest contract, firma de relatii publice si comunicare detinuta de Corina Vintan, Links Associates, oferea Oltchim consultanta media si PR.

Potrivit Antena 3, actele aratau ca, din martie pana in decembrie 2011, firma lui Vintan a incasat 421.600 de euro, la inceput cate 10.000 de euro lunar, suma crescand apoi.

Pentru suma amintita, compania Corinei Vintan se angaja sa redacteze comunicate de presa pentru Oltchim, sa organizeze conferinte de presa, materiale publicitare, interviuri etc, preciza Antena 3.

Postul de televiziune aminteste faptul ca, in perioada 2005-2007, Vintan a fost director de comunicare si purtator de cuvant la Ministerul de Externe, condus in acea perioada de Mihai Razvan Ungureanu, si ca, de asemenea, Vintan a fost cea care a condus campania fiicei presedintelui Traian Basescu, Elena Basescu. Antena 3 mai mentioneaza si ca firma de relatii publice si comunicare condusa de Vintan a fost aleasa de compania Gold Corporation pentru a-si face imagine.

In comunicatul remis marti redactiei, Corina Vintan spune ca "contractul de aproape jumatate de milion de euro este o fabulatie marca 'Sinteza zilei'".

"Contractul cu Oltchim a fost incheiat pentru perioada februarie - decembrie 2011, in baza unui onorariu lunar de 10.000 de euro pe luna plus TVA, dar s-a derulat mai putin de sase luni, pana in iulie 2011, cand a fost intrerupt cu acordul ambelor parti", arata Vintan.

Potrivit acesteia, "suma reala facturata catre Oltchim a fost de 55.000 de euro plus TVA, pentru consultanta lunara si de 76.982 euro plus TVA pentru evenimente de presa, dezbateri publice, organizare de interviuri".

"Precizam ca din aceasta suma trustul INTACT a incasat 48.982 de euro plus TVA", mai arata Vintan.

"Serviciile prestate pentru clientul Oltchim, conform contractului, sunt servicii uzuale practicate de toate companiile care activeaza in domeniul comunicarii", a mai precizat aceasta.

Corina Vintan raspunde, in comunicatul transmis, si celorlalte acuzatii aduse in cadrul emisiunii difuzate de Antena 3:

"Revansa lui Gadea. Esecul profesional al domnului Gadea din data de 13 martie 2012 in confruntarea cu Dl. Mihai-Razvan Ungureanu este principala motivatie a atacului lansat la adresa mea si a fostului prim-ministru in data de 8 octombrie.

Dl Gadea sustine ca am negociat cu dumnealui prezenta in emisiune a fostului prim ministru uitand sa specifice ca dumnealui personal m-a sunat in repetate randuri si m-a rugat sa il conving pe Dl. Mihai-Razvan Ungureanu sa vina in emisiune. Am fost de acord si am insistat pentru prezenta in emisiune a Dlui Ungureanu pentru ca eu nu cred in divizarea aparitiilor media ale unui demnitar in functie de parti-pris-urile politice. Am facut acest demers strict in baza relatiei de amicitie care ma leaga de domnii Mihai-Razvan Ungureanu si Mihai Gadea.

Ceea ce nu am putut sa negociez a fost prestatia dlui Gadea insusi, care potrivit opiniei colegilor sai din presa, a fost net surclasat intelectual de catre dl. Ungureanu. Nu-mi fac personal o vina din efectul produs imaginii dlui Gadea urmare a acestei emisiuni. In schimb, prezenta dlui Mihai-Razvan Ungureanu in emisiunea sa a aratat curaj si faptul ca nu se teme de o confruntare directa.

Pentru corecta informare a opiniei publice, fac urmatoarele clarificari.

Dl Gadea a facut referire la cariera mea, spunand ca "am fost adusa in MAE de ministrul Mihai-Razvan Ungureanu pentru a conduce departamentul de comunicare".

Cariera mea in comunicare nu a inceput cu postul de purtator de cuvant la MAE.

Apropo de reperele biografiei mele personale mi-as permite sa adaug alte cateva "repere" omise cu buna stiinta de catre dl Gadea.

Activitatea mea profesionala nu a inceput cu postul de purtator de cuvant al MAE, ci in 1993, in cea mai mare firma de comunicare internationala Saatchi&Saatchi, unde am detinut functia de Director de Comunicare timp de opt ani.

Si aici imi voi permite sa ii explic dlui Gadea ca nu poti detine o asemenea functie timp de opt ani intr-o companie internationala cu o reputatie ireprosabila decat in baza competentelor.

A urmat, in perioada 2000 - 2004, Evenimentul zilei, perioada in care ziarul a atins apogeul de tiraj si audienta, unde am ocupat functia de director comercial si coordonator al catorva proiecte editoriale.

In urma unui proces de recrutare, in 2005 am fost selectata perntru postul de purtator de cuvant si director general Comunicare in Ministerul Afacerilor Externe, unde, spre stiinta dlui Gadea, m-am inscris la concursul de definitivare pe pozitia de diplomat, concurs pe care l-am promovat cu succes la proba scrisa in limbile engleza si rusa, fiind ulterior respinsa de catre insusi ministrul Adrian Cioroianu la proba orala.

Firesc, de altfel, neintelegerile dintre mine si dl Cioroianu fiind de notorietate. Acesta a fost probabil si motivul pentru care dl. Cioroianu a incalcat uzantele, insistand sa participe ca examinatoral la proba orala, unde s-a exprimat in mod foarte deschis ca nu ma mai doreste in postul respectiv. Aceasta decizie i-a surprins pe colegii mei din minister, care niciodata nu au pus la indoiala abilitatile mele profesionale.

Cariera mea a continuat la German Marshal Fund - unul dintre cele mai redutabile think-tankuri din lume pe probleme trasatlantice - ca project manager pentru conferinta de deschidere a summitului NATO. Cu toata modestia, pot sa afirm ca nici acest post nu mi-a fost oferit, ci a fost castigat in urma unei selectii.

In 2007, am infiintat compania de consultanta strategica Links Associates, care are in acest moment zece clienti, companii multinationale cu investitii majore in Romania si nu doar Oltchim si Rosia Montana.

Cum expertiza declarata a companiei noastre este comunicarea de criza, acesti clienti ne-au solicitat servicii si in acest domeniu, in afara serviciilor curente de relatii publice si relationarea cu autoritatile.

Acesta a fost si cazul Oltchim, pentru care am fost solicitati sa intervenim intr-o situatie de criza, urmare a campaniei intense de denigrare pe care o facea actionarul minoritar PCC in presa romaneasca.

Mentionez ca aceste servicii sunt practicate de catre toate companiile de comunicare din Romania si din lume. Mai mult decat atat, compania mea este membru fondator al Registrului Roman de Lobby. Serviciciile de consultanta in comunicare sunt servicii legale si autoreglementate de catre industrie prin Registrul Roman de Lobby.

Totodata, pentru stiinta dlui Gadea, serviciile de comunicare strategica sunt remunerate dupa o formula care se practica la nivel international, constand intr-o suma platita lunar pentru consultanta. Pretul contractului se refera atat la consultanta in sine, cat si la costuri care privesc publicitate, evenimente de presa, materiale promotionale etc.

EBA. Referitor la campania pentru alegerile in Parlamentul European, precizez ca Links Associates pune la dispozitia clientilor si servicii de consultanta politica. Pentru mine a fost o provocare profesionala, iar succesul campaniei noastre a fost confirmat de votul cetatenilor. Nu pot sa imi fac o culpa dintr-un succes profesional, am dreptul sa imi aleg clientii si, mergand pe aceasta logica absurda a dlui Gadea, i-as aduce aminte ca lucreaza intr-un trust controlat de un om politic controversat.

Brandul de tara. In Comisia pentru brandul de tara au fost convocate toate asociatiile profesionale de comunicare din Romania iar eu am reprezentat Asociatia Romana de Relatii Publice, fara sa fiu personal remunerata.

RMGC. In legatura cu compania Gold Corporation, dl Gadea este profund nedumerit de ce dintre toti specialistii din Romania aceasta companie a preferat sa colaboreze cu societatea mea. Pentru mine raspunsul este simplu: profesionalismul meu. Ii multumesc dlui Gadea pentru promovare, as fi fost onorata ca Gold Corporation sa colaboreze exclusiv cu Links Associates, dar a preferat sa lucreze cu mai multe companii de consultanta.

Prin urmare, Links Associates considera emisiunea "Sinteza zilei" doar o tentativa de atac, care urmareste de fapt sa aduca atingere companiei si imaginii mele ca persoana".