Consiliul de Administratie al TVR a decis, vineri, ca publicitatea pe posturile publice de televiziune sa se vanda printr-o regie proprie, ce urmeaza sa fie infiintata. Tot in sedinta de astazi, membrii CA ai Televiziunii publice - care se confrunta cu serioase probleme financiare - au hotarat sa discute, in urmatoarea sedinta, si "oportunitatea achizitionarii drepturilor de difuzare pentru UEFA Champions League si Supercupa Europei pentru perioada 2012-2015".

Contractul actual pentru drepturile de difuzare UEFA Champions League, in valoare de zeci de milioane de euro si semnat in mandatul lui Alexandru Sassu la conducerea TVR, a fost invocat in ultimii ani drept principala povara financiara a TVR. Acum, oportunitatea unui nou contract va fi decisa in CA pe baza analizarii "unei note de fundamentare prezentate de Departamentul Sport si Directia Economica", potrivit unui comunicat al institutiei.

In sedinta de astazi, CA al TVR a decis sa anuleze procedura de licitatie pentru achizitionarea serviciilor de vanzare a spatiului publicitar al TVR si sa creeze o comisie care sa "pregateasca un proiect in vederea infiintarii unei regii cu capital 100% TVR". Aceeasi idee fusese propusa, anul trecut, si de fostul presedinte-director general al TVR, Alexandru Lazescu, dar a intampinat atunci rezistenta in Consiliul de Administratie.

Potrivit comunicatului TVR, discutiile s-au legat de "infiintarea unei societati comerciale cu capital format 100% din active TVR" care sa se ocupe de vanzarea publicitatii, in conditiile in care "European Broadcasting Union (EBU) recomanda, de altfel, vanzarea spatiului de publicitate prin intermediul unei regii proprii, care sa functioneze autonom, dupa regulile pietei". Modelul fusese propus, fara rezultat, si de Alexandru Lazescu.

TVR isi vinde singura publicitatea, prin intermediul Directiei de Marketing si Vanzari, din toamna anului trecut. La 27 septembrie 2011, conducerea TVR a decis sa renunte la contractul cu regia Splendid Media, contract care urma sa expire la sfarsitul anului. Potrivit datelor anuntate acum de televiziunea publica, TVR are de recuperat de la Splendid Media suma de 29.704.563 de lei, ce "reprezinta contravaloarea facturilor fiscale la care se adauga penalitatile, conform contractului de cesionare a gestionarii spatiului de publicitate semnat intre cele doua parti la data de 25 martie 2009."

TVR precizeaza ca cele doua hotarari luate azi de CA au fost adoptate cu unanimitate de voturi.