Tribunalul Bucuresti a admis, luni, deschiderea procedurii de insolventa in cazul Adevarul Holding SRL, ce editeaza intre altele ziarele Adevarul si Click, potrivit Mediafax. Trustul Adevarul isi ceruse insolventa intr-un dosar depus pe 31 octombrie, iar cererea trebuia judecata pe 6 noiembrie, dar a fost amanata pentru ca o alta societate, Elida Media Consulting SRL, sa poata depuna inscrisuri in sustinerea cererii de deschidere a procedurii de insolventa.

  • Insolventa este un pas inainte de intrarea firmei in faliment, iar aceasta procedura este ceruta de unele companii pentru a se proteja in fata creditorilor. In urma declararii insolventei de catre o instanta, compania vizata intra in administrarea unei companii specializate.

Instanta a stabilit pentru 12 martie 2013 continuarea procedurilor de insolventa.

In decizia sa, instanta precizeaza:

  • Admite cererea formulata de SC Adevarul Holding. Admite cererile formulate de Banca Comerciala Romana SA, SC Elida Media Consulting SRL si SC Arena Advertising Key SRL.
  • Fixeaza urmatoarele termene limita: a) termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului -27.12.2012; b) termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante - 16.01.2013; c) termenul de definitivare a tabelului creantelor- 31.01.2013; d) data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor - 21.01.2013.
  • Numeste administrator judiciar provizoriu SERVICII REORGANIZARE SI LICHIDARE IPURL, care va indeplini atributiile prevazute de art. 20 din lege

Adevarul Holding a cerut falimentul dupa ce, cu cateva saptamani inainte, trustul fusese preluat de omul de afaceri Cristian Burci de la Dinu Patriciu.

Paginademedia.ro a scris ca Elida Media este cel mai mare creditor al Adevarul Holding, iar firma este detinuta de un fost colaborator al lui Cristian Burci. Potrivit sursei citate, datoria Elida Media, conform dosarului depus la instanta, este de circa 68 de milioane de euro, firma preluand creantele mai multor firme controlate de Dinu Patriciu. Pe de alta parte, BCR are de recuperat de la Adevarul Holding aproximativ 6,5 milioane de euro, potrivit sursei citate.

Mediafax precizeaza ca Adevarul Holding ii are ca asociati pe East Europe Media Distribution (0,07%) si Premium News SRL (99,93%), aceasta din urma avandu-le ca asociati pe Nora Marcovici si Diana Tobosaru, cu cate 50%. Cele doua conduc agentia de publicitate Graffiti BBDO, controlata de Cristian Burci.

Dupa negocieri ce au durat aproximativ o luna, Cristian Burci a preluat Adevarul Holding la inceputul lunii octombrie. La inceputul lunii septembrie, cand semna un "head of terms" pentru preluarea Adevarul Holding, Cristian Burci declara pentru Paginademedia.ro, in legatura cu datoriile Adevarul, ca acestea "vor fi recalculate, esalonate si platite. Vor fi stinse".

In ultimul an, in baza datoriilor acumulate, multe companii au cerut in instanta insolventa Adevarul Holding, printre ele numarandu-se chiar si agentia Odyssey Communication - controlata tot de Dinu Patriciu si aflata la randul ei in insolventa.