CNA a aprobat, marti, dupa lungi discutii solicitarea TVR de a transforma TVR Info in TVR News, cu o grila bazata pe programele Euronews, subtitrate in mare parte in limba romana. Prezent in fata Consiliului pentru a prezenta proiectul, Claudiu Saftoiu, presedinte-director general al Televiziunii publice, a precizat ca institutia doreste sa reinceapa retransmisia TVR Info, in format TVR News, incepand din 15 noiembrie, desi strategia pentru acest post nu a fost aprobata inca de Consiliul de Administratie. Postul ar urma sa includa programele informative si de publicistica ale Euronews, reluari de pe TVR 1 - matinal, emisiuni informative de seara - si "pentru inceput" sub 3% continut propriu. Membrii CNA au fost de acord cu modificarea licentei, dar cu conditia ca TVR sa mareasca productia proprie a TVR News pana la 40% intr-un an.

  • TVR a cerut modificarea grilei si numelui TVR Info/TVR News in conditiile in care, pe 15 noiembrie, expira perioada de 90 de zile de la suspendarea transmisiei TVR Info. TVR a aratat ca, potrivit propunerilor depuse de TVR, canalul TVR News ar urma sa aiba sub 3% productie proprie, circa 80% - programe Euronews, iar restul - jurnale preluate de la TVR 1.

Ce a spus marti, la CNA, presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu:

  • Partenerul paneuropean Euronews doreste un parteneriat pe termen lung cu TVR, prin TVR Info, prin care publicul roman sa aiba acces la programele europene realizate e Euronews
  • Dorim ca incepand de la 15 noiembrie sa reincepem retransmisia TVR Info impreuna cu Euronews
  • Partea romana - proportie de 3% din grila, pentru inceput, urmand ca proportia sa creasca
  • Retransmisia programelor informative ale TVR 1 - matinalul si emisiunile de seara
  • Vom putea produce un jurnal de 15 minute pentru inceput, de la ora 16.00, urmand ca apoi sa aducem continut local - reluari din arhiva televiziunii
  • Pentru noi e foarte importanta implicarea Euronews, avand in vedere foamea de acuratete a informatiei
  • In cursul serii de ieri am avut un conference call in care am stabilit toate detaliile tehnice, astfel incat astazi, incepand cu orele 19, sa incepem transmisia pe TVR Info cu teste, pana cand, pe 15 noiembrie, vom incepe noua grila
  • Sapte persoane vor fi angajate in acest proiect. Costurile sunt minime: prin reorganizarea activitatii am reusit si am dorit sa dam semnalul ca misiunea Televiziunii romane e de a informa, de a sta in actualitate
  • E un proiect pe care il consideram sustenabil pentru aceasta perioada dificila prin care trece televiziunea romana
  • Continutul Euronews - reportaj, documentare - va fi subtitrat, jurnalele vor fi in limba engleza. Exista posibilitatea ca prin optiune tehnica cei de acasa sa poata accesa Euronews in alta limba europeana.
  • TVR este actionar la Euronews din 2004
  • Am solicitat in ultima clipa acordul CNA pentru ca ne aflam intr-un proces foarte laborios de salvare a Televiziunii romane. Intensitatea muncii pe care am depus-o in acest efort de redresare a determinat aceasta corespondenta tarzie cu CNA
  • Niciodata nu am afirmat ca vom inchide TVR Info si TVR Cultural, ci ca vor fi suspendate pentru o perioada, asteptand timpuri mai bune. Timpul TVR info a venit acum. In ceea ce priveste TVR Cultural, ramane pentru noi o preocupare.
  • Costurile TVR News sunt foarte mici, nici nu le pot cuantifica pentru ca e vorba de o reorganizare a activitatii unor jurnalisti din departamentul de stiri si de o acomodare tehnica intre staff-urile tehnice ale TVR si Euronews. Costurile nu sunt in bani, ci in ore de munca.
  • Strategia nu a fost aprobata de Consiliul de Administratie, e un lucru pe care il voi solicita in urmatorul CA, dar parteneriatul nu vine pe nepregatite. Vreau sa subliniez ca acest parteneriat nu presupune costuri. (...) In board-ul Euronews parteneriatul cu TVR a fost acceptat, urmeaza sa fie adoptat ulterior datei de 15 noiembrie.
  • Acordul cu Euronews este pe o perioada nedeterminata. Vrem ca incarcarea cu continut romanesc sa creasca, pana la o impartire rezonabila 50%-50%.
  • Despre TVR 2 Cultural: Am inghetat pentru perioada septembrie-noiembrie si, probabil, partial decembrie productiile noi. Grilele se hranesc in arhiva. Grila TVR 2 este completata cu reluari de pe TVR Cultural. Dupa restructurare, grilele vor fi umplute cu emisiuni in urma unei selectii de programe. TVR 2 va prelua 75% din continutul TVR Cultural

Ce au spus membrii CNA despre proiectul TVR-Euronews, care a ridicat semne de intrebare mai ales prin contributia locala redusa la grila noului post:

  • Valeriu Deaca: Mi se pare un esec major in tara asta sa ajunga sa fie un club de retransmisie pentru altii
  • Christian Mititelu: Televiziunea nationala, cum sunt ei organizati, nu au forta sa ofere... e o fereastra catre o alta lume. Si mai e si o problema de datorii, de arierate
  • Rasvan Popescu: Nu vad ce pierdem lasand sa functioneze un post de stiri care, din aproape in aproape, sa ajunga sa functioneze jumatate-jumatate cu un partener mai mare
  • Gelu Trandafir: Contributia proprie este de 15 minute pe zi, de luni pana vineri. Si niste preluari. Pentru asta licentiezi, modifici licenta, pentru 15 minute?
  • Rasvan Popescu: Si TVR Info are licenta, n-a ridicat nimeni. Problema e daca acceptam acest partaj
  • Lorand Turos: Nici pe mine ma bucura ca acest post are productie proprie de doar 3%. Dar acum 3 saptamani am aprobat un post local din Maramures care si-a diminuat productia proprie. Nu trebuie sa facem diferenta intre unul si altul. (...) Acum nu optam intre 96% productie proprie si 3% productie proprie. Optam intre 3% si 0.
  • Rasvan Popescu: Zic sa nu ne cramponam acum in faptul ca productia locala e de 15 minute. Daca conditiona acordul nostru de marirea productiei proprii. Alternativa e ca pe 15 licenta sa expire definitiv.

Claudiu Saftoiu a fost invitat sa ia parte la discutiile membrilor CNA si sa dea explicatii suplimentare:

  • Claudiu Saftoiu: Avand in vedere situatia noastra absolut speciala, incercam in extremis sa redeschidem aceasta frecventa. Difuzam doua buletine de 15 minute la foarte scurt timp (16.00 si 16.30) tocmai pentru a intra in logica Euronews. Aceste jurnale sunt numai inceputul, vedeti cu onestitate care ne este putirinta. E putin, dar nu e "deloc", e un inceput pe care il vom imbunatati pe masura ce colaborarea capata aspecte mai consolidate.
  • Gelu Trandafir: Doream sa vedem daca se poate porni cu ceva mai mult
  • Claudiu Saftoiu: Avem doua zile la dispozitie sa vedem cat putem duce. Acum putem duce atata. (...) Lucrurile se pot schimba imediat ce vedem ca lucrurile functioneaza cum trebuie.
  • Lorand Turos: In trei luni de zile, cu cat puteti mari procentul?
  • Claudiu Saftoiu: Trei luni de zile inseamna foarte putin, pentru ca suntem in plina perioada de restructurare. (...) Insa pot ca de acum intr-un an de zile proportia sa se modifice simtitor. (...) Poate parea o placa de patefon, insa repet: nu am bani.
  • Cristina Trepcea: In conditiile acestea, sa avem stire externa, stire europeana nu mi se pare un lucru foarte rau
  • Valeriu Deaca: Ideologic, eu consider ca Televiziunea romana e romana. Din punctul meu de vedere, nu este un proiect national ceea ce ne propuneti. (...) Daca era orice alta televiziune particulara, as fi fost de acord, era un proiect foarte interesant.
  • Claudiu Saftoiu: Pentru mine e realmente surprinzatoare aceasta afirmatie. Sunt uluit ca proiectul pe care Televiziunea romana il pune in fata CNA in ceea ce priveste deschiderea familiei romanesti spre familia europeana in media reprezinta un proiect antinational. E un proiect national si european in egala masura, ca membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene.

La inceputul lunii octombrie, TVR a anuntat un parteneriat cu Euronews pentru preluarea canalului paneuropean pe frecventa TVR Info. Intr-o informare transmisa atunci de Televiziunea publica se arata ca "Lansarea Euronews-TVR Info, cu tot ceea ce presupune ca efort si implicare din resursa interna, va fi realizata dupa finalizarea procesului de restructurare de personal si reorganizare a activitatii in Televiziunea Romana, estimata sa se incheie la sfarsitul lunii noiembrie 2012". Procesul de reorganizare si restructurare a TVR, reluat recent, este in curs de desfasurare.