Tony Hall, actualul sef al Royal Opera House, va fi numit director general al BBC, a anuntat televiziunea britanica joi, potrivit Reuters. Hall, care a fost in trecut director al BBC News, il va inlocui pe George Entwistle, care a demisionat la inceputul lunii, la doar 54 de zile de la numire, pentru maniera defectuoasa in care a gestionat scandalul sexual Jimmy Savile.

"Ultimele opt saptamani au fost traumatizante pentru BBC insa aceasta este o zi importanta, care marcheaza inceputul unei noi perioade", a declarat presedintele fundatiei BBC.

Hall isi va prelua atributiile in luna martie.

Entwistle si-a asumat vina precizand ca a luat decizia in contextul "jurnalismului de un standard inacceptabil al emisiunii Newsnight de vineri, 2 noiembrie".

BBC a fost tinta unui scandal care i-a zdruncinat imaginea atunci cand au fost dezvaluite presei informatii potrivit carora un fost prezentator al postului britanic, Jimmy Savile, este suspectat ca a abuzat sexual de minori. Mai mult, gafele au continuat la BBC cand, in cadrul unui program de stiri de mare audienta, "Newsnight", au fost difuzate declaratii mincinoase cu privire la faptul ca un fost politician de prim rang a abuzat sexual minori, relateaza Mediafax.

Radiodifuzorul britanic a prezentat scuze in mod public, vineri, prin retelele sale de transmisie, dar sambata seara, Entwistle a recunoscut, raspunzand la intrebarile propriilor jurnalisti, ca nu a fost informat inainte de difuzare despre stirea difuzata in cadrul emisiunii "Newsnight", care mai fusese implicata intr-un scandal asemanator in urma cu cateva saptamani.

In scrisoarea de demisie, Entwistle a subliniat ca standardele jurnalistice ale filmului difuzat de "Newsnight" au periclitat prestigiul pe care BBC si l-a construit in cei aproape 90 de ani de la infiintare.

"Ca director general al BBC, sunt in mod direct si esential raspunzator de intregul continut difuzat, asa ca am decis ca este o chestiune de onoare sa ma retrag din functia pe care o detin", a spus Entwistle.

Luna trecuta, televiziunea rivala ITV dezvaluia faptul ca Jimmy Savile, una dintre cele mai celebre personalitati de televiziune ale anilor '60, '70, '80, a abuzat sexual mai multe minore, adesea in contexte legate de emisiuni ale postului BBC. In urma acestor informatii, politia britanica a deschis o ancheta.

Ceea ce i s-a reprosat atunci lui George Entwistle, in calitate de director al radiodifuzorului britanic, a fost faptul ca un raspuns oficial in acest sens a intarziat sa apara, postul incercand sa musamalizeze cazul.