La Chaine de la Fin du Monde, o televiziune dedicata sfarsitului lumii, care ar urma sa se intample pe 21 decembrie 2012, potrivit unor interpretari ale calendarului maya, a fost lansata in Franta de canalul SyFy, detinut de compania americana NBC Universal, scrie Mediafax.

Noua televiziune va oferi "o alta perspectiva asupra sfarsitului lumii" si va emite timp de o luna de zile, pana pe 21 decembrie, cand "se presupune ca va fi sfarsitul lumii", informeaza broadbandtvnews.com.

La Chaine de la Fin du Monde difuzeaza filme, seriale si documentare, intre care "Survivors", "Invasion", "The Body Snatchers", "War of the Worlds", "American Warships", dar si o emisiune speciala dedicata "sfarsitului lumii".

Noua televiziune este disponibila exclusiv pe platforma CanalSat din Franta si ii pregateste pe francezi "pentru ultima zi din viata lor".

"Speram ca iubiti pamantul, marea si muntii, dar, inainte de toate, speram ca iubiti viata (...) Potrivit profetiilor maya, viata se va incheia pe 21 decembrie 2012. Deci sa profitam! Cu noul La Chaine de la Fin du Monde de la SyFy traiti apocalipsa intr-un alt mod. O luna de distrugere, o luna de frisoane, dar mai ales o luna de distractie. Sunteti gata? Cu SyFy veti adora sfarsitul lumii", se spune intr-un clip de promovare a noii televiziuni.

NBC Universal este una dintre cele mai mari companii de divertisment din lume. In afara de televiziunea SyFy, NBC Universal opereaza in prezent la nivel international si alte canale, precum Diva Universal, Universal Channel, Movies 24 si E! Entertainment.

Teoriile despre sfarsitul lumii spun ca in timpul solstitiului de iarna, pe 21 decembrie, va avea loc apocalipsa. Insa abordarea mercantila si turistica a evenimentului a fost denuntata de organizatiile indigene din America Centrala si Mexic, care au reprosat guvernelor si antreprenorilor ca au denaturat sensul acestei sarbatori. Intr-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiana a acestei date, care ar marca in realitate doar incheierea unui ciclu din calendarul maya.

Superstitia care asociaza data de 21 decembrie cu o profetie care anunta sfarsitul lumii s-a aflat intr-adevar la baza unei superproductii americane, intitulata "2012", in timp ce multi oameni din lumea intreaga isi construiesc adaposturi concepute pentru a rezista in fata unor cataclisme.

In regiunea vizata - Mexic, Belize, Guatemala, Honduras si Salvador -, schimbarile din programul evenimentelor sunt constante, iar anularile sunt frecvente.

Pe langa celebrarile oficiale, grupurile indigene care descind din populatia maya vor organiza propriile ceremonii in cinci situri si in sase zone naturale considerate sacre in cultura lor.

Calendarul maya este alcatuit din 18 luni si 20 de zile, plus "wayeb", o luna sacra de cinci zile. "B'aktun" este unitatea cea mai lunga din acest sistem si echivaleaza cu 400 de ani. Marele ciclu contine 13 B'aktun, adica 5.200 de ani.

Civilizatia maya, localizata in nordul Americii Centrale, a cunoscut apogeul in intervalul cuprins intre anii 250 e.n. si 900 e.n., ce a fost urmat de o perioada de declin, pana in anul 1200 e.n. (perioada post-clasica), si a disparut definitiv dupa cucerirea spaniola.