"Nu s-a schimbat nimic la CNA. Daca domnul Basescu, presedintele tarii, habar nu are ca nu s-a schimbat nimic la CNA si se ia dupa ce scrie vreun isteric, asta e un lucru foarte grav. Eu mi-as fi dorit sa se schimbe, va spun sincer, pentru ca va luati amenzi si este un domn, prieten cu Basescu, care, desi e candidat, opt ore pe zi ma injura pe mine la televiziunea lui. As fi vrut si eu sa se aplice legea, dar nu se aplica, dar cand aud de doamna Narcisa Iorga care lupta pentru independenta...ce independenta, independenta basistilor sau cum?", a declarat premierul Victor Ponta in cadrul unui interviu de la Realitatea TV.

Astfel premierul sugereaza ca ordonanta Guvernului de modificare a Legii audiovizualului nu schimba nimic legat de functionarea CNA ci doar ca reglementeaza problema transparentei finantarii in domeniul audiovizualului.

"A existat o initiativa de modul in care sunt transparente cheltuielile de publicitate intre companii si televiziuni, s-au facut niste modificari la CNA. Cei de la agentii sunt suparati, pentru ca se cere transparenta. In momentul in care agentiile au spus ca ei nu au fost consultati. Ceea ce am pus noi in ordonanta este ca TV trebuie sa stie cat se incaseaza de la companii. Realitatea a fost urmatoare, cum PDL-ul s-a apucat sa-i spuna doamnei Reding cum iesim din Europa. Peste tot in Europa aceste cheltuieli sunt transparente", a declarat Victor Ponta.

In a doua parte a saptamanii trecute, dupa sedinta de guvern in care ordonanta a fost adoptata, CNA a primit in premiera, spre consultare, de la Ministerul Comunicatiilor un "proiect de ordonanta de urgenta" privind Legea Audiovizualului. Documentul, obtinut de HotNews.ro, renunta la o parte dintre mentiunile referitoare la CNA, dar posibilitatea blocarii sanctiunilor CNA prin reclamarea lor in instanta nu este exclusa definitiv. Aceasta posibilitate se mentine, in documentul citat, prin modificarea unor alineate ale articolelor referitoare la sanctiuni.

Cronologia evenimentelor

Marti, 27 noiembrie, Guvernul adopta in sedinta o ordonanta de urgenta ce modifica Legea Audiovizualului, fara sa fi existat o dezbatere publica.

Tot marti, premierul Victor Ponta, intrebat care era urgenta pentru a modifica Legea Audiovizualului prin ordonanta de urgenta, a declarat ca s-a apelat la aceasta cale pentru a introduce transparenta fiscala in contractele de publicitate, in conditiile in care GUvernul face bugetul pe 2013 si trebuie sa stie toate veniturile.

Reactiile din partea unor membri CNA nu au intarziat sa apara. Astfel in data de 28 noiembrie cinci membri CNA declarau ca modificarea Legii audiovizualului prin OUG este neconstitutionala, CNA este in acest mod "amputat".

In continuare, in data de 30 noiembrie, HotNews.ro publica o stire prin care anunta ca cinci membri CNA au trimis o scrisoare CE, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la ordonanta Guvernului Ponta care modifica Legea audiovizualului.

Au existat si reactii ale pietei de media si publicitate, HotNews.ro publicand o parte dintre ele.