Televiziunea publica a informat CNA in legatura cu decizia de a renunta la licenta de emisie a TVR Cultural, la zece ani de la lansarea acestui post, din cauza situatiei financiare a institutiei, potrivit unui comunicat de presa. TVR a informat CNA in legatura cu decizia sa la expirarea celor 90 de zile in care, la cererea televiziunii, a fost suspendata emisia TVR Cultural. Potrivit programului de redresare economica a SRTv, misiunea postului va fi preluata de TVR 2.

Claudiu Saftoiu, citat in comunicat:

  • "Am cautat solutii pentru a relua emisia canalului cultural al TVR, insa eforturile noastre s-au lovit de costuri pe care nu ni le putem permite, in contextul situatiei financiare critice actuale si nici nu am dorit sa renuntam la calitate"
  • "Realizarea si difuzarea programelor cultural-educative raman o prioritate pentru televiziunea publica".

Potrivit comunicatului de presa:

  • Emisia canalului TVR Cultural a fost suspendata in data de 15 septembrie 2012. Masura a fost luata prin Ordin al Presedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Saftoiu, ca parte a procesului de implementare a Programului de redresare economica a SRTv, elaborat in concordanta cu prevederile OUG nr. 33/2012 si aprobat de Consiliul de Administratie al SRTv prin HCA 110/2012.
  • Decizia a fost luata in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Legea 41/1994 de organizare si functionare a SRTv face referire la progamele 1 si 2, la un departament care difuzeaza emisiuni pentru strainatate si la studiourile teritoriale, al caror canal de exprimare este acum si TVR 3.
  • Potrivit Programului de redresare economica a SRTv, misiunea TVR Cultural va fi preluata de viitorul canal TVR 2, a carui grila va cuprinde, printre altele, publicistica culturala, documentare, spectacole de teatru, opera, concerte si productii muzicale prezentate pe genuri, filme de arta, programe educative dedicate copiilor si tinerilor, productii ale tinerilor creatori independenti, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de varsta.   

La inceputul lunii octombrie, Claudiu Saftoiu spunea ca TVR Cultural a fost inchis pentru ca, in conditiile problemelor financiare majore ale Televiziunii publice, postul avea cheltuieli de 650.000 de euro pe luna si ca TVR 3, care avea costuri similare, a ramas in functiune deoarece asa a fost dorinta Consiliului de Administratie.

Un raport anterior referitor la redresarea economica a TVR arata ca TVR Cultural avea costuri medii pe luna de 320 de mii de euro, iar TVR 3 - de circa 917 mii de euro.