CNA urma sa dezbata, joi dupa-amiaza, derapajele inregistrate de OTV si cateva cazuri semnalate de birourile electorale privind posibile nereguli pe alte posturi, in ziua alegerilor, cand orice mesaj electoral era interzis pe televiziuni. Dezbaterile s-au blocat, insa, inainte sa inceapa. O parte dintre membrii CNA, precum Cristina Trepcea, sustineau ca OTV - care a transmis mesaje electorale pe tot parcursul zilei de duminica - trebuie discutat separat. Alti membri, precum Narcisa Iorga sau Ioan Onisei, au afirmat ca se incearca discutarea separata a cazului OTV din cauza "domnului deputat Ponta" si ca ar fi corect sa fie discutate abaterile tuturor posturilor pe baza unor montiroizari care nu erau disponibile astazi. Sedinta s-a blocat, din lipsa de cvorum, la scurt timp dupa ce membrii CNA Narcisa Iorga si Valentin Jucan au parasit sala.

Luni, liderul USL Victor Ponta anunta ca va solicita CNA "nu ca prim ministru, ci ca deputat" sa aplice legea audiovizuala pentru toata lumea. El a invocat "incalcarea tuturor regulilor de catre o singura televiziune", in conditiile in care celelalte posturi au respectat legea sau sunt sanctionate, afirmand ca ar exista un "regim juridic discretionar in care unii sunt mai egali decat altii".

Victor Ponta nu s-a referit, in mod explicit, la OTV, post controlat de contracandidatul lui Ponta in alegeri Dan Diaconescu si care a transmis mesaje electorale pe tot parcursul zilei de duminica. Cazul OTV figura in mod aparte pe agenda discutiilor de la CNA de astazi, alaturi de cateva cazuri de posibile nereguli la alte televiziuni, semnalate de birourile electorale.

Aceasta situatie a determinat cativa membri CNA, indeosebi Narcisa Iorga, sa afirme ca forul audiovizual ar face diferentiere intre OTV si alte posturi "unde s-au inregistrat derapaje foarte grave" tocmai pentru ca asa ar fi cerut Victor Ponta. Alti membri CNA, precum Cristina Trepcea, au aratat ca OTV "nu doar a iesit in afara legii, ci a aratat ca pentru ei Legea audiovizualului nu exista (...) Nu putem pune in aceeasi oala ceea ce se face la OTV si ceea ce se face la celelalte televiziuni".

Narcisa Iorga a parasit sala la scurt timp dupa inceperea discutiilor pe tema campaniei, urmata fiind de un alt membru CNA, Valentin Jucan. Intrucat nu mai exista cvorum, sedinta a fost, in cele din urma, suspendata. Rasvan Popescu, presedintele Consiliului, a ajuns in final la concluzia invocata de la bun inceput de Narcisa Iorga, anume ca probabil cel mai bine ar fi ca situatia sa fie dezbatuta de CNA dupa ce noua formula a Consiliului isi va prelua atributiile.

Ce au spus, intre altele, membrii CNA in certurile privind ziua alegerilor:

  • Cristina Trepcea: In momentul in care OTV a facut ce-a facut, a aratat nu ca a iesit in afara legii, ci ca pentru ei Legea audiovizualului nu exista. Nu putem sa punem in aceeasi oala ceea ce se face la OTV si ceea ce se face la celelalte televiziuni. (...) Ceea ce s-a intamplat duminica a fost fara precedent.
  • Narcisa Iorga: Vreme de 2 ani de zile, OTV a facut publicitate electorala in afara campaniei si a primit sanctiuni minore. Cata vreme am permis doi ani OTV sa faca publicitate politica in afara campaniei, cata vreme premierul Romaniei vine si trage CNA de urechi pentru OTV, eu refuz sa discut CNA in aceasta situatie. (...) Vreau sa va propun ca daca, totusi, veti dori sa discutati acest lucru, sa discutam cate minute de publicitate politica mascata sau nemascata s-au facut pe alte posturi nationale si sa comparam cu OTV. (...) Va propun sa nu analizam in formula actuala a CNA, ci in formula viitoare, in care vor fi opt propuneri din partea USL - adica a premierului (...) si a dlui Dragnea care a felicitat Antena 3 pentru sprijinul in campanie.
  • Rasvan Popescu: Exista o situatie singulara a OTV in sensul continuarii campaniei pana la sfarsit, pana la inchiderea urmelor.
  • Narcisa Iorga: Campanie pana in ultima clipa a facut si dl Ciuvica, la Romania TV si Antena 3.
  • Narcisa Iorga: Nu ati reusit sa stangeti suficienti membri pentru a analiza abaterile in direct, in sedinta, duminica. Dar cand vine dl Ponta si va trage de urechi, chemati toti membrii. n dvs ati votat sanctiunea cea mai mica si pentru OTV, si pentru ceilalti
  • Ioan Onisei: Ce avem in mapa astazi: Avem OTV si avem altele - reclamatii si adrese catre BEM si BEC. Ce nu avem in mapa - nu avem monitorizarile facute de inspectorii nostri la celelalte posturi. Eu am constatat cu ochii mei numeroase incalcari. Aceste monitorizari nu le avem. Ce propun este sa avem rapoarte complete
  • Rasvan Popescu: Avem si rapoarte statistice, avem tot ce ne trebuie sa ne indeplinim datoriile
  • Ioan Onisei: Nu rapoarte statistice, trebuie monitorizari. Ce gasim acum in rapoartele de monitorizare sunt lucruri fragmentare transmise de BEC si BEM.
  • Ioan Onisei: Dl Ponta a fost atacat personal. De-a lungul campaniei, si alti oameni au fost atacati personal de catre posturi de televiziune in spatele carora au stat candidati. Trebuie o analiza riguroasa prin care CNA sa dovedeasca faptul ca e impartial.
  • Rasvan Popescu: Ideea e sa lucram astazi cu ce avem, data viitoare cu ce avem
  • Ioan Onisei: Trebuie sa avem totul in fata. Nu cred ca putem sa facem aprecieri corecte daca nu vedem in ansamblu felul cum in ultimele doua zile s-au comportat principalii radiodifuzori. Daca e sa gandim sanctiuni, ele trebuie sa fie proportionalitate cu gravitatea faptelor.
  • Cristina Trepcea: Eu nu ma tem sa discutam OTV separat.
  • Ioan Onisei: Nu problema OTV e ceea ce contest eu, ci lipsa unei analize riguroase
  • Cristina Trepcea: Duminica am avut cvorum legal. Cvorumul a fost descompletat de Narcisa Iorga care a considerat ca nu se mai poate lucra.
  • Cristina Trepcea: Daca unul dintre membri a plecat doar pentru ca a considerat ca discutarea unui caz face pe plac unul lider politic (...) ce ne facem?
  • Rasvan Popescu: Se pare ca CNA este blocat in aceasta structura si singura solutie ar fi venirea noului CNA