Tensiunile care au dus, in Romania, la scoaterea posturilor Pro TV din grila Dolce se regasesc la inceputul acestui an si in Bulgaria. Posturile operate in tara vecina de grupul CME - care in Romania opereaza Pro TV - au iesit de la inceputul acestui an din grilele celui mai mare operator de cablu, Bulsatcom, iar partile se acuza de preturi prea mari, respectiv de "santaj", relateaza Novinite.com.

Potrivit sursei citate, bTV Media Group, care opereaza posturile bTV, si-a retras acordul de retransmisie pentru Bulsatcom, operator care are o cota de piata de 35%. Conflictul s-a intensificat la sfarsitul anului trecut, iar din 2 ianuarie canalele respective nu mai pot fi urmarite de abonatii Bulsatcom.

Novinite.com citeaza un comunicat Bulsatcom potrivit caruia, pentru innoirea contractului, bTV a cerut preturi considerabil mai mari, insemnand 50% din suma totala pe care operatorul o plateste pentru drepturile de retransmisie a celorlalte posturi. Pe de alta parte, bTV acuza Bulsatcom de faptul ca nu si-a acoperit angajamentele de plata - acuzatie respinsa categoric de operator - si ca ar fi invocat un numar mai mic de abonati, cu scopul de a reduce platile catre posturi.

bTV afirma, totodata, ca televiziunile sunt discriminate prin refuzul Bulsatcom de a transmite programele sale in pofida unor conditii mult mai bune oferite de acest grup TV, comparativ cu alte canale bulgaresti. Operatorul este acuzat si de faptul ca se foloseste de cota sa de piata (35%) pentru a santaja media si abonatii.

Pe de alta parte, Bulsatcom acuza ca bTV incearca sa promoveze impreuna programul bTV, pentru care exista obligativitate de retransmisie, si celelalte canale ale grupului, transmise prin cablu.

bTV a intrerupt, initial, transmisia catre Bulsatcom pe 22 decembrie anul trecut, dar a relansat-o dupa doua zile, cu titlu "temporar". Negocierile purtate in ultima zi lucratoare a anului nu au dus la niciun rezultat, iar la inceputul anului bTV si-a retras din nou posturile de pe Bulsatcom.

In ultimele zile din 2012, bTV a sesizat si Comisia Europeana in legatura cu actiunile operatorului de cablu. Tot atunci, o alta companie de televiziune, TV7, luase o masura similara, dar a revenit asupra deciziei si a permis Bulsatcom sa retransmita in continuare posturile sale. In tot acest timp, Bulsatcom a primit sprijinul asociatiei cablistilor din Bulgaria, care ameninta bTV si TV7 cu scoaterea din grilele operatorilor care fac parte din asociatie.

In Romania, pe 3 ianuarie, posturile Pro TV au iesit din grila Dolce, platforma de satelit a Romtelecom