Prima sedinta a CNA, cu noua componenta a forului audiovizual, s-a soldat, joi, cu amenzi pentru patru posturi de televiziune - Romania TV, B1 TV, Antena 3 si Realitatea TV, sanctionate pentru felul cum au reflectat decesul si funeraliile lui Sergiu Nicolaescu. Amenzile, in valoare totala de 160.000 de lei, au fost acordate dupa ce, intr-o conferinta de presa in care s-au prezentat noii membri, presedintele ales al CNA, Laura Georgescu, si-a exprimat dorinta sa existe pe viitor un an fara amenzi TV, a cerut un parteneriat televiziunilor pentru definirea interesului public si a propus premii de execelenta pentru posturile care respecta legea.

  • In sedinta de joi, Romania TV a fost sanctionata cu 100.000 de lei pentru felul cum a reflectat cazul Nicolaescu in intervalul 3-5 ianuarie, B1 TV - cu 30.000 de lei, Antena 3 - cu 20.000 de lei, iar Realitatea TV - cu 10.000 de lei. Posturile au fost sanctionate pentru diverse abateri: in cazul tuturor celor patru canale membrii CNA au considerat ca au incalcat dreptul oricarei persoane la respectarea intimitatii in momente dificile; Doi dintre membrii Consiliului, Narcisa Iorga si Valentin Jucan, au considerat ca amenzile sunt prea mici pentru derapajele inregistrate, insa ceilalti membri au apreciat ca Realitatea TV, Antena 3 si B1 TV au avut mai putine derapaje decat Romania TV.
  • La Romania TV, reprezentantii departamentului juridic al CNA au constatat interventii cu probleme "din ora in ora" - de la comentariile lui Gigi Becali despre incinerarea lui Sergiu Nicolaescu la difuzarea unor speculatii si informatii neverificate, precum cele ca Sergiu Nicolaescu ar fi incinerat pentru ca sotia ar dori evitarea recoltarii de teste ADN la "lupta murdara" pentru averea regizorului sau la "ipoteza soc" potrivit careia "sicriul este gol". Discutiile au vizat si faptul ca trei dintre televiziuni au transmis de la funeraliile lui Sergiu Nicolaescu, in pofida cererii exprese a vaduvei de a nu difuza astfel de imagini, dar si ca cel putin o parte dintre posturi au dat drept certa afirmatia ca Sergiu Nicolaescu ar avea un fiu ilegitim care ar fi cerut in instanta oprirea incinerarii.

Sedinta de astazi a fost prima la care au participat trei dintre cei patru noi membri CNA, mai precis: Laura Georgescu - aleasa presedinte a forului, pozitie in care urmeaza sa fie validata de parlament; Vasile Buda - ales, intr-o sedinta cu usile inchise, vicepresedinte al Consiliului, pozitie pe care urmeaza sa o preia oficial saptamana viitoare; Monica Gubernat. A lipsit din aceasta sedinta al patrulea membru nou - Florin Gabrea.

Inaintea sedintei, CNA a organizat o conferinta de presa in care Laura Georgescu a propus premii de excelenta pentru televiziunile care respecta reglementarile legale si care educa publicul. Ea a cerut televiziunilor sa devina "parteneri" ai Consiliului in definirea "interesului public", termen care este "un concept viu, care se schimba permanent". Sefa aleasa a CNA a spus ca "maximum de eficienta" pe care si-l doreste de la CNA este sa treaca un an fara amenzi.

De ce au acceptat sa fie membri CNA Laura Georgescu, Vasile Buda si Monica Gubernat, ultimii doi neavand experienta media?

  • Laura Georgescu, propusa in CNA de guvern: Zece ani de zile am lucrat in televiziune. Dupa zece ani, din motive absolut umane - dorinta de a avea copii - am trecut in administratie, iar de zece ani lucrez in Guvernul Romaniei. (...) Am venit pentru membrii CNA existenti (ii enumera) si "am venit pentru toti romanii, cu care ma solidarizez" cand ma uit la televizor.
  • Vasile Buda, propus in CNA de PNL, a aratat ca a venit in CNA, desi nu are experienta in domeniul audiovizual, pentru ca s-a ocupat "cu foarte multe lucruri": provine din corpul profesorilor de fizica, a fost director de scoala, de liceu, inspector scolar general, consilier judetean, membru in Adunarea Regiunilor Europei, a lucrat in Maroc si Franta, are un master in drept administrativ, a fost presedintele blocului unde a locuit, presedintele PNL Satu Mare, deputat. Il preocupa "dreptul oamenilor de a avea calitate buna a vietii", care este "direct dependenta de calitatea media".
  • Monica Gubernat, propusa in CNA de PSD, a aratat ca are studii umaniste si "am invatat sa ascult pareri si sa imi formez opinii foarte bine demonstrate". A acceptat sa vina in CNA "pentru ca am un minor acasa" si "pentru mine conteaza foarte mult viata privata, vreau sa apar viata privata".