Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aprobat, joi, o solicitare a societatii Geopol International, detinuta de Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru, de lansare a postului de stiri Realitatea Plus, pentru care s-a facut o investitie de 13 milioane de euro si care va emite in Romania, Republica Moldova si in tari din Balcanii de Vest, transmite Mediafax.

CNA a analizat, in sedinta de joi, o solicitare a societatii Geopol International SRL (ai carei asociati sunt Strategies-Research-Investments SRL - 99% (in aceasta societate Cozmin Gusa detine 50%, iar Maricel Pacuraru - 50%) si Pacuraru Alexandra-Beatrice -1%) de acordare a unei licente audiovizuale prin satelit pentru televiziunea de stiri Realitatea Plus, care ar urma sa emita in Romania, Republica Moldova si tari din Balcanii de Vest (Croatia, Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina si Republica Macedonia).

La sedinta CNA de joi a fost prezenta o delegatie a Geopol International SRL, formata din Cozmin Gusa (in calitate de coordonator editorial al trustului Realitatea Media si de actionar majoritar al creditorului principal si al companiei care a solicitat licenta pentru televiziunea Realitatea Plus), Florin Bercea (administratorul special al societatii Realitatea Media, aflata in insolventa), Andreea Cretulescu si Rares Bogdan (coordonatori editoriali ai Realitatea Plus) si Alin Petran (coordonatorul tehnic al proiectului Realitatea , dar si al retelei Realitatea).

Potrivit dosarului depus la CNA si prezentat de reprezentantii Consiliului in sedinta de joi, Realitatea Plus va difuza un program cu difuzare nationala si internationala, 24 de ore din 24. Profilul Realitatea Plus va fi tematic - televiziune de stiri. Grila postului va cuprinde 60% - programe productie proprie, 25% - programe ale altor producatori si 15% - materiale retransmise de la televiziunea de stiri Realitatea TV. Programul va fi difuzat in limba engleza si va fi subtitrat in limba tarilor carora li se adreseaza.

Valoarea investitiei in dezvoltarea televiziunii Realitatea Plus este de 13 milioane de euro, conform dosarului depus la CNA.

"Facem un demers in premiera de a extinde un brand romanesc pe o zona emergenta din punct de vedere media si geopolitic. Este zona vizata de extindere a Uniunii Europene (...) Acest demers ajuta trustul Realitatea, deschizand in baza investitiei pe care o facem posibilitati de asociere pentru finalul acestui an sau inceputul anului viitor, cand preconizam si iesirea din insolventa (a Realitatea Media SA, n.r.)", a spus Cozmin Gusa, joi, la CNA.

El a precizat ca societatea Geopol International a solicitat deja sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi asistata in obtinerea de licente audiovizuale pentru Realitatea Plus si din tarile in care se doreste extinderea televiziunii. De asemenea, postul va avea un studio la Bruxelles, a mai spus Gusa.

In ceea ce priveste echipa noii televiziunii, Cozmin Gusa a explicat ca aceasta va avea "un nucleu romanesc". "Realitatea Plus va avea o echipa de coordonare mixta, cu reprezentanti din toate zonele vizate de acoperirea licentei si bineinteles de la Bruxelles. Avem in vedere si colaborari cu mari branduri, inclusiv Euronews", a spus Cozmin Gusa.

Raspunzand unei intrebari venite de la membrii CNA, Cozmin Gusa a spus ca a decis sa solicite licenta pentru Realitatea Plus pe societatea Geopol International SRL, pentru ca aceasta are o activitate profitabila, detine banii necesari pentru investitia vizata si desfasoara deja activitate in zonele in care noua televiziune va emite.

De asemenea, Cozmin Gusa a spus ca televiziunea Realitatea Plus se adreseaza unei audiente "interesate de integrare europeana", dar si mediului administrativ si decidentilor politici care doresc sa fie informati despre "mersul integrarii, inclusiv in perioada de pre-aderare si de post-aderare", avand in vedere ca multe dintre tarile in care va emite noul post nu sunt inca membre ale Uniunii Europene.

Totodata, Cozmin Gusa a spus ca el crede si in "potentialul de business" al noului post Realitatea Plus. "E un demers riscant intr-adevar, dar, pe baza cercetarilor pe care le facem, sunt optimist. Riscam aceasta investitie si pentru a internationaliza brandul Realitatea (...), dar si pentru ca credem in potentialul de business, nu din primul an, dupa al doilea an, dar credem", a mai spus Gusa.

In schimb, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus ca se teme sa voteze pentru acordarea unei licente pentru Realitatea Plus, din cauza "precedentului RTV (in prezent Romania TV, n.r.)".

"Dumneavoastra, in momentul acesta, veniti cu un proiect editorial care intr-adevar e foarte bun. Temerea mea este din folosirea aceluiasi brand si din precedentul RTV. Cand RTV Targu-Jiu a solicitat modificarea licentei, eu am votat impotriva, banuind ce o sa se inample. Ce siguranta imi dati ca peste un an nu veti veni cu o solicitare la CNA de modificare a grilei, in asa fel incat sa nu mai fie o solicitare pentru Balcanii de Vest, ci pentru Romania?", l-a intrebat Narcisa Iorga pe Cozmin Gusa.

Acesta a felicitat-o pentru modul in care a votat in cazul licentei Romania TV. "Sunt competitorii nostri, daca s-au contorsionat asa, bineinteles principalii perdanti am fost noi. Aceasta licenta (Realitatea Plus, n.r.) nu este o licenta pentru Romania, noi mai solicitam si in Balcani. Nu pot sa va promit ca nu vom veni cu o solicitare de modificare de grila (...) Nu avem intentiile pe care le-ati sugerat, de aceea nici nu le comentez", a mai spus Cozmin Gusa.

Totusi, Cozmin Gusa a declarat pentru Mediafax, dupa obtinerea licentei, ca semnalul pentru Realitatea Plus va fi ridicat din Romania, probabil prin intermediul RCS&RDS, partenerul Realitatea Media. Acest lucru inseamna ca postul Realitatea Plus va fi disponibil si pentru telespectatorii romani, nu doar pentru cei din Republica Moldova si pentru tarile din Balcanii de Vest.

Dupa iesirea reprezentantilor Geopol International din sala de sedinte a CNA, membrii Consiliului au supus la vot propunerea lui Christian Mititelu de acordare a licentei pentru Realitatea Plus. Propunerea a fost aprobata cu 7 voturi "pentru" (Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Lorand Turos si Florin Gabrea) si 2 "impotriva" (Narcisa Iorga si Valentin Jucan).