TVR va trebui sa plateasca 16,5 milioane de lei celor 635 de angajati care vor fi angajati in urma introducerii noii scheme organizationale, a declarat presedintele-director general al institutiei, Claudiu Saftoiu, intr-un interviu pentru Mediafax. Potrivit acestuia, in urma concedierilor colectiva presiunea financiara asupra TVR se va reduce cu aproximativ 30%.

Declaratiile vin in contextul in care, miercuri, Consiliul de Administratie al TVR a aprobat punerea in aplicare a noii scheme organizationale, de la 1 februarie. In prezent, TVR are 3.150 de angajati, iar de la 1 februarie vor ramane 2.450. 635 de angajati vor fi concediati. 65 de persoane au contracte de munca suspendate.

TVR are o pierdere cumulata de circa 130 de milioane de euro, iar datoriile fiscale acumulate se ridica la 65 de milioane de euro. Din februarie, TVR trebuie sa plateasca lunar la bugetul de stat 1 milion de euro, pentru a-si achita datoriile.

Potrivit Mediafax, care il citeaza pe Claudiu Saftoiu:

  • "Proiectia financiara pe care am previzionat-o pentru 2013 include si sumele necesare pentru plata salariilor compensatorii".
  • TVR va accesa in luna februarie un credit operational in valoare de pana la 20.000.000 de euro, pentru refinantarea datoriilor, dar si pentru repornirea productiei de televiziune, in jurul datei de 1 martie.
  • Printre planurile lui Saftoiu se numara dezvoltarea parteneriatului TVR News - Euronews, prin cresterea procentului de continut romanesc pe TVR News.
  • despre TVR Cultural: "Nu voi accepta niciodata sa se spuna ca a fost un capriciu al presedintelui-director general suspendarea licentei TVR Cultural si inchiderea temporara a canalului. A fost singura solutie a momentului, pentru care inca o data platesc acest tribut al unei actiuni aparent brutale. Insa este bine de stiut ca, in perioada urmatoare, si este vorba despre anul acesta, misiunea culturala a televiziunii publice va fi asumata intr-o formula de parteneriat despre care vom vorbi la momentul la care se va apropia de concretizare".
  • Conducerea TVR vrea sa transforme TVR 3 intr-un post dedicat zonelor rurale, "Romaniei profunde", in care accentul sa cada pe zona agricola. "In asa fel incat TVR 3 sa devina o expresie a dimensiunii rurale a Romaniei, in genul productiei ᅡViata satuluiᅡ", spune Claudiu Saftoiu.
  • Intrebat daca mai are sprijinul PNL si al lui Crin Antonescu, care l-au sustinut pentru numirea in functia de presedinte-director general al TVR, Claudiu Saftoiu spune: "Retragerea sprijinului politic nu-i treaba mea. In perioada aceasta nu am avut aproape deloc timp sa vorbesc, sa ma intalnesc cu oameni politici. Am ramas inchis, cu buna-stiinta, in interiorul institutiei, pentru ca am dorit - si cred ca lucrul acesta in perceptia publica s-a realizat intr-o masura semnificativa - ca de mandatul meu la TVR sa se lege un singur cuvant: reorganizare. Si nu politizare".