La momentul încheierii misiunilor lor în ţara noastră, ambasadorii Italiei si Greciei vin la singura emisiune din România dedicată mediului diplomatic pentru a-şi face bilanţul şi a adresa urări românilor.

În ultimele sale zile ca ambasador al Italiei la Bucureşti, Excelenţa sa Mario Cospito a acceptat să se întâlnească cu Balazs Barabas, realizatorul emisiunii „Paşaport diplomatic” de la Digi24, pentru un bilanţ al activităţii sale în România.

La capitolul împliniri, Excelenţa sa enumeră: îmbunătăţirea în ultimii ani a relaţiilor dintre cele două state, faţă de acum patru ani, la instalarea sa, relaţiile cu mediul de afaceri, colaborările din diverse domenii, inclusiv cel economic şi al investiţiilor cetăţenilor italieni în Romania. Despre acest din urmă aspect, şi în special despre investiţiile în agricultură, ambasadorul Italiei spune: „Da, avem mai multe interese în acest sector pentru că credem că agricultura oferă mari posibilităţi aici în România. Aveţi pământuri fertile, până acum majoritatea lor neexploatate, iar Italia are expertiză importantă în acest domeniu, acumulată timp de secole, exploatând pământurile dificile din Italia. Astăzi suntem unul din cei mai importanţi producători de produse agroalimentare din lume. Aşa cum aţi spus, am făcut deja investiţii prin cumpărarea de pământuri arabile, dar repet, căutăm alte oportunităţi, bineînţeles, respectând cadrul legal. Investitorii noştri vor să ştie ce câştiguri vor avea din aceste investiţii, dar repet: consider şi considerăm colaborarea dintre România şi Italia pe acest plan unul foarte important pentru viitorul apropiat (...) Am menţionat anumite zvonuri care existau la sfârşitul anului trecut, dar le-am discutat cu primul ministru Ponta şi ministrul agriculturii şi mi-au confirmat că erau doar zvonuri, în sensul că se vorbea despre o nouă lege asupra pământului arabil, care ar fi dat drept de cumpărare doar pentru cetăţenii români. Bineînţeles, am spus că aceasta nu este o poziţie europeană, dar repet, acestea erau doar zvonuri, fără baze reale. Ceea ce am spus anterior şi reafirm acum este că bineînţeles, guvernul român trebuie să supravegheze ce fac străinii în sectorul agricol, pentru că este important ca aceste pământuri să fie exploatate, să existe producţie, pentru că necesităţie agricole ale românilor sunt foarte mari. În acest moment, dacă îmi amintesc bine, 80% din necesităţile alimentare ale României sunt importate. De aceea agricultura trebuie să fie o prioritate pentru politica României, şi suntem gata să ajutăm guvernul român să îmbunătăţească sectorul agricol.”

Despre mediul de afaceri românesc ca şi despre situaţia politică din România, Excelenţa sa spune că, dincolo de birocraţie, aici lucrurile merg bine: „Cred că birocraţia poate fi îmbunătăţită, dar în totalitate, mediul de afaceri este bun. Sunteţi o ţară membră a Uniunii Europene, impozitele sunt foarte mici, să luăm în considerare că aveţi 16%, în Italia avem în anumite sectoare 50%. Deci sunt multe avantaje competitive pe care trebuie să le exploatăm la maximul posibilităţilor, pentru că competiţia internaţională este foarte puternică, şi trebuie să vă îmbunătăţiţi pe cât posibil acest mediu.”

La capitolul regrete, fostul ambasador al Italiei spune că are unul singur, acela că nu a vizitat suficiente locuri din România: „ Poate singurul regret este că din cauza muncii mele foarte dificile şi solicitante, nu am putut să călătoresc prin România cât aş fi vrut, dar mă voi întoarce ca turist (...) Este singurul regret, dar este unul personal, nu unul profesional.”

Cel de-al doilea diplomat care îşi încheie misiunea, Excelenţa sa Georgious Poukamisas a insistat să acorde ultimul lui interviu ca ambasador, în limba română. Fostul ambasador al Greciei la Bucureşti s-a declarat în nenumărate rânduri un mare admirator al României, amintind de fiecare dată când a avut ocazia de frumuseţea locurilor şi de imensele oportunităţi în direcţia dezvoltării turismului. Dar, deocamdată, funcţionează doar într-un singur sens: mii de români vizitează anual Grecia, ţară în care acest domeniu este motorul economiei.

Întrebat dacă va mai veni în România, în calitate de turist şi ce va vrea să viziteze, Excelenţa sa spune: „Bineînţeles, încă o dată Ateneul. Dar în afară de Ateneu doresc să aflu un colţ al României pe care încă nu l-am vizitat şi e vorba de Maramureş. Este acel ultim colţ al României unde încă nu am fost şi ştiu că este o regiune foarte pitorească, foarte frumoasă, şi cu caracteristici specifice.”

Doi ambasadori ai unor state importante în politica externă a României îşi încheie aşadar misiunea în ţara noastră, sâmbătă, ora 18.30, la „Paşaport diplomatic”, la Digi24.