Suprapunerea intereselor politice, economice si de presa din tari precum Romania, Italia sau Bulgaria a provocat primul demers cetatenesc european pentru schimbarea legislatiei europene in domeniul media. O coalitie europeana de organizatii, companii de presa si jurnalisti, numita Initiativa Europeana pentru Pluralism in Mass-Media (EIPM), a lansat joi o petitie prin care cetatenii europeni pot sa ceara autoritatilor comunitare sa adopte masuri legislative care sa limiteze amestecul politic si economic in presa continentului.

  • Initiativa Cetateneasca Europeana este un instrument introdus recent la nivelul UE ce permite cetatenilor sa prezinte Comisiei Europene, in mod direct, o propunere legislativa daca aduna cel putin un milion de semnaturi de sprijin, din cel putin sapte tari membre UE. Petitia Initiativei Europene pentru Pluralism in Mass-Media este prima astfel de initiativa ce vizeaza domeniul media.
  • Petitia, disponibila si in limba romana, poate fi accesata pe site-ul Mediainitiative.eu.

EIPM este o coalitie ce reuneste, potrivit unui comunicat al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), o suta de organizatii, companii de presa, jurnalisti independenti si organisme profesionale din urmatoarele tari: Belgia, Bulgaria, Franta, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Romania, Spania si Ungaria. CJI, mentioneaza comunicatul, este initiator al acestui demers. O lista cu parteneri ai acestei initiative poate fi accesata aici.

Argumentul pentru petitia ce vizeaza limitarea amestecului actorilor politici si economici in media, citat in comunicat:

  • Situatia libertatii si pluralismului mass-media se deterioreaza peste tot in Uniunea Europeana.  In unele tari, cum ar fi Ungaria, de exemplu, se inregistreaza ingerinte grave ale puterii politice, menite sa controleze presa. Alte tari, precum Marea Britanie, sufera de o concentrare excesiva a proprietatii de media, ceea ce conduce la influente nedorite din partea anumitor grupuri economice - cazul notabil al imperiului mediatic al lui Murdoch - asupra procesului politic. In altele, ca in cazul Italiei, Bulgariei si Romaniei, se inregistreaza o suprapunere periculoasa a intereselor politice, economice si de media in mainile acelorasi persoane.

Ce propuneri are Initiativa Europeana pentru Pluralism in Mass-Media, pentru o directiva care sa protejeze pluralismul presei la nivel european:

  • masuri legislative eficiente pentru evitarea concentrarii proprietatii in mass-media si publicitate;
  • garantarea independentei organismelor de reglementare in mass-media, care sa aiba o componenta  diversa, din punct de vedere social si echilibrata din punct de vedere politic si cultural;
  • definirea  clara a conflictului de interese in  proprietatea  asupra mass-media;
  • obligatia impusa presei scrise, audiovizuale si online de a furniza  unei autoritati nationale specializate informatii detaliate referitoare la structura de proprietate, pana la nivel de persoana.