Somatie publica. Aceasta sanctiune a fost decisa pentru emisiunile Cancan TV, Un show pacatos si Wowbiz, difuzate de Acasa TV, Antena 1, respectiv Kanal D timp de aproape doua saptamani in luna ianuarie. CNA a hotarat marti sa dea aceasta sanctiune dupa aproape trei ore de discutii in care membrii Consiliului s-au revoltat fata de mizeriile si "behaitul" din emisiunile analizate, in care s-au perindat - si pe alocuri s-au luat la bataie sau s-au injurat explicit pe post - personaje precum femeile din viata lui Nicolae Guta, "dansatoarea fotbalistilor" Bonita, C.V. Tudor sau "femeia cu cei mai tari sani din lume".

  • Pe parcursul discutiilor pe baza monitorizarii emisiunilor mentionate, membrii CNA si-au manifestat stupefactia. Au vorbit despre nevoia de a sanctiona dur nereguli precum cele vazute in emisiuni, dar si despre nevoia unor instrumente noi pentru a ajuta televiziunile - prezentate de presedintele CNA Laura Georgescu drept "parteneri" ai forului audiovizual - sa limiteze asemenea continut la ore mai putin accesibile tinerilor si sa incurajeze continutul cu valoare educativ-culturala.
  • In discutii s-a pus problema unui fond de sprijin pentru emisiuni culturale si chiar impingerea programelor-tabloid dupa ora 24, prin schimbarea incadrarii de varsta de la 15 ani la 18.

In cele din urma, cand s-a ajuns la sanctiuni, Narcisa Iorga, membru CNA, a propus amenzi dure: pentru Antena 1, intreruperea programului timp de 3 ore (postul a mai avut doua intreruperi de 10 minute in ultimul an), timp in care sa fie difuzat doar textul sanctiunii; pentru Kanal D - 200.000 de lei, iar pentru Acasa TV - 150.000 de lei.

O alta membra CNA, Monica Gubernat, a propus 150.000 de lei pentru Acasa TV si cate 50.000 de lei pentru celelalte doua posturi. Valentin Jucan a propus o amenda egala, de cate 200.000 de lei, pentru toate trei televiziunile.

Iar Laura Georgescu, dupa ce initial a spus ca personal nu va sprijini o sanctiune, a propus somatii. Dupa aceasta propunere, Narcisa Iorga a decis sa-si retraga propunerea sa. Explicatia, mai jos.

Niciuna dintre propuneri nu a trecut de primul vot. La al doilea vot, sase dintre membrii consiliului - Lorand Turos, Monica Gubernat, Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu - au votat pentru somatie, sanctiune decisa in final.

Narcisa Iorga, despre decizia sa de a-si retrage propunerea de sanctionare:

  • Avand in vedere propunerile ulterioare celei facute de mine, imi retrag propunerea. Consider ca exista o diferenta majora intre declaratiile pe care le face CNA si sanctiunile pe care le propunem aici. Consider ca pentru asanarea spatiului audiovizual trebuie sa ajungem la sanctiunile maxime, pentru ca si in audiovizual s-a ajuns la limita.

Despre ce a fost vorba in emisiunile monitorizate, din perioada 17-28 ianuarie:

  • la Cancan TV (Acasa TV) a fost prezentat cazul lui Nicolae Guta si femeile din viata lui - acuzatii abuzive, bataie in platou, insulte, scandal
  • la Un show pacatos (Antena 1) - imagini deocheate cu "dansatoarea fotbalistilor" Bonita, povesti cu Pamela de Romania, C.V. Tudor, Adriana Bahmuteanu, comentarii grosolane in platou (calificate de Christian Mititelu drept "behait")
  • la Wowbiz (Kanal D) - emisiune cu incadrare de varsta "12" - a fost prezenta Busty Heart, "femeia cu cei mai tari sani din lume"

Cum s-au desfasurat dezbaterile de la CNA

Fragmente din discutiile in cazul emisiunii Cancan TV:

  • Adrian Artene, realizatorul Cancan TV: Asa cum s-au prezentat aceste imagini (in sedinta CNA - n.red.) va spun sincer ca nu m-am asezat pe acest scaun cu bucurie.
  • Adrian Artene: Nu am avut niciodata intentia sa incurajez un limbaj indecent, vreun atac la persoana sau de a pune in dificultate invitatii. Am incercat sa asiguram un echilibru. Sunt situatii care ne-au surprins si pe noi.
  • Laura Georgescu, CNA: Aveti tot respectul meu, dar nu ma veti convinge niciodata ca nu puteti controla lucrurile.
  • Monica Gubernat: Daca ati avut probleme cu ei, de ce i-ati mai invitat?
  • Adrian Artene: A existat o conventie intre protagonisti si emisiunea Cancan TV. Am avut inclusiv garantii scrise ca nu vor mai vorbi trivial
  • Narcisa Iorga: Practic dumneavoastra incurajati publicul sa nu respecte viata privata a vedetelor.
  • Adrian Artene: Nu am sa fiu fariseu. Sunt doua planuri. Intr-unul conteaza audienta. In al doilea plan, nu putem face orice. Au existat situatii numeroase in care noi nu am mers mai departe cu difuzarea unor filmulete, inregistrari, doar pentru a respecta anumite reguli - impuse de CNA, dar si de decenta.
  • Narcisa Iorga: Probabil ca mai jos de atat nu se poate. Tipologia personajelor pe care le-ati avut in emisiuni, tipologia limbajului, bataia in direct, testul de sarcina in direct - toate acestea credeti ca se incadreaza in limita de varsta pe care ati afisat-o pe ecran (15 - n.red.)? Puneti-va in pielea unui parinte care are copil de 15 ani.
  • Adrian Artene: Am oferit si modelul multor persoane care reprezinta repere pentru societate. E si modelul lui Guta, pentru cei care il admira. Acest model este oferit nefardat de Cancan TV. Nu incercam sa oferim modele, incercam sa aratam modele. Pe de alta parte, dupa ora 22.00, reglementarile impuse de CNA sunt mai permisive. Nu va pot raspunde la intrebarea daca as lasa un copil de 15 ani sa se uite, am o fetita de 4 ani si nu as lasa-o sa se uite la emisiuni tabloide, din diverse motive.
  • Christian Mititelu: Nu pot sa-mi imaginez un lucru mai putin creativ pentru public decat sa vedem 11, 12 ore cu acelasi subiect. Acelasi personaj care apare si pe alte posturi. (...) Acest caracter repetitiv in tot ceea ce se face in televiziunea din Romania este ceea ce o infunda intr-o groapa.

Fragmente din discutiile despre emisiunile "Un show pacatos" (Antena 1):

  • Narcisa Iorga: Incadrarea emisiunilor (15 ani - n.red.) Vi se pare in regula? Cristian Ionescu: Da.
  • Cristian Ionescu (manager al echipei care produce Un show pacatos si Acces Direct): E vorba de un anumit tip de umor care poate sau nu poate sa fie gustat de public, dar oamenii stiu ca doar dupa ora 23 au o oarecare libertate de discutie
  • Narcisa Iorga: Considerati ca dupa ora 23 se poate discuta liber. Eu ma refer la incadrarea data de prevederile din Codul audiovizual referitoare la tipologia dupa care se face incadrarea de varsta a emisiunilor - reprezentarea actului sexual, tipologia eroilor, limbajul.
  • Mirela Bomboe, reprezentanta Antenelor la CNA: As vrea sa tineti cont ca un astfel de limbaj vedeti in filme artistice la ore mult mai accesibile minorilor. Imaginile cu nuditate au fost blurate
  • Christian Mititelu: Intr-adevar, in filme se vad astfel de imagini, dar acolo nu rad actorii. La dumneavoastra se aude acest behait (...) atat de ofensator nu doar pentru un minor, ci si pentru un adult.
  • Cristina Trepcea: Am auzit de multe ori argumentul acesta (comparatia cu filmele - n.red)., dar nu tine sau ar trebui sa nu tina nicaieri. Nu poti sa compari ce se intampla intr-un film, unde contextul emotional e altul si e definit, cu o emisiune de divertisment pe care postul si-o asuma.

Fragmente din discutiile despre Wowbiz (Kanal D):

  • Narcisa Iorga: La dumneavoastra, incadrarea de varsta e mai mica - 12 ani.
  • Lucian Romascanu, director executiv Kanal D: Raspunsul e in principal declaratia de intentie. Incepand cu noul sezon, noua emisiune s-a decis ca tipul de emisiune sa fie diferit si, in consecinta, restrictia a fost modificata. Sper ca am reusit intr-o foarte mare masura sa ne incadram, exista foarte mici exceptii, derapaje.
  • Lucian Romascanu: Editia in care s-a discutat Busty Heart a fost ziua in care concurenta si-a inceput emisiunea. Alegerea este destul de indrazneata, dar ea este un personaj care din asta traieste (enumera emisiuni straine unde a aparut "femeia cu cei mai mari sani din lume").
  • Laura Georgescu: Va intindem astazi o varianta - sa gasim ecuatia care sa functioneze.

Dupa discutiile cu reprezentantii posturilor si ai emisiunilor, membrii CNA au dezbatut situatia general grava din emisiunile de profil din Romania. Le-au comparat cu cele din Occident si au incercat sa gaseasca solutii care sa fie discutate cu radiodifuzorii, asa incat sa fie limitat acest tip de continut. Valentin Jucan, membru CNA, a pus problema unui fond care sa fie bazat pe taxe percepute de la detinatorii de licenta - bani care sa se intoarca la radiodifuzori pentru emisiuni cultural-educative. Un alt membru CNA, Christian Mititelu, a propus studii sociologice care sa stea la temeiul unor schimbari de reglementare.

Ce au spus, intre altele, membrii CNA dupa discutiile cu reprezentantii emisiunilor:

  • Lorand Turos: Stim cu totii, audienta e printre principalele sau principalul scop al radiodifuzorilor. Dar nu trebuie sa uitam de responsabilitatea culturala. Se arata si in preambulul Directivei europene. Indiferent de deciziile privind aceste spete separate, aceasta goana dupa audienta duce la o degradare a ceea ce vedem pe televizor. Cred ca trebuie sa avem o discutie foarte serioasa cu acesti radiodifuzori si poate sa introducem noi reglementari in acest sens. Undeva trebuie sa facem un punct zero, pentru ca in total suma telespectatorilor la aceasta ora ramane cam constanta. Daca fiecare alearga dupa audienta cu acest tip de emisiune, atunci nivelul se degradeaza. In cazul in care gasim o solutie sa temperam acest gen de emisiuni, suma constanta a telespectatorilor ramane, tortul e acelasi. Dar acest lucru putem sa-l facem doar impreuna cu ei. Cred ca si pentru ei ar fi benefica o reglementare noua.
  • Valentin Jucan: Doresc sa fac o propunere. Pentru a sprijini radiodifuzorii, dincolo de dialogul absolut necesar, propun ca CNA, in masura in care poate sa transmita legiuitorului, sa infiinteze un fond care se poate constitui din taxe foarte mici luate pentru fiecare dintre cele 600 si ceva de licente acordate. Intr-un an de zile se strang minim 15 milioane de euro. Hai sa facem acest fond si sa-l intoarcem radiodifuzorilor, sa facem concurs tematic pentru emisiuni cultural-educative si sa sustinem acest demers. Hai sa facem noi, CNA, ca institutie independenta, acest lucru - nu vreun minister sau guvern sau alte institutii de unde sa iasa discutii.
  • Valentin Jucan: V-as propune sa ajungem la un cuantum unitar de sanctiune pentru toti, pentru a arata amploarea fenomenului.
  • Christian Mititelu: Cred ca trebuie sa ne uitam la ce-am vazut si sa decidem o ierarhie a incalcarilor pe care le-am constatat. Va spun de la inceput ca Antena 1 mi se pare postul care mi se pare cel mai reprobabil. (...) Daca va uitati la rating, cei care au fost cei mai grosolani nu au ratingul cel mai mare. (...) Se aplica tuturor canalelor: caracterul repetitiv, obsesiv al spuselor, tipologiei invitatilor.
  • Vasile Buda: In general, cei care urmaresc emisiunile de la ora aia au in principal meciurile de fotbal, canalele de politica, filmele si aceste emisiuni de scandal. Exista un public care doreste acest tip de emisiune. Eu cred ca noi, CNA - vorbesc in nume propriu - avem a le face recomandari. M-as bucura daca intr-o prima faza sa ii decalam, sa faca sa mute aceste emisiuni cat mai tarziu.
  • Narcisa Iorga: Incadrarea de varsta cu "15" sau cu "12" lasa aceste emisiuni sa fie difuzate la ore mai mici. Incadrarea e potrivit Codului, care nu e facut de Parlament, ci de CNA. El prevede in forma actuala, la art. 24, ca programele incadrate cu "15" se difuzeaza intre orele 22.00-06.00. Programele "18" - intre orele 24.00-06.00. Programele cu "18" sunt cele interzise minorilor, altele decat cele pornografice. Cu 18 pot fi si aceste emisiuni asa-zis de divertisment, care contin nuditate, limbaj neadecvat minorilor. (...) Eu consider ca incadrarea este eronata - nu este "15", cu atat mai putin "12", ele trebuie incadrata din punctul meu de vedere cu "18", adica dupa ora "24.00". Singura posibilitate pe care noi o avem azi e sa consideram ca acest tip de program sa fie trimis dupa ora 24.00.
  • Christian Mititelu: Privind protectia minorilor, sunt reglementari europene, sunt si parinti care pot asigura protectia minorilor. Problema e ce facem cu adultii? Cu protejarea lor?
  • Laura Georgescu: Sa gasim o abordare pozitiva care sa rezolve problema, nu doar sa sanctioneze un derapaj
  • Narcisa Iorga: Consider in continuare ca sanctiunile mici pentru fapte foarte grave nu sunt o solutie
  • Monica Gubernat: Marirea incadrarii la 18 mi se pare benefica
  • Vasile Buda: Propun sa marim intervalul in care nu pot fi difuzate astfel de emisiuni de la 06-22 la 06-23.
  • Christian Mititelu: Poate putem mobiliza pe cineva sa faca o cercetare in privinta tipologiei protagonistilor acestor emisiuni. O cercetare sociologica sa se vada cat de limitativa e tipologia. Daca se constata ca e limitata, sa facem asa incat plaja de emisiuni sa fie mai larga si mai reprezentativa pentru societate
  • Rasvan Popescu: Putem extinde limitarile de la ora 23.00 la 24.00. Dar trebuie sa discutam si cu radiodifuzorii cand e vorba de modificarea normelor
  • Laura Georgescu: personajele pe care dumneavoastra (Christian Mititelu - n.red.) doriti sa le prindem in tipologii fixe sunt deja prinse. Sunt doua paliere - personajele extreme, asa-zisii ciudati, care-si vand totul, demnitate, onoare, tot, tot; a doua categorie - inventata si importata tarziu de romani - sunt personaje cunoscute prinse in anumite momente. Nu personajele sunt problema. Hai sa facem ce trebuie sa functioneze altceva, pana la personaje, care sunt multe si peste tot. Hai sa-i ajutam sa nu mai fie pe post de consum. Hai sa incercam acum sa actionam. Daca ajungem cu aceste chestiuni la jumatatea anului, atunci e o problema.
  • Valentin Jucan: Pana la un moment dat, am fost adeptul unor sanctiuni cat mai mari. Si acum imi doresc, pentru ca anumite lucruri trebuie oprite. Insa cand totul se rezuma la bani (...) cred ca putem sa dam cate amenzi vrem. Dar doar a amenda nu e o solutie. (...) Atat timp cat acesti radiodifuzori nu au capacitatea sa creeze si altceva, o vor face in continuare. (...) Haideti sa-i ajutam cu acest fond (mentionat mai sus - n.red.)
  • Narcisa Iorga, in raspuns la afirmatiile Laurei Georgescu, dupa ce aceasta din urma a spus ca, personal, se va abtine de la a vota o sanctiune: Personal, eu cred ca indiferent de intentiile pe care le are vreo autoritate de modificare a legislatiei, legea aflata in vigoare nu poate fi suspendata. Chiar daca se modifica codul rutier, pana la aparitia celui nou se aplica cel vechi. Am constatat abateri grave astazi? Eu cred ca da, nu doar la Cancan TV, si la Antena 1 si la Kanal D. Eu nu sunt de acord pana la suspendarea pana la discutii cu posturile. Atunci poate sa ne suspendam si noi activitatea pana cand modificam Codul Audiovizualului