Seful Biroului de presa al PSD, Alex Giboi, a fost numit director general al agentiei nationale de presa Agerpres, au declarat, luni, pentru agentia Mediafax, surse social-democrate.

Giboi a fost propus in functia de director general al Agerpres de catre premierul Victor Ponta.

Potrivit legii sale de functionare, Agerpres este condusa de un consiliu director, coordonat de un director general cu rang de secretar de stat.

Directorul general este propus de primul-ministru si numit prin votul Parlamentului, cu avizul comisiilor de specialitate, in sedinta comuna a celor doua Camere, in cel mult 15 zile de la nominalizare. In cazul unui vot negativ, procedura se reia in cel mult 30 de zile.

Durata mandatului directorului general al Agerpres este de 5 ani.

Daca va fi numit de catre Parlament in functia de director general al Agerpres, Alex Giboi il va inlocui la conducerea agentiei nationale de presa pe Ioan Rosca.

Ioan Rosca a fost numit director general al Rompres, in 2001, la propunerea lui Adrian Nastase. In 2003, cand a fost adoptata Legea privind organizarea si functionarea Rompres, el a fost revalidat de Parlament. Potrivit articolului 14, alineatul 3 din Legea nr. 19/ 2003, "durata mandatului directorului general este de 5 ani". In 2010, Legea de functionare a Agerpres a fost modificata, introducandu-se urmatorul alineat: "in situatia in care procedura de numire a directorului general nu este definitivata pana la expirarea mandatului, mandatul directorului general in functie se prelungeste de drept pana la numirea, prin votul Parlamentului, a directorului general" (articolul 14, alineatul 4).

In anul 2008 agentia nationala de presa Rompres a revenit la vechea sa denumire, aceea de Agerpres.

Agentia Nationala de Presa Agerpres este o institutie publica autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, independenta editorial, sub controlul Parlamentului.