Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru au intrat oficial in actionariatul Realitatea Media SA, in care nu se mai regasesc nici Elan Schwartzenberg si nici copiii lui Sorin Ovidiu Vantu, potrivit documentelor depuse la Oficiul Registrului Comertului, citate de Mediafax.

Actionariatul societatii Realitatea Media SA, care detine licenta audiovizuala a televiziunii de stiri Realitatea TV, a fost modificat pe 8 martie 2013, conform documentelor de la Oficiul Registrului Comertului.

Din actionariatul Realitatea Media SA, care se afla in insolventa, nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg si nici copiii lui Sorin Ovidiu Vantu.

Acum, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai carei actionari sunt: Cozmin Gusa (50%) si Maricel Pacuraru (50%)

Ceilalti asociati ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul National "Petrom-Energie" (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este si administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).

Florin Bercea este administratorul special al Realitatea Media SA, in timp ce societatea Dinu Urse si Asociatii SPRL este administrator judiciar, avand in vedere ca Realitatea Media SA este o societate in insolventa.

Surse au declarat ca modificarea actionariatului Realitatea Media SA urmeaza sa fie anuntata si la Consiliul National al Audiovizualului (CNA), in conformitate cu Legea audiovizualului.

Pe de alta parte, modificarea actionariatului Realitatea Media SA la Oficiul Registrului Comertului vine in continuarea afirmatiilor pe care Cozmin Gusa le-a facut in 17 ianuarie, la sedinta CNA. Atunci, o societate controlata de Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru a primit o licenta audiovizuala prin satelit pentru lansarea televiziunii Realitatea Plus, care ar urma sa emita in Romania, tarile din Balcanii de Vest si Republica Moldova.

La respectiva sedinta a CNA, Cozmin Gusa a declarat ca el si Maricel Pacuraru sunt actionarii majoritari (80%) ai Realitatea Media SA, printr-un offshore din Cipru, precizand ca, la momentul respectiv, exista un proces in derulare in respectiva tara pentru ca justitia sa le recunoasca oficial aceasta calitate.

"Noi suntem Realitatea Media. Eu si cu partenerul meu suntem principalii creditori, in proportie de 80%, ai Realitatii Media. Administratorul special este alaturi de noi (Florin Bercea, n.r.), votat de catre toti actionarii. Probabil ca, in scurt timp, o sa va prezentam, dupa ce se termina procesul in Cipru, faptul ca suntem si actionarii 100% ai brandului Realitatea Media si ai acestei companii din offshore-ul din Cipru. Dupa ce se va termina procesul. E ultima infatisare in curand, dar asta nici macar nu are relevanta, pentru ca o societate aflata in insolventa, decizia este la noi. Noi suntem Realitatea Media in calitate de actionari minoritari astazi, dar in calitate de creditori - cei care guverneaza procesul de activitate in aceasta perioada de insolventa - suntem actionari in proportie de 80%", a spus Cozmin Gusa.

In aceeasi sedinta, Narcisa Iorga, membru al CNA, i-a spus lui Cozmin Gusa ca, potrivit Legii audiovizualului, societatea Realitatea Media SA are obligatia sa prezinte la CNA actionariatul real. Iorga a precizat atunci ca, potrivit documentelor depuse la CNA, actionar majoritar al Realitatea Media este Elan Schwartzenberg. "Imi aduc aminte ca insusi dumneavoastra ati spus ca Ioana Vantu este actionarul majoritar al Bluelink Comunicazione", i-a mai spus Narcisa Iorga lui Cozmin Gusa.

"A fost o perioada in care noi nu am actionat trustee-ul pe care il aveam, in schimb ei au actionat trustee-ul pe care il aveau in legatura cu Elan Schwartzenberg, in urma caruia Elan Schwartzenberg nu mai era acel actionar in proportia pe care dumneavoastra ati mentionat-o. Insa aceasta este o discutie juridica care nu are relevanta pentru o societate in insolventa, care este guvernata prin legile statului roman de catre creditori, unde nu este nicio indoiala ca noi suntem 80%", a mai spus Cozmin Gusa.

Societatea Realitatea Media, care detine televiziunea de stiri Realitatea TV, se afla in insolventa din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este societatea Dinu Urse si Asociatii SPRL, dupa cum a declarat Florin Bercea, prezent, pe 4 octombrie, la sedinta Consiliului National al Audiovizualului, in calitate de administrator special al Realitatea Media.

Cu acelasi prilej, Florin Bercea a mai spus ca omul de afaceri Elan Schwartzenberg nu a mai participat la ultimele adunari generale ale actionarilor Realitatea Media, din iulie, august si septembrie 2012, iar locul lui a fost luat de Ioana Vantu (fiica omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, n.r.), in calitate de reprezentant al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, care la momentul respectiv era principalul asociat al societatii Realitatea Media SA.

Pe de alta parte, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vantu, fiica lui Sorin Ovidiu Vantu, a fost numita director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Tot atunci, Ioana si Ionut Vantu, copiii lui Sorin Ovidiu Vantu, au preluat impreuna 82% din actiunile Bluelink, in timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a ramas cu 9% din actiunile firmei (in loc de 90,9091% din actiunile Bluelink, pe care le detinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink i-au revenit lui Vitalie Dobanda, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vantu, potrivit unor informatii publicate, la momentul respectiv, de site-ul Rise Project si paginademedia.ro.

Totusi, Ioana Vintu anuntase oficial, pe 2 mai 2011, intr-o conferinta de presa, ca Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatal ei nu mai este asociat in niciun fel in aceasta afacere.

Pe de alta parte, Elan Schwartenberg a declarat, pe 4 iulie 2012, ca Bluelink Comunicazione a vandut creanta pe care o avea la Realitatea Media unei firme din Ungaria, fapt pentru care, in prezent, Bluelink are doar o valoare "emotionala".

Actionariatul Realitatea Media SA nu apare inca modificat pe site-ul CNA, institutie care elibereaza licentele audiovizuale. Societatile care detin licente audiovizuale (precum Realitatea Media, care detine mai multe licente, intre care cele pentru Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM si Radio Guerrilla) sunt obligate prin Legea audiovizualului sa informeze CNA cu privire la modificarile actionariatului lor.