"Daca as trece pe un drum de munte si in stanga e o prapastie si asa cu doua degetele se mai tine de o frunzulita vreun propagandist d-asta abject, basist hidos, oribil, putred, viermanos, d-asta (...) nu numai ca nu il ajut, ma intorc cu spatele si plec. (...) Daca vreodata in aceasta viata voi avea ocazia sa le fac rau, o sa le fac rau. Meticulos, incet si determinat", a spus Mircea Badea duminica seara, intr-o interventie in emisiunea Sinteza zilei de la Antena 3, facand referire la Dan Tapalaga, Sabin Orcan, Dan Turturica si Robert Turcescu. Intr-un montaj video prezentat in emisiunea lui Mihai Gadea si in interventia lui Badea, Andreea Pora a fost prezentata mancand, in imagini redate cu incetinitorul, Robert Turcescu a fost infatisat in costum de colonel si ca beneficiar al unui contract de 1 milion de euro, Dan Turturica - drept cel care "clipeste nervos si dezaxat din ochisorii mici inecati in grasime", Ion Cristoiu - la brat cu Elena Udrea, iar Dan Tapalaga si Sabin Orcan - primii pe lista propagandistilor a lui Mircea Badea.

Jurnalisti atacati la Antena 3Foto: Captura Antena 3

Emisiunea "Sinteza zilei" a inceput cu un "raspuns" al realizatorului Mihai Gadea la adresa "propagandei basiste", pe care o avertizeaza: "Daca nu veti lua labele de pe Antena 3, cred ca e cazul sa vedem ce faceti voi, ce bani aveti, ce contracte si cum ati supravietuit in toti anii acestia in mod viermanos". Gadea si-a argumentat raspunsul - insotit de un montaj video - prin atacurile pe care le-ar fi suportat Antena 3 dupa interviul acordat vineri acestui post de premierul Victor Ponta.

Dupa ce a afirmat ca "propagandistii" de la posturile de stiri rivale, "viermanoase", ar fi platiti de "interpusi" ai lui Basescu pentru ca nu au audienta, Gadea a prezentat un montaj video in care sunt atacati si ridiculizati jurnalisti din "propaganda basista". Pe fundalul sonor asigurat de melodia "Suflete de sluga" a lui Florin Chilian, montajul "Toate slugile presedintelui" i-a vizat pe Andreea Pora, Ion Cristoiu, Robert Turcescu, Mircea Marian, Dan Turturica, Horia Roman Patapievici.

Cum a descris Mircea Badea, la finalul emisiunii Sinteza zilei, ca le-ar face rau "propagandistilor abjecti" daca "vreodata in aceasta viata voi avea ocazia sa le fac rau":

  • "Cu privire la propaganda basista. Deci eu ii urasc pe acesti oameni, am ajuns in Romania anului 2013 sa urasc niste oameni pana la dezumanizare. Cred ca am mai spus asta."
  • "Ma surprind gandindu-ma, fantasmand si fiind sigur de comportamentul meu cu privire la, uite, urmatoarea situatie: presupunem, presupunem - se intampla atatea in viata asta - deci daca as trece pe un drum de munte si in stanga e o prapastie si asa cu doua degetele se mai tine de o frunzulita vreun propagandist d-asta abject, basist hidos, oribil, putred, viermanos, d-asta... Tapalaga... nu stiu daca ati auzit, e un fel de homuncul - Sabin Orcan, ati auzit de asa ceva? Asta, Turturica ala de clipeste nervos si dezaxat din ochisorii mici inecati in grasime, vreun Turcescu, vreun d-astia. Sa-l vad asa, [agatat] cu doua degete, ajutor, ajutor. Prietene, nu numai ca nu il ajut, ma intorc cu spatele si plec. La unii."
  • "La altii, imi scot tacticos o punga de seminte, ma pun asa pe margine si bananai din picioare si ma uit sa vad cum cade. Intelegi?"
  • "Ma surprind, ii urasc atat de rau pe acesti abjecti, ma surprind - si de la mine asa se pare, ca e perfect in regula sa simt asta - de cate ori mi se solicita (...) triliarde de strigate de ajutor, sa donez, sa particip, sa fac, sa dreg, campanii umanitare, stii care e primul meu gand? E basist? Prietene, daca e basist, nu dau. Intelegi?"
  • "E, atat de rau ii urasc pe astia. Si nu stiu cum e viata asta, ca, vezi tu, e complicata rau, pana la varsta respectabila pe care am atins-o mi-am dat seama ca e impredictibila viata. Prietene, daca o sa am vreodata ocazia in aceasta viata sa le fac rau astora, o sa le fac. Deci n-am nici cea mai mica opreliste. Romanisme d-alea de genul "Sa-i lasam in plata Domnului", d-alea, stii? Nu cred in plata Domnului. Deci daca vreodata in aceasta viata voi avea ocazia sa le fac rau, o sa le fac rau. Meticulos, incet si determinat."

Cum au fost prezentate "slugile presedintelui" in montajul cu acelasi nume, cu melodia "Suflete de sluga" pe fundal:

  • in primele imagini apare Elena Udrea in ipostaze sexy
  • fotografie cu Elena Udrea la brat cu Ion Cristoiu (versul melodiei de fundal: "Cat te ploconesti")
  • fotografie Robert Turcescu in concert (versul melodiei de fundal: "Cat te risipesti")
  • imagine cu Robert Turcescu in costum militar ("Cat te razvratesti coloana sa-ti stea dreapta")
  • intertitlu: "Cum a ajuns IMPARTIALUL COLONEL ROBERT TURCESCU, moderatorul confruntarii prezidentiale in 2009..." - imagini de la confruntarea prezidentiala Basescu-Geoana, intrebarea daca Basescu jura ca nu a lovit un copil in campania din 2004
  • intertitlu "COLONELUL TURCESCU lupta pentru Traian Basescu" (versul melodiei de fundal: "suflete de sluga") - este prezentat "Contractul lui Robert Turcescu de peste 1 milion de euro", contract intre Realitatea Media SRL si RT Media Communication SRL
  • intertitlu: "Si iata cum il slugareste si acum colonelul Turcescu pe Basescu" - imagini din interviul cu presedintele in care apare schimbul de replici despre "broasca raioasa"
  • imagini cu incetinitorul cu Andreea Pora mancand la o receptie - pe fundal se aud versurile "Prea multa prostie / Doar ipocrizie / Stati ascunsi in turma"
  • imagini cu Mircea Marian, Dan Turturica, Horia Roman Patapievici alaturi de Traian Basescu - versurile de fundal: "Traiti la borcan vieti de sobolan/ Vieti traite in van".
  • Imagini si secvente cu Ion Cristoiu alaturi de Elena Udrea sau in interviuri cu Traian Basescu. Titluri pe ecran: "Fost critic al lui Basescu, astazi un aparator vehement!!!", "E bine domnu' Cristoiu??? E bine??????". Versuri pe fundal: "Cata lasitate, cat pamant in gura, cate sa-nghititi pana va treziti?! cat va mai mintiti??", "Suflete de sluga"
  • Din nou imaginile de la inceput, cu incetinitorul, in care apare Andreea Pora mancand, urmate de alte cu Andreea Pora mancand, imagini dintr-o dezbatere Realitatea TV in care Mircea DInescu o insulta si o forteaza sa plece din platou, din nou imagini cu Andreea Pora mancand. Versuri pe fundal: "Doare mult prea tare sa stai in picioare sa poti spune nu"
  • Din nou imaginile cu Mircea Marian, Dan Turturica, H.R. Patapievici. Versuri pe fundal: "Suflete de sluga / Cat o sa mai stati, cat sa indurati / un destin de carpa"
  • Montajul continua cu alte imagini cu Elena Udrea si Traian Basescu, Elena Udrea si Ion Cristoiu, Turcescu cantand, interviuri ale lui Robert Turcescu cu Traian Basescu, imagini reluate cu Mircea Marian, Adreea Pora, Dan Turturica, pe versurile aceleiasi melodii

La inceputul emisiunii, Mihai Gadea a afirmat ca este vorba despre un raspuns la atacurile indreptate impotriva Antena 3 si colegilor lui de catre "propaganda basista" si a explicat:

  • "In aceasta seara, fac un singur lucru. Am incercat sa explic oamenilor care este miza acestui atac furibund, dement, delirant (al "slugilor lui Basescu" asupra Antena 3 - n.red.), dupa care va fac urmatoare avertizare. Si pe cei care-i pun pe angajatii acestor posturi de televiziune sa faca asa ceva. Eu nu am batalie cu voi (...) dar daca nu veti lua labele de pe Antena 3 si de pe colegii mei, cred ca este cazul sa vedem ce faceti voi, ce bani aveti, ce contracte si cum ati supravietuit in toti anii acestia in mod viermanos, dar bransati la conductele cu bani publici. Un mic montaj ca raspuns la ceea ce oamenii acestia au facut in mod delirant in aceste zile."

Dupa montaj, Gadea a mai facut o singura precizare, inainte de a trece abrupt la urmatorul subiect al emisiunii:

  • "Doar un raspuns. Corect. Cum primiti ordine sa il atacati pe Ponta pentru plagiat, pe Antonescu pentru nu stiu ce a facut cand era mic si pe altii, acum ati primit ordin sa atacati Antena 3 si pe unii dintre cei de la Antena 3. Suflete de sluga, exact asa."

Emisiunea "Sinteza zilei" de duminica este ultima dintr-o serie de emisiuni pe care Antena 3 le-a dedicat, integral sau partial, posturilor si jurnalistilor de alte orientare si care au fost critici la adresa televiziunii de stiri a trustului Intact. Razboiul posturilor de stiri, izbucnit la inceputul lunii ianuarie, a continuat in cazul Antena 3, intre altele, cu atacuri la adresa lui Ion Cristoiu - vezi cazul prezentarii sumelor de bani pe care jurnalistul le-a obtinut cat timp a lucrat la Intact - sau la adresa lui Catalin Striblea de la Romania TV si a acestui post controlat de parlamentarul PSD Sebastian Ghita.

O opinie comuna in lumea presei este ca Antena 3 este principala sursa a campaniilor mediatice impotriva unor institutii si personaje-cheie din Justitie, campanii mentionate in ultimul raport MCV. De altfel, emisiunea de duminica a Antenei 3 a avut drept punct de pornire tot o situatie legata de justitie - interviul acordat de premierul Ponta Danei Grecu si lui Radu Tudor, in care a fost discutata insistent eventualitatea numirii Codrutei Kovesi la DNA.