Trei membri CNA o acuza din nou pe sefa forului audiovizual, Laura Georgescu, de incalcarea legii, pe seama unei recomandari transmise posturilor, ca acestea sa sustina o campanie de informare publica pe tema Forumului Constitutional. Acuzatiile vin la doar o zi dupa ce aceiasi trei membri - Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea - au acuzat-o pe Laura Georgescu de fapte ilegale, anume schimbarea textului unei decizii CNA in momentul cand acesta a fost trimis catre Monitorul Oficial - acuzatii respinse de presedintele Consiliului.

UPDATE Laura Georgescu a raspuns acuzatiilor celor trei afirmand, pentru Mediafax, ca "asa se procedeaza, toate aceste campanii de interes public, care sunt campanii non-comerciale trec, in virtutea sectiunii 10 (din Codul audiovizualului, n.r.) direct la aplicare, cu adresa. Nu a fost o recomandare juridica, un act juridic al Consiliului, care intr-adevar se face in baza articolului 15 (din Legea audiovizualului, n.r.). Este rea-credinta din nou in interpretarea actiunilor mele". Ea a precizat pentru sursa citata ca biroul de presa al CNA a realizat "adresa in care a comunicat continutul solicitarii de la Parlament, ramanand la latitudinea radiodifuzorilor daca o dau sau nu, daca o pun in aplicare sau nu".

  • Intr-o recomandare publicata pe site-ul CNA se arata ca acest for, "în calitatea sa de garant al interesului public, recomandă posturilor de radio şi de televiziune participarea la campania mai sus-menţionată (pe tema Forumului Constitutional/ a consultarii populatiei pe tema revizuirii Constitutiei - n.red.), prin difuzarea materialelor de promovare aferente în regim de campanie de interes public , având în vedere importanţa unei dezbateri ample cu privire la principalele probleme legate de Legea fundamentală care guvernează societatea românească şi faptul că tema revizuirii Constituţiei este un subiect de interes public deosebit."

Intr-o pozitie transmisa miercuri seara HotNews.ro, cei trei membri CNA care contesta aceasta recomandare emisa de catre Laura Georgescu arata ca ea este "ilegala si, in cel mai bun caz, una cu caracter personal, nicidecum una in numele CNA". Ei invoca prevederi din Legea Audiovizualului potrivit carora toate recomandarile CNA, asemenea deciziilor si instructiunilor forului, trebuie adoptate cu sase voturi si in prezenta a cel putin opt dintre cei 11 membri ai Consiliului". Or, recomandarea "nu a indeplinit aceste prevederi legale".

Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea sustin ca "pentru actualul CNA, dominat de USL + UDMR (8 membri din 11), nu ar reprezenta absolut nicio problema ca o tema politica sa devina decizie CNA. Suntem convinsi ca recomandarea de azi nu are alt scop decat acela de a imbuna spiritele politice din Parlament, mai ales dupa ultima fapta ilegala a presedintelui CNA, aceea de a falsifica decizia de modificare a codului audiovizual, dar prin acest nou demers nu a facut decat sa agraveze situatia in care se afla CNA".

Ei fac referire, astfel, la faptul ca textul unei decizii CNA de amendare a Codului audiovizual, adoptata de membrii forului, a ajuns in Monitorul Oficial intr-o forma modificata. Fapt pentru care unul dintre cei trei a anuntat chiar ca va face plangere penala impotriva presedintelui Laura Georgescu. Vezi detalii despre acest caz aici.