Ringier Romania, companie care detine ziarul Libertatea, numeroase reviste si portalul eJobs.ro, a inregistrat in 2012 venituri totale de 48,7 milioane de franci elvetieni, in crestere considerabila fata de anul precedent, cand inregistra venituri de 37,2 milioane de franci elvetieni, potrivit raportului anual al grupului elvetian Ringier, dat publicitatii miercuri. Fara a oferi date exacte, Ringier precizeaza ca operatiunea din Romania a inregistrat profit "pentru al doilea an consecutiv, dupa o perioada de pierderi". La nivel international, profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) al Ringier s-a ridicat la 99,5 milioane de franci elvetieni, cu 55,2% mai mare decat in anul pecedent.

Potrivit raportului citat, Ringier Romania a inregistrat anul trecut venituri din vanzari de 8,4 milioane de franci elvetieni (8,1 milioane in 2011), venituri din publicitate de 5,6 milioane (4 milioane in 2011), venituri din activitati tipografice de 12,7 milioane (8 milioane in 2011), alte venituri - 22 milioane de franci elvetieni (17,1 in 2011).

Documentul arata ca "atat din punct de vedere financiar, cat si din cel al produselor, 2012 ar fi putut fi cel mai bun an al Ringier Romania de la inceputul crizei economice, in 2008, daca cel mai mare distribuitor al companiei, Hiparion, nu ar fi dat faliment. Iar ceea ce s-a intamplat cu cel mai mare jucator nu a fost, din nefericire, un caz izolat. Drept rezultat, activitatile traditionale de publishing ale Ringier Romania au incheiat anul cu pierdere in locul unui profit sanatos. Cu toate acestea, Ringier este, probabil, cel mai sanatos publisher din Romania, chiar si in actuala situatie".

Ce spune Ringier despre activitatile sale pe piata romaneasca, in 2012:

  • "Ringier Romania a achizitionat in 2012 eJobs.ro, cel mai mare portal de recrutari din Romania. Aceasta importanta achizitie a contribuit semnificativ la cresterea cifrei de afaceri, care in 2012 a fost cu 32% mai mare fata de anul precedent. In acelasi timp, este de notat ca aproape jumatate din aceasta crestere (15%) vine din business-ul traditional de print a carui cifra de afaceri s-a marit in pofida scaderii accentuate a pietei. In plus, rezultatul EBITDA al afacerilor Ringier din Romania este pozitiv pentru al doilea an consecutiv, dupa o perioada de pierderi."
  • "Cotidianul Libertatea a reusit sa reduca distanta fata de competitorul sau direct, in timp ce Libertatea pentru femei si-a mentinut pozitia de cea mai bine vanduta revista pentru femei."
  • "Unica se bucura de cea mai mare audienta in segmentul de reviste glossy pentru femei, iar editia romaneasca a revistei ELLE si-a mentinut pozitia de lider al pietei glossy exclusiviste. Evolutia domeniului digital este buna, remarcandu-se portalul unica.ro care a crescut cu mult peste cresterea pietei; acesta aproape si-a triplat numarul de vizitatori unici, ajungand in prezent la aproape 1.6 milioane pe luna. Libertatea.ro, care atrage acum 3.2 milioane vizitatori unici pe luna, este portalul tabloid numarul unu."
  • "Ringier Romania, prin fundatia sa, a lansat in 2012 si un program in zona de implicare sociala, "Ajuta copiii!", prin care ofera suport copiilor grav bolnavi proveniti din familii fara posibilitati financiare."

Ce spune Ringier despre activitatile sale la nivel international:

  • EBITDA a crescut cu 55.2%, ajungand la 99.5 milioane franci elvetieni  (in 2011 a fost de 64.1 milioane)
  • Cele mai importante surse ale profitului sunt asigurate tot de afacerea de baza (publishing)
  • Afacerile digitale au contribuit cu 18% la cifra de afaceri cumulata a Grupului Ringier (fata de 13 procente in 2011)
  • Veniturile din zona digitala au urcat cu 29% fata de nivelul anului 2011
  • Investitiile in transformarea afacerii au ajuns la un total de 1.1 miliarde franci elvetieni pe parcursul ultimilor cinci ani