Partenerii sociali din Televiziunea Romana au semnat, vineri, un nou Contract Colectiv de Munca, valabil pentru perioada 2013 - 2014, prin care sunt respectate clauzele Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura si la nivel national, informeaza televiziunea publica, potrivit Mediafax.

"Fara dialog social, reformarea TVR nu este posibila. Am cautat si am convenit solutii realiste si echitabile pentru partile implicate", a declarat Claudiu Saftoiu, presedinte-director general al TVR. "Felicit partenerii de dialog social pentru atitudinea constructiva. Am semnat impreuna un document care permite respectarea masurilor asumate prin Programul de redresare economica a SRTv", a adaugat Saftoiu.

"In ciuda faptului ca am trecut printr-o perioada foarte dificila, am reusit sa incheiem un Contract Colectiv de Munca ce permite recompensarea corespunzatoare a oamenilor de valoare din TVR. Sunt cateva elemente in CCM ce rasplatesc in mod corect performantele salariatilor. De asemenea, suntem multumiti ca am reusit sa crestem protectia angajatilor in cazul concendierilor colective sau individuale. In momentul de fata, ceea ce ne dorim cel mai mult este ca TVR sa redevina, printr-o conducere inteligenta, ceea ce a fost in urma cu 10-15 ani, lider din punctul de vedere al calitatii si al audientei in mass-media din Romania", a declarat Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV (SPUSTv).

Negocierile pentru CCM au inceput pe 8 martie, pana la semnarea contractului avand loc 12 runde de discutii intre reprezentantii patronatului si cei ai SPUSTv din Bucuresti si de la studiourile teritoriale.

Potrivit TVR, programul de redresare economica a SRTv a fost elaborat sub imperativele OUG nr. 33/2012, emisa de Guvern in contextul situatiei financiare critice a TVR. Conform Ordonantei, Consiliul de Administratie al TVR avea obligatia de a pune in aplicare un program de redresare economica, cu masuri organizatorice, cu restructurari economice si de personal necesare functionarii eficiente a SRTv, in vederea platii, in termen de sase luni, a datoriilor fiscale si a reesalonarii prin negociere a celorlalte datorii. La expirarea termenului de sase luni, CA al SRTv urma sa prezinte Parlamentului un raport privind rezultatele programului.

Prin HCA nr. 110/2012, Consiliul de Administratie al SRTv a adoptat Programul de redresare economica a Televiziunii Romane, iar pe 1 septembrie 2012 - in baza Programului de redresare, Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la esalonarea datoriilor SRTv pe o perioada de sapte ani.

Pe 21 decembrie 2012, ANAF a emis acordul de principiu privind esalonarea la plata a obligatiilor fiscale ale SRTv. Conform Memorandumului, din luna februarie 2013, TVR a inceput sa achite datoriile fiscale, in cuantum de aproximativ 1 milion de euro/luna.

Prin Ordinul PDG nr. C/592/11.09.2012 a fost aprobat Proiectul planului de restructurare de personal in cadrul SRTv, intocmit de Comisia infiintata prin ordin PDG nr. C/576/05.09.2012 si care a facut obiectul procedurii de consultare cu partenerii de dialog social.

Procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Romana a inceput pe 5 noiembrie 2012, cu selectia salariatilor pe criterii profesionale, iar, pe 1 februarie 2013, noua organigrama a SRTV a devenit operationala. Incepand cu 1 martie 2013 au fost semnate deciziile individuale de concediere.

Pe 4 martie 2013, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a anuntat ca a semnat deciziile de concediere pentru cei 627 de angajati care au fost disponibilizati in urma selectiei personalului din televiziunea publica, acestia urmand sa primeasca, esalonat, salarii compensatorii in cuantum de circa 2.750.000 de euro.