Agentia de presa americana Associated Press (AP) a denuntat luni o "intruziune masiva si fara precedent" a Departamentului de Justitie din SUA, care ar fi confiscat in secret, de doua luni, desfasuratoarele telefonice ale agentiei si ale unor jurnalisti, potrivit AFP.

Agentia a precizat ca i-a trimis o scrisoare secretarului Justitiei, Eric Holder, in care afirma ca nu exista "nicio justificare posibila pentru o astfel de colectare de comunicatii telefonice".

Directorul agentiei, Gary Pruitt, acuza in scrisoare "o intruziune masiva si fara precedent (...) in activitatile de strangere de informatii ale Associated Press".

Agentia precizeaza, intr-o stire, ca datele telefonice colectate fara stirea sa se refera la un articol publicat in mai 2012 privind o "operatiune a CIA in Yemen, care a impiedicat in primavara lui 2012 un complot al Al-Qaida ce viza detonarea unei bombe intr-un avion cu destinatia Statele Unite".

Gary Pruitt sustine in scrisoare ca apelurile vizate acopera o perioada de doua luni, la inceputul lui 2012, pe circa 20 de linii telefonice, fixe si mobile, atribuite agentiei sau jurnalistilor sai.

Pruitt a aratat ca agentia analizeaza posibilitatile de actionare in justitie si a solicitat ministerului sa trimita agentiei datele colectate si sa distruga toate copiile.

Intr-un comunicat trimis AFP, secretarul de Justitie nu raspunde acestor acuzatii dar afirma ca respecta un numar de legi in vigoare atunci cand cauta date sau alte informatii provenind de la organizatii de presa.

"Aceste reglementari ne impun sa incercam sa ne obtinem informatiile prin toate mijloacele posibile (...) inainte de a recurge la o cerere formala" care sa autorizeze confiscarea datelor, se arata in comunicat.

"Trebuie sa avertizam organizatia inainte doar daca aceasta prezinta o amenintare importanta pentru integritatea anchetei", continua el.

Administratia presedintelui Barack Obama s-a aratat foarte activa in urmarirea scurgerilor de informatii despre dosare confidentiale. Un fost agent al CIA, John Kiriakou, a fost condamnat in luna ianuarie la doi ani si jumatate de inchisoare pentru ca a dezvaluit numele unui agent secret implicat in interogatorii sensibile cu presupusi membri Al-Qaida.

Casa Alba a raspuns totusi ca "nu stie" de astfel de demersuri privind AP.

"Nu suntem implicati in deciziile luate in legatura cu anchetele penale, deoarece de aceste dosare se ocupa independent Departamentul de Justitie", a declarat purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney.