Deputatul Dan-Cristian Popescu (Forta Civica) a depus saptamana aceasta o propunere legislativa pentru completarea Legii Audiovizualului, in sensul ca emisiunile care prezinta fapte imorale, indecente sau obscene sau imagini violente sa poata fi difuzate doar dupa ora 24.00, in caz contrar difuzarea unor astfel de emisiuni urmand sa fie considerata contraventie. "Dorinta de audienta cat mai mare este lipsita de orice scrupule, iar perversiunea, homosexualitatea, talharia si crima sunt prezente zilnic pe micul ecran, ceea ce aduce modificari fundamentale in crearea personalitatii tinerilor", sustine deputatul in expunerea sa de motive.

Propunerea este motivata prin faptul ca astfel de continut TV influenteaza negativ minorii, iar in Romania nu exista o educatie pe teme media.

In propunerea sa legislativa, deputatul solicita sa fie considerata contraventie difuzarea, in afara intervalului orar 24.00-6.00, a "emisiunilor care evidentiaza aspecte imorale, indecente, obscene din viata unor persoane, gesturi si atitudini violente, scene cu lovituri si injurii, imagini cu tenta erotica, vulgare, expunerea fizica intr-o maniera erotica, expunerea unor intamplari intime, precum si alte aspecte care depasesc limita decentei". El mai propune ca acest tip de emisiuni sa se incadreze la faptele pentru care, in cazul savarsirii repetate, CNA poate decide retragerea licentei audiovizuale.

Ce motive invoca Dan-Cristian Popescu pentru propunerea sa, intre altele:

  • "naturaletea cu care actele de violenta si actele cu tenta erotica sunt prezentate duce la modificarea perceptiei minorului, astfel incat emisiunea televizata se transforma dintr-o fictiune intr-un scenariu plauzibil, pe care copilul este tentat sa il puna in practica"
  • "asa numitele emisiuni de divertisment prezinta actele de violenta sau pornografice ca o conduita socialmente acceptabila, iar atitudinea prezentatorilor si a invitatilor intra masiv in sfera vulgaritatii (...) minorii sunt pe deplin manipulati, iar vizionarea frecventa a acestor imagini ii determina sa treaca din normal in patologic, ajungand sa recurga la gesturi extreme dupa modelul de la televizor."
  • "mai mult, in Romania nu exista o educatie in directia mass-mediei. Daca numeroase tari din Europa, precum Marea Britanie, au inceput sa dezvolte initiative proprii de educatie pentru media (...) Romania nu are astfel de prioritati"
  • "dorinta de audienta cat mai mare este lipsita de orice scrupule, iar pervesiunea, homosexualitatea, talharia si crima sunt prezente zilnic pe micul ecran, ceea ce aduce modificari fundamentale in crearea personalitatii tinerilor. Constientizarea si masurile luate in aceasta directie consolideaza, pe termen mediu si lung, educarea si formarea tinerei generatii"
  • "intrucat obiectivul principal al televiziunilor este obtinerea unei audiente mari intr-o maniera facila, prin difuzarea unor emisiuni ce pericliteaza moralitatea minorilor in acest caz, consider ca sanctiunea printr-o masura financiara nu este suficienta pentru a descuraja difuzarea unor emisiuni cu caracter imoral sau obscen, iar pentru ca CNA-ul nu detine mecanisme puternice, necesare stoparii acestui fenomen, propun introducerea literei e) la art. 95.1 alin. (1.), din care sa reiasa clar ca difuzarea repetata de catre furnizorul de servicii media a unor emisiuni cu continut imoral, indecent (...) emisiuni in cadrul carora are loc expunere fizica intr-o maniera erotica, in alt interval decat cel precizat, poate duce la retragerea licentei."