Emisiunea lui Dan Capatos de la Antena 1, Un show pacatos, a ajuns din nou, marti, in atentia CNA, cu doua editii. Prima, datand din ianuarie, a inclus secvente in care Mariana Moculescu se trezeste cu fostul iubit, imbracat in vampir, iesind dintr-un cosciug in fata apartamentului sau. A doua, din 9 mai, in care C.V. Tudor se dezlantuie la adresa unei foste colege de partid, "Sexy Politiciana", pe care o jigneste si o injura permanent. Dupa lungi discutii cu realizatorul Dan Capatos, CNA nu a fost in stare sa ia o decizie de sanctionare din cauza procedurii de vot. Fapt pentru care votul va fi reluat inr-o sedinta viitoare, alternativele fiind o amenda de 70.000 de lei si intreruperea programului Antena 1 timp de 10 minute.

CNA a discutat, in sedinta de marti, doua editii "Un show pacatos":

  • In editia din 9 ianuarie 2013, Mariana Miculescu, intervievata in propria acasa de un reporter Antena 1, se trezeste la usa apartamentului cu un cosciug. Din cosciug iese fostul ei iubit, cu care se certase, iar cei doi incep sa se certe ca la usa cortului in fata apartamentului. In timpul scandalului, Mariana Miculescu afirma ca va sesiza CNA-ul. Or, in sedinta de azi, reprezentantii emisiunii au spus ca Mariana Miculescu se afla de fapt sub contract cu postul si ca nu ea a facut reclamatiile la CNA, ci alte persoane
  • In editia din 9 mai 2013, Vadim Tudor a lansat un lung sir de insulte, acuzatii si injuraturi ca la usa cortului la adresa unei foste colege de partid, "sexy politiciana" Anca Carcu, dupa ce aceasta il acuzase ca ar fi abuzat-o fizic. Realizatorul Dan Capatos a cerut la un moment dat oprirea emisiunii pentru publicitate, i-a cerut de cateva ori invitatului sa aduca dovezi pentru acuzatiile facute si in cele din urma a schimbat subiectul emisiunii. Ceea ce nu a insemnat ca pe post telespectatorii nu au putut auzi aproape neintrerupt cearta europarlamentarului cu respectiva persoana si insultele, acuzatiile si injuraturile facute de el.

Dupa ce au urmarit pe larg secvente din emisiune si au discutat cazurile cu Dan Capatos si cu seful redactiei Un show pacatos/Acces Direct de la Antena 3, Cristian Ionescu, membrii CNA au trecut la vot. Au fost trei propuneri initiale - amenda de 50.000 de lei, amenda de 100.000 de lei si intreruperea programului Antena 1 timp de 10 minute, la ora de maxima audienta, timp in care sa fie difuzat doar textul sanctiunii CNA. Motivul invocat in propunerile de sanctionare: incalcarea obligatiei pe care o au moderatorii sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca limbaj injurios si sa instige la violenta.

Dupa voturi repetate, Monica Gubernat, membru CNA, si-a retras propunerea de amenda de 100.000 de lei, iar colegul ei Radu Calin Cristea si-a transformat propunerea de 50.000 intr-una de 70.000 de lei. Nici votul intre amenda de 70.000 de lei si intreruperea programului timp de 10 minute nu a izbutit de la prima incercare. Drept urmare, votul final a fost amanat pentru o sedinta viitoare.

Cum au explicat Dan Capatos si colegul sau Cristian Ionescu ceea ce s-a intamplat in emisiunile Un show pacatos

Din discutiile de marti de la CNA:

  • Dan Capatos: Anul trecut, cadoul de ziua mea a fost 10 minute de intrerupere (...) Fix de ziua mea
  • Dan Capatos, intrebat cum a ales cele doua subiecte: [Emisiunea din 9 ianuarie 2013] era o continuare a unui subiect care se dezvoltase zilele trecute. (...) L-am abordat in continuare in ideea ca Mariana Moculescu avea un contract semnat cu noi (...) In acel contract, avea deplina libertate de a participa la ceea ce se intampla in emisiune. (...) A spus ca ne face plangere la CNA, desi stia ce se intampla pe post. (...) Ea nu a facut plangere la CNA, erau alte persoane, inclusiv o persoana de moravuri usoare care a facut video chat sado-maso (...)
  • Dan Capatos: [in cazul emisiunii cu Vadim, a ales subiectul pentru ca] "sunt persoane publice care cel putin din patru in patru ani cer votul public. (...) Un scandal de acest gen nu poate fi ocolit"
  • Dan Capatos: De aceasta data ne-am trezit cu ea (Anca Carcu - n.red.) in platou, din neatentia regizorului. Nu am de ce sa mint, intotdeauna am recunoscut prostiile pe care le-am facut
  • Dan Capatos: Am facut tot ce spune Legea CNA - l-am atentionat, am intrerupt, am trecut la alt subiect
  • Dan Capatos: Pe domnul Vadim, din 10 invitatii, in 9 am reusit sa-l controlez
  • Dan Capatos: Daca patru dintr-un milion de telespectatori semnaleaza emisiunea, iar niciunul nu stie sa scrie, preferam sa va autosesizati dumneavoastra
  • Cristian Ionescu, seful redactiei Acces Direct/Un Show Pacatos din cadrul Antena 1: In cazul emisiunii cu Vadim nu a existat un contract. Chiar ni s-a parut un subiect de interes jurnalistic (...) Am reactionat asa cum se face intr-o astfel de situatie - sa avem ambele parti, sa avem si martori. (...) Dan Capatos, cand au inceput sa escaladeze lucrurile, a cerut pauza de publicitate, cand dl Vadim Tudor a facut acuzatii el a cerut dovezi (...) Ingredientele unei abordari corecte
  • Cristian Ionescu: Regizorul de platou a fost sanctionat tocmai pentru ca aceasta persoana (Anca Carcu - n.red.) a reusit sa intre in platou
  • Narcisa Iorga, membru CNA: Dumneavoastra credeti ca genul acesta de emisiuni, din care dvs spuneti ca publicul vede si alte laturi ale unui om politic, se inscriu in scopul pentru care Antena 1 a obtinut licenta audiovizuala?
  • Dan Capatos: Nu stiu scopul pentru care Antena 1 a obtinut licenta audiovizuala (...) dar sunt absolut convins ca acest gen de emisiuni schimba perceptia publicului asupra unor politicieni. Cred ca aceasta emisiune a fost de interes pentru public
  • Valentin Jucan, membru CNA: E o abureala ce spuneti. (...) Stiti pe cine invitati, ce faceti (...) Demnitatea umana nu se rezuma la cifra 15 de pe ecran si nu se refera doar la invitatul din platou, se refera si la demnitatea umana a celui din fata televizorului (...) [In astfel de cazuri] nu ma intereseaza neaparat demnitatea unei persoane ca Moculeasca, dar ma intereseaza demnitatea celui care se uita.

Reprezentanta Antenelor la CNA, Mirela Bomboe, a aratat ca limbajul injurios este interzis la TV doar dupa inainte de ora 23.00, ceea ce ar insemna ca nu e o problema cu folosirea unui astfel de limbaj dupa aceasta ora.

  • Narcisa Iorga: Am remarcat in ultima vreme, cand e vorba de posturi din Intact exista o jena... Nu este prima oara cand ne confruntam cu acest limbaj la emisiunea domnului Capatos. (...) Consider ca art. 40 alin.3 (din Codul Audiovizual - n.red.) e incalcat in mod flagrant. Vreau sa fac sugestia sa tinem cont de istoricul postului. Si consider ca nu acesta a fost scopul postului atunci cand Antena a obtinut licenta si prelungirea licentei. (...) Daca ne ascundem dupa deget si incercam sa gasim scuze ca acesta este personajul, opinia mea personala este ca nu facem decat sa incurajam genul acesta de emisiuni. (...)