Obiectul acuzatiilor de santaj aduse sefului Antena 1, Sorin Alexandrescu, este un contract aparent dubios intre RCS&RDS si o afacere personala a lui Mitica Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal. Contractul s-a suprapus partial cu afacerea de peste 100 de milioane de euro intre LPF si consortiul RCS-Antena (mai tarziu, doar RCS), pentru drepturile Ligii 1. Potrivit referatului DNA in cazul lui Sorin Alexandrescu, Antena a anuntat subiectul pe post, dar a folosit informatia propriu-zisa - de altfel, de real interes pentru public - in alte scopuri. Pana cand, in ziua retinerii lui Alexandrescu, povestea a explodat in presa prin intermediul Grupului de Investigatii Politice al lui Mugur Ciuvica.

Promo-ul Antena 1 mentionat in dosarul de santajFoto: Captura YouTube
  • HotNews.ro prezinta, in oglinda, informatiile aparute despre contractul dintre RCS si firma lui Mitica Dragomir si ce au relatat despre RCS canalele trustului Intact in ultimele doua luni, perioada in care, potrivit DNA, s-a desfasurat presupusul santaj.

Chiar in ziua retinerii lui Sorin Alexandrescu, Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a prezentat date despre contractul semnat in 2009 intre RCS&RDS si o firma a lui Miica Dragomir. Acesta din urma a declarat, ieri, in presa ca informatiile sunt rupte din context, ca respectivul contract are "inca 2-3 adendumuri" si ca nici el, nici vreo firma a lui nu ar fi incasat "vreun leu". La randul sau, RCS a declarat, vineri, ca acel contract era legal si nu avea nicio legatura cu Liga.

Datele prezentate de GIP-ul lui Mugur Ciuvica sugereaza un subiect solid de presa: finantarea unei firma a sefului Ligii de catre castigatorul unei licitatii de peste 100 de milioane de euro, pentru drepturile de difuzare a meciurilor din Liga 1. Ce sustine grupul lui Mugur Ciuvica:

  • incepand cu 2009, o afacere personala a lui Dumitru Dragomir a fost finantata cu 1,7 milioane de euro de catre RCS (n.red.: in referatul DNA din cazul Sorin Alexandrescu este mentionata o suma de doua ori mai mare)
  • tot din 2009, in urma unei licitatii, RCS&RDS a primit de la LPF dreptul de difuzare a meciurilor din Liga 1, acelasi operator castigand si drepturile pentru 2011-2014 (n.red.: licitatia respectiva a avut loc cu un an inainte, in 2008, iar castigator a fost un consortiu RCS-Antena 1. In 2009, RCS isi lansa propria televiziune de sport)
  • Contractul vizat de investigatia GIP era semnat intre RCS si SC Bodu SRL, ce opereaza complexul de sali de evenimente Crystal Palace Ballrooms. Ce spune GIP: "prin acest contract, RCS&RDS a platit 1,7 milioane de euro pentru a-si face publicitate la nuntile si botezurile ce urmau sa se desfasoare intr-un imobil detinut de firma lui Dumitru Dragomir. La data semnarii contractului imobilul era neamenajat astfel incat RCS&RDS s-a oferit sa-l amenajeze pe banii sai".

Dumitru Dragomir a spus, joi, ca a aterizat "intre doi elefanti", ca ar fi nevinovat si ca respectivul contract ar fi ajuns la Intact de la Garda Financiara. Vineri, RCS&RDS a afirmat ca este vorba despre un contract de asociere incheiat conform prevederilor Codului comercial la 16 luni dupa licitatia publica pentru drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal.

Materialul prezentat de Grupul de Investigatii Politice nu reprezinta o investigatie in sine, ci prezinta doar date dintr-un contract - fara explicatii din partea partilor si incheindu-se cu semne de intrebare - intre ele, "daca suma de 1,7 milioane de euro a fost majorata prin intermediul unor acte aditionale la contract" - in locul unor date la care ar fi trebuit sa raspunda o investigatie propriu-zisa.

Pe de alta parte, in referatul DNA Sorin Alexandrescu, seful de la Antena 1, sugereaza ca postul avea finalizata o ancheta jurnalistica in acest sens. In stenogramele redate de DNA, el este citat spunand, intre altele: "Inca n-a aparut nimic. Nu sunt nume, nu sunt persoane, nu-i nimic inca. Inca n-a aparut nimic. E adevarat ca e... investigatia e terminata toata, cap-coada. Asta e adevarat".

In referatul DNA citat, el face referire la faptul ca RCS a functionat din 2009 cu credite de milioane de euro si la problemele pe care o astfel de dezvaluire le-ar ridica pentru eventuala listare a RCS la bursa: "Mai, omul lui Dumnezeu, asta daca iese, crede-ma ce-ti spun, in primul rand ca va ...[foloseste un cuvant obscen]... listarea... Va ...[foloseste un cuvant obscen]... listarea asta, ce vreti sa faceti voi cu fondurile, ti-o spun clar!"

  • Ziarul Financiar scria, pe 5 aprilie, ca RCS&RDS vrea sa obtina finantari de pana la 800 de milioane de euro pentru cel mult zece ani si ca aceasta companie sugera ca ar putea atrage noi actionari, fondurile urmand sa fie utilizate pentru restructurarea angajamentelor de finantare. Aceeasi sursa mentiona si o intentie de listare de valori mobiliare.

DNA mentioneaza, in comunicatul de joi privind cercetarea lui Sorin Alexandrescu, faptul ca presupusul santaj s-a desfasurat in perioada 16 aprilie-24 mai a.c. Planurile unei eventuale listari la bursa si creditele RCS au fost subiect de presa chiar inaintea acestui interval, inclusiv pentru canalele Intact. Intre timp, ampla investigatie mentionata de Sorin Alexandrescu, citat in stenogramele DNA, a ramas la sertar.

Promo-ul mentionat in dosarul de santaj (spotul a fost prezentat vineri de Paginademedia.ro):

Ce a aparut la Antene si pe alte canale Intact, in "perioada de desfasurare a santajului" aprilie-mai a.c., referitor la compania RCS&RDS:

  • Legat de ancheta de care se leaga acuzatiile DNA, Antena a dat, potrivit referatului procurorilor, doar un material promo, incepand din 9 mai. Acesta, intitulat "Exploziv. Mita in fotbal 3,5 milioane euro via Oradea-Bucuresti. Ancheta jurnalistica in curand", a fost difuzat de 41 de ori, pana in data de 27 mai. Materialul ce anunta exploziva ancheta a fost difuzat, insa, cu foarte rare exceptii, la ore la care audienta este minima - fie in cursul diminetii, fie dupa-amiaza, fie noaptea tarziu.
  • Inainte de intervalul mentionat de DNA cu privire la presupusul santaj, Jurnalul National publica un amplu material, pe 10 aprilie, referitor la nevoia de finantare a operatorului de cablu, alaturand textului afirmatii despre aparente nereguli in felul cum este cladita infrastructura RCS in teritoriu.
  • In aceeasi perioada, tot Jurnalul - publicatie confruntata cu serioase probleme financiare si de resurse umane - a mai preluat, cel putin in versiunea online, un text din Catavencii despre plangerile la ANPC referitoare la RCS
  • Pe 20 mai, publicatia Income Magazine, preluata de Antena 3, publica un amplu material legat de o presupusa intentie a RCS de a scoate din grila programele care deranjeaza sau concureaza cu propriile posturi TV.
  • In aceeasi perioada, Antena 3 a publicat sau a preluat constant texte din presa, toate negative - despre RCS: un presupus "mesaj discriminatoriu" de angajare la RCS, despre "prieteniile" la varf ale lui Zoltan Teszari, cel care controleaza RCS (preluare din Income Magazine, publicatie Intact), despre diverse "acuzatii de monopol", despre reclamatiile primite de ANCOM la adresa companiei de cablu, despre infrastructura "amplasata ilegal" de RCS.