Claudiu Lucaci ramane coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri din SRTv si va candida la concursul organizat in iulie-august de TVR pentru ocuparea postului de director plin al Stirilor, urmand ca ulterior sa fie detasat in functia de consul general al Romaniei la New York. Lucaci a fost numit consul general sef al Consulatului General al Romaniei la New York, Statele Unite ale Americii, potrivit unei hotarari semnate de premierul Victor Ponta si publicate, vineri, in Monitorul Oficial.

Contactat vineri de Mediafax, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a explicat care sunt procedurile in Televiziunea Romana dupa ce Guvernul a decis, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), numirea in functia de consul general al Romaniei la New York a lui Claudiu Lucaci, care in prezent este coordonator cu atributii de director interimar in cadrul Directiei Stiri din TVR.

Claudiu Saftoiu a precizat ca, din informatiile sale, procedura MAE cu privire la numirea si mai apoi pregatirea consulilor pentru a merge la misiune in strainatate dureaza aproximativ trei luni de zile.

Potrivit lui Saftoiu, in lunile de pregatire pentru a merge la misiune la New York, Claudiu Lucaci va ramane coordonator cu atributii de director al Directiei Stiri din TVR si se va inscrie la concursul care va fi organizat, in iulie-august, pentru ocuparea postului de director plin al Directiei Stiri din Televiziunea Romana.

"In ceea ce-l priveste pe domnul Claudiu Lucaci, domnia sa ramane pe mai departe coordonator cu atributii de director interimar in cadrul Directiei de Stiri. De altfel, dansul va si intra in procesul de concurs pentru ocuparea postului de director la Directia de Stiri. De la 1 februarie am numit coordonatori cu atributii de directori interimari la nivelul middle managementului in televiziunea publica, in urma restructurarii si a selectiei de personal. Incepand cu 20 iulie vor incepe concursurile, examenele pentru ocuparea acestor posturi de middle management, concursuri la care, din cate stiu, si domnul Claudiu Lucaci se va inscrie", a spus Claudiu Saftoiu.

Saftoiu a precizat ca Lucaci se va putea inscrie la acest concurs, ca de altfel orice jurnalist din TVR care doreste sa ocupe aceasta functie.

"Noi deja in Consiliul de Administratie am aprobat regulamentul de selectie a managerilor in televiziunea publica si urmam, de altfel, cursul firesc, pentru ca la 1 iulie expira interimatul directorilor din TVR. Vom prelungi cu inca doua saptamani interimatele, ca sa putem sa pregatim concursurile. Este vorba despre un caiet de sarcini foarte laborios pentru fiecare pozitie in parte si speram ca in doua saptamani, din 20 iulie pana la 1 august, sa putem avea directori plini numiti in urma concursului in televiziunea publica", a explicat Claudiu Saftoiu.

Claudiu Saftoiu a mai spus ca, in conditiile in care Claudiu Lucaci va castiga concursul pentru ocuparea postului de director plin al Directiei Stiri din TVR si, ulterior, Ministerul Afacerilor Externe va solicita ca acesta sa preia functia de consul general al Romaniei la New York, Lucaci va pleca din TVR "prin detasare".

"In cazul in care procedurile de la MAE vor depasi data de 20 iulie, in momentul in care incep sa intre in concurs pozitiile de director de Stiri si nu numai, intr-adevar, domnia sa - daca va trece concursul - va ramane in TVR. In momentul in care va fi cerut de MAE, probabil se va organiza pentru Directia de Stiri un concurs a doua oara. Asta in eventualitatea in care domnul Claudiu Lucaci se califica", a mai spus Claudiu Saftoiu.

Pana la organizarea unui al doilea concurs pentru ocuparea functiei de director al Directiei Stiri din TVR, este posibil sa fie numit la momentul respectiv un director interimar, Claudiu Saftoiu precizand insa ca este prematur sa spuna cine va fi persoana care ar putea ocupa aceasta functie.

"Nu ne-am gandit deocamdata. Suntem in ritmul celor de la MAE. Daca procedurile vor fi mai scurte, atunci se va clarifica si situatia cu postul de la Directia de Stiri, insa nume nu pot fi date (...) Rezultatul concursului va decide, in iulie-august, cine va fi noul director la Stiri", a mai spus Claudiu Saftoiu.

Pe de alta parte, contactat vineri de Mediafax, Claudiu Lucaci a declarat: "Pana la finalizarea procedurilor legale imi voi continua activitatea la TVR". El nu a dorit sa faca alte comentarii.

Directia Stiri din TVR este condusa de la 1 februarie 2013 de Claudiu Lucaci, coordonator cu atributii de director. Claudiu Lucaci se afla la conducerea Stirilor TVR din iulie 2012, cand a fost numit director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport de catre Claudiu Saftoiu.

Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, 12 iunie, pe baza unei propuneri din partea MAE, numirea in functia de consul general al Romaniei la New York a lui Claudiu Lucaci, decizia urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial, dupa cum a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu.

Predescu a amintit ca Lucaci a mai detinut functia de consul general al Romaniei la Los Angeles.

Numirile in functiile de consul general se fac, conform legii, prin Hotarare de Guvern.

Nascut in 1967, Claudiu Lucaci a fost jurnalist la TVR din anii '90, el ocupand si functia de purtator de cuvant al Guvernului Adrian Nastase, in perioada 2001-2003. In 2004 a fost numit consul general al Romaniei la Los Angeles.

In 2009 a lucrat la ministerul Tineretului si Sportului condus de Monica Iacob Ridzi.