Posturile de stiri Realitatea TV si Antena 3 sunt singurele posturi care vor difuza duminica exit-polluri, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European si referendumul pentru introducerea votului uninominal.

Specialisti de la mai multe insitute de sondare a opiniei publice au explicat pentru HotNews.ro ca nu au existat solicitari in acest sens, in primul rand din cauza interesului scazut al populatiei fata de alegerile de duminica.

Doru Petruti de la IMAS ne-a declarat ca "nici macar partidele nu au mai comandat sondaje, pentru ca s-au obisnuit cu cercetarile facute gratis de diferite agentii de cercetare".

O situatie aparte se inregistreaza la TVR, care pana acum nu a comunicat cu exactitate daca va difuza sau nu exit-polluri.

Postul Realitatea TV a incheiat un contract cu institutul CSOP - TNS si va difuza duminica, de la ora 21.00, primele rezultate de la urne. Si Antena3, cealalta televiziune de stiri, a anuntat ca va transmite exit-poll-uri, realizate de institutul CCSB.

Celelalte posturi de televiziune generaliste sau specializate pe stiri, Prima TV, TVR 1, Pro TV, National TV si N24 nu vor difuza exit-poll-uri.

Posturi precum Prima TV, Pro TV, National TV sau N24 nu par interesate sa difuzeze rezultatele sondajului la iesirea de la urne.

Exit-poll-ul este o modalitate de masurare in timp real a votului, care face posibil ca la momentul inchiderii urnelor sa se poate afla, cu mare precizie, rezultatul final. Institutele construiesc esantioane de cateva sute de sectii de votare. In fiecare din aceste sectii sunt aplicate chestionare de cate o echipa formata din cate doi operatori de interviu.

Persoanele care raspund la chestionarele de interviu, completate sub semnul anonimatului, sunt invitate sa declare modul in care au votat. In chestionar mai sunt si alte intrebari considerate drept relevante din punct de vedere sociologic.