Compania Discovery trebuie "sa se abtina de la orice forma de instigare a abonatilor RCS&RDS", prin intermediul televiziunilor pe care le detine sau al site-ului prietenii.discovery.ro, potrivit unei decizii a Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti, anunta Mediafax.

RCS&RDS SA a dat in judecata Discovery Communications Europe Limited si Discovery Romania SRL in data de 17 aprilie. Obiectul dosarului depus la Judecatoria sectorului 5 Bucuresti este "ordonanta presedintiala".

Printr-o decizie pronuntata pe 13 iunie, instanta a respins "ca neintemeiata exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei SC Discovery Romania SRL". De asemenea, instanta a admis in parte actiunea. "Dispune ca paratele (Discovery Communications Europe Limited si Discovery Romania SRL, n.r.) sa se abtina de la orice forma de instigare a abonatilor RCS&RDS prin intermediul site-ului web 'prietenii.discovery.ro', inclusiv prin difuzarea de croll-uri succesive pe posturile Discovery".

Decizia instantei este "executorie" si poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la pronuntare.

Totodata, decizia este valabila pana la solutionarea unei alte cauze ce face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti, in care RCS&RDS a dat de asemenea in judecata Discovery Communications Europe Limited si Discovery Romania SRL. Urmatorul termen in acest al doilea dosar, inregistrat in data de 4 decembrie 2012, este 9 septembrie 2013, iar obiectul dosarului este "obligatia de a face".

RCS&RDS a scos, in seara de 29 noiembrie 2012, de pe retelele sale de cablu (care au aproximativ doua milioane de abonati, n.r.) toate canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel, fara a avea aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei de programe, asa cum impune Legea audiovizualului.

Concret, RCS&RDS a scos, atunci, din pachetul de baza de pe retelele de cablu televiziunile Discovery Channel si Animal Planet, in locul acestora fiind incluse History Channel, post care se afla pana atunci in pachetul suplimentar al operatorului de telecomunicatii, dar si televiziunea BBC Entertainment.

Totodata, RCS&RDS a scos, in aceeasi zi, posturile TLC, Discovery Science si ID Investigation Discovery (toate aflate in portofoliul companiei Discovery), care se regaseau intr-un pachet suplimentar in retelele de cablu ale companiei de telecomunicatii, pentru care abonatii plateau in plus o suma de 7 lei fata de abonamentul la pachetul de baza.

Pe de alta parte, RCS&RDS a transmis, tot pe 29 noiembrie, intr-un e-mail adresat abonatilor sai, ca televiziunile "Digi Animal World si BBC Entertainment vor inlocui Animal Planet si Discovery Channel, care ies din grila la 1 decembrie". Insa scoaterea canalelor Discovery din retelele de cablu ale RCS&RDS s-a produs in cateva ore, pe parcursul serii de 29 noiembrie, inainte cu o zi ca acordul de retransmisie intre Discovery si RCS sa expire (acordul expira pe 30 noiembrie).

Imediat dupa scoaterea canalelor Discovery din pachetele de baza ale RCS&RDS, a fost lansat site-ul prietenii.discovery.ro, pe care abonatii RCS nemultumiti ca nu mai pot urmari posturile Discovery puteau sa se exprime.

Pe de alta parte, RCS&RDS a scos, pe 23 noiembrie 2012, si de pe platforma sa de satelit Digi (care are aproximativ un milion de abonati, n.r.), televiziunea Discovery Channel, fara a-si anunta telespectatorii, unii dintre acestia solicitand pe pagina de Facebook a companiei reintroducerea postului in grilele operatorului. Atunci, RCS a scos Discovery din grila Digi dupa ce, pe 13 noiembrie, compania primise aprobarea CNA de a-si modifica grila in acest sens.

De asemenea, RCS&RDS a solicitat, pe 28 noiembrie, CNA aprobarea sa scoata canalele Discovery si de pe retelele sale de cablu, analogic si digital.

Cererea RCS a fost analizata de CNA in sedinta din 4 decembrie. Atunci, CNA i-a audiat si pe oficialii Discovery Networks, hotarand sa sesizeze Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu privire la faptul ca RCS&RDS a scos din grila toate canalele Discovery si sa amane pana pe 18 decembrie luarea unei decizii in acest caz. De atunci si pana pe 24 ianuarie 2013, CNA nu a mai abordat acest caz.

Pe 24 ianuarie 2013, CNA a aprobat oficial scoaterea televiziunilor Discovery Networks din retelele de cablu, analogic si digital ale RCS&RDS, la aproape doua luni de cand aceste posturi au fost scoase efectiv din grilele operatorului de cablu.

La momentul respectiv, oficialii Discovery au spus ca "este de neinteles" votul CNA, care a aprobat oficial scoaterea canalelor Discovery de pe RCS, avand in vedere ca CNA, desi a sesizat Consiliul Concurentei si Protectia Consumatorilor, nu a asteptat un raspuns de la acestea.

Decizia RCS&RDS de scoatere a canalelor Discovery a venit dupa ce si Digi, operatorul de cablu din Ungaria detinut de compania de telecomunicatii romaneasca RCS&RDS, a scos, pe 20 noiembrie, din ofertele de cablu analog si digital televiziunea Discovery Channel. In Ungaria, Digi TV a fost amendat cu aproximativ 17.000 de euro de catre National Media and Infocommunications Authority (NMHH) pentru ca a scos ilegal mai multe televiziuni din grila sa de programe, intre care si posturile Discovery.

Pe de alta parte, intr-un comunicat de presa din 3 decembrie, RCS&RDS a propus public Discovery Networks sa retransmita televiziunile pe care compania le opereaza in Romania intr-un pachet separat, pentru care abonatii care doresc sa le vizioneze sa plateasca un abonament diferit de cel platit pentru restul posturilor.

Reactia RCS&RDS a venit dupa ce Mark Hollinger, presedinte si CEO al Discovery Networks International, a declarat, intr-o scrisoare deschisa catre abonatii RCS&RDS, remisa pe 30 noiembrie, ca RCS a scos canalele Discovery din ofertele sale inainte de expirarea contractului dintre cele doua companii. Hollinger a precizat atunci ca Discovery a incercat timp de un an sa aduca la masa negocierilor RCS, astfel incat telespectatorii sa nu fie afectati. Totodata, Hollinger a spus ca oficialii Discovery sunt "indignati" de decizia RCS&RDS de a scoate din grilele sale toate canalele Discovery, privand aproximativ 3 milioane de telespectatori de aceste programe, motiv pentru care au fost demarate discutii cu autoritatile din Romania si cu Uniunea Europeana.

De cealalta parte, RCS&RDS a spus in comunicatul din 3 decembrie: "Scrisoarea deschisa a domnului Mark Hollinger, presedintele Discovey Networks International, ne surprinde prin contradictia dintre grija deosebita pentru soarta telespectatorilor, exprimata in acest mesaj, si pozitia din timpul negocierilor, cand principala preocupare a reprezentantilor Discovery era mentinerea unor tarife si a unor venituri garantate cat mai mari".

Intr-un alt comunicat, din 26 noiembrie, RCS&RDS spunea ca nu poate fi de acord sa continue difuzarea canalelor Discovery, cu plata unor tarife de 3 ori mai mari decat cele pentru alte canale similare, pentru toti abonatii sai, in conditiile in care cota medie de audienta a canalelor Discovery este de aproximativ 1%.

In schimb, Discovery Networks a spus, intr-un comunicat din 28 noiembrie, ca oferta pe care au facut-o RCS&RDS este competitiva, iar pretul cerut companiei de telecomunicatii este unul rezonabil in raport cu calitatea programelor difuzate de televiziunile Discovery. Totodata, potrivit respectivului comunicat, Discovery Channel este cel mai urmarit canal de documentare din Romania, lider pe segmentul sau.

Pe de alta parte, o petitie intitulata "Vrem Discovery pe RCS&RDS", postata pe 23 noiembrie pe site-ul www.petitieonline.ro, a fost semnata pana in momentul difuzarii acestei stiri de peste 36.800 de persoane.

RCS&RDS a scos canalele Discovery din grilele sale din Romania si Ungaria in contextul in care operatorul de cablu si-a lansat, pe 1 octombrie, propriile televiziuni de documentare - DigiWorld si DigiLife.

RCS&RDS a primit, pe 27 septembrie, aprobarea Consiliului National al Audiovizualului din Romania pentru a lansa televiziunile de documentare DigiWorld si DigiLife, dupa ce, in sedinta din 25 septembrie, reprezentantii CNA au ezitat sa ia o decizie in acest sens. Atunci, unii membri ai Consiliului si-au exprimat temerile ca, odata cu lansarea propriilor televiziuni de documentare, compania RCS&RDS va scoate din grila canale concurente, ca Discovery si National Geographic.

La mai putin de o luna dupa ce a lansat cele doua televiziuni de documentare - DigiWorld si DigiLife -, RCS&RDS a cerut CNA si a primit, in data de 30 octombrie, o noua licenta audiovizuala prin satelit pentru lansarea unui nou post de documentare - Digi Animal World.

Despre decizia Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti a scris si paginademedia.ro.