CNA a adoptat, marti, o recomandare ca posturile de radio si televiziune sa uniformizeze volumul sunetului in programele lor, asa incat sa fie eliminat disconfortul creat telespectatorilor si ascultatorilor, resimtit in special in cazul publicitatii, potrivit Mediafax.

Sursa citata precizeaza ca forul audiovizual vrea sa elaboreze un standard pentru nivelul tariei sunetului, in conformitate cu o recomandare a European Broadcasting Union (uniune a radiodifuzorilor publici din Europa), asa incat sa se asigure uniformizarea volumului pe parcursul programelor radio-TV.

Un grup de lucru numit Loudness, constituit la initiativa CNA si format din reprezentanti ai radiodifuzorilor, distribuitorilor prin cablu, studiourilor de productie si ai mediului universitar, s-a reunit pe parcursul ultimelor doua luni si a adoptat o propunere de recomandare, analizata marti de membrii CNA. Recomandarea a fost adoptata cu cateva modificari, la propunerea Narcisei Iorga. Aceasta a cerut eliminarea oricaror termene de punere in aplicare a recomandarii, avand in vedere ca CNA nu detine echipamente care sa verifice taria sunetului in programele difuzate.

In document, CNA recomanda difuzorilor si distribuitorilor de programe ca taria sonora medie sa fie stabilita la valoarea de -23 LUFS, masurata in conformitate cu prevederile recomandarii EBU.

CNA a primit în ultimii ani mai multe reclamaţii privind sonorul, care se modifică în special în timpul difuzării spoturilor publicitare.