​​Tribunalul Bucuresti a decis miercuri, 26 iunie, iesirea companiei Hidroelectrica din insolventa, ceea ce inseamna ca, in aceeasi zi, mandatul administratorului judiciar, Euro Insol, a luat sfarsit. Pentru ca Hidroelectrica nu putea sa ramana fara conducere, pe 27 iunie, la doar o ora dupa pronuntarea sentintei, a fost convocat primul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica, presedinte de sedinta fiind chiar Remus Borza. Componenta Consiliului de Supraveghere fusese desemnata intr-o sedinta AGA inca din 29 mai, urmand sa-si intre in atributii imediat dupa iesirea companiei din insolventa. In prima sedinta a Consiliului a fost decisa componenta Directoratului care va fi provizorie pana la implementarea OUG 109/2011 privind guvernata coporativa. Membrii directoratului sunt cei care s-au aflat si pana acum in conducerea executiva. De asemenea, membrii CS au luat act de situatia de incompatibilitatea in care se afla unul dintre ei, respectiv Stefan Doru Bucataru, noul director al Transelectrica, a declarat pentru HotNews.ro, Remus Borza. Intrebat daca nu cumva si Remus Vulpescu, tot membru CS, se afla in incompatibilitate, Borza a raspuns: Din punctul meu de vedere nu este!

Remus Borza (foto arhiva)Foto: Hotnews

La urmatoarea sedinta a Consiliului de Supraveghere care ar putea avea loc peste doua saptamani, trebuie numit un nou membru in locul lui Bucataru. Tot atunci va fi desemnat presedintele Consiliului.

Reamintim ca Stefan-Doru Bucataru, membru in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, a fost numit pe 25 iunie, director general al companiei. Acesta era obligat sa renunte la functia de membru in CS al Hidroelectrica, deoarece legislatia europeana si cea nationala nu permit exercitarea controlului in acelasi timp, direct sau indirect, la un transportator de energie (Transelectrica) si la un producator de energie (Hidroelectrica, in cazul de fata). Directiva 72/2009 prevede clar o separarea efectivă a reţelelor de activităţile de producere si de furnizare există riscul inerent al discriminării. In aceste conditii, o persoana nu are dreptul să exercite, direct sau indirect, controlul asupra unei companii de transport energie si asupra uneia de producere sau furnizare. Nici actionarii nu pot sa fie aceiasi. De aici si motivul pentru care Transelectrica a fost transferata de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor. Ministerul Economiei a ramas actionar la producatori, iar Ministerul Finantelor la transportator. Un alt membru al primului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica este Remus Vulpescu, fost sef OPSPI , in prezent director de cabinet al ministrului finantelor, Daniel Chitoiu. In conditiile in care detine o functie in Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al Transelectrica, se pune problema daca se afla in incompatibilitate. Remus Vulpescu spune ca nu. La fel si Remus Borza. "Din punctul meu de vedere nu este", a spus Borza.

Un alt membru CS este Oana Truta, reprezentant mai vechi al Fondului Proprietatea la Hidroelectrica. Ceilalti trei membri ai CS sunt Ioan Mihaila, un apropiat si consilier al ministrului Constantin Nita, Mihai Adrian Grosan, consilier juridic principal in Ministerul Administratiilor si Internelor, si Florin Marin.

In ceea ce priveste Directoratul, deocamdata sunt doar trei membri, urmand sa creasca la cinci: Mihail Stanculescu care este si director general, Dragos Zachia si Lucian Cocos. Acestia au mai detinut si pana cum functii in Hidroelectrica.

  • Borza: Activitatea Hidroelectrica va merge prost, daca actionarii nu vor intelege ca managementul trebuie incredintat unor profesionisti

Iesind din insolventa, soarta Hidroelectrica a ajuns, efectiv, la mana actionarului majoritar, adica Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie condus de Constantin Nita (PSD). Remus Borza considera ca managementul companiei trebuie asigurat, in continuare, de profesionisti pentru a nu intra iar pe pierderi. Intrebat cum va merge Hidroelectrica in urmatoarele 6 luni, dupa iesirea din insolventa, Borza a raspuns ca "va merge prost, daca actionarii nu vor intelege ca managementul trebuie incredintat unor profesionisti, nu in baza unui carnet de partid". "Trebuie sa fie foarte atenti, pentru ca acum se bucura de un capital de imagine foarte bun".

Pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei. De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012 s-a ajuns la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013.