Laura Georgescu, presedintele CNA, il acuza pe Valentin Jucan, membru al CNA, ca absenteaza de la sedintele Consiliului, spunand, totodata, ca, lunar, costurile aferente postului acestuia sunt de 11.000 lei, in conditiile in care ea, ca sef al institutiei, incaseaza un venit de 5.000 de lei pe luna

Intr-un document remis MEDIAFAX, intitulat "Apel public al presedintelui CNA, Laura Georgescu, catre un membru al Consiliului, dl. Valentin Alexandru Jucan", aceasta spune: "Avand in vedere ca astazi, 27.06.2013, la ora 15.30, sedinta publica a Consiliului National al Audiovizualului s-a suspendat din lipsa de cvorum, va somez public, domnule Valentin Alexandru Jucan, membru CNA, sa participati la sedintele publice ale Consiliului care se desfasoara in fiecare saptamana, martea si joia, acceptand ca in celelalte 3 zile lucratoare ale saptamanii sa participati la proiectele institutiei si nu la audientele publice pe care le-ati solicitat, prin abuz de incredere, celorlalti membri ai CNA".

Potrivit site-ului CNA, "cei 11 membri ai Consiliului National al Audiovizualului se reunesc de doua ori pe saptamana, martea si joia. Sedintele Consiliului sunt publice, la ele putand asista toti cei interesati. De asemenea, membrii CNA participa la conferinte publice, dezbateri si seminarii. Deciziile sunt adoptate prin vot deschis. Pentru ca o decizie sa fie adoptata, ea trebuie sa intruneasca cel putin sase voturi favorabile, in prezenta a cel putin opt membri CNA. Membrii Consiliului pot vota doar prin 'Da' sau 'Nu', fara a se putea abtine".

CNA este format in prezent din: Laura Georgescu (presedinte al Consiliului), Viorel-Vasile Buda (vicepresedinte), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea (membri).

De la sedinta CNA de joi, pe langa Valentin Alexandru Jucan a absentat si Christian Mititelu, in timp ce Lorand Turos si Rasvan Popescu au plecat inainte ca discutiile pe subiectele de pe ordinea de zi anuntate sa se epuizeze.

Pe de alta parte, Valentin Jucan era joi in concediu de odihna, asa cum reiese din doua copii ale unor cereri de concediu ale acestuia, din ultima perioada, anexate documentului remis joi seara presei de Laura Georgescu. Cererile de concediu, "care se refera numai la zilele in care sunt programate sedintele publice ale Consiliului", dupa cum spune presedintele CNA, sunt pentru zilele de 20 iunie 2013, 27 iunie 2013 si 2 iulie 2013.

In acelasi document remis joi seara presei, Laura Georgescu mai spune ca Jucan a adus atingere imaginii Consiliului National al Audiovizualului, declarand la postul B1 TV ca "CNA este cea mai corupta institutie din Romania".

Totodata, Laura Georgescu spune ca venitul ei ca presedinte al CNA, incasat pentru cele 7 zile lucrate pe saptamana, este de circa 5.000 de lei lunar.

In acelasi timp, costurile din bani publici aferente postului lui Valentin Jucan, care nu locuieste in Bucuresti, ci la Cluj, sunt de "aproximativ 11.000 de lei lunar, reprezentand indemnizatia lunara, chiria pentru locuinta din Bucuresti, transportul pentru patru deplasari cu avionul la resedinta din teritoriu, abonamentul la telefonul mobil, regia de la sediu, costurile cu intretinerea masinii de serviciu si benzina aferenta".

Pe de alta parte, pe 11 aprilie, Valentin Jucan i-a cerut Laurei Georgescu, potrivit unui comunicat remis atunci MEDIAFAX, demisia din functia de presedinte al CNA, precizand si ca a depus la Parchet un denunt care are ca obiect falsificarea de catre aceasta a unei Decizii adoptate de Consiliu.

"Asa cum am anuntat in conferinta de presa din data de 9 aprilie a.c., organizata la sediul Consiliului National al Audiovizualului, astazi (11 aprilie, n.r.) am depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, denuntul referitor la faptele comise de doamna Laura Georgescu in calitate de presedinte al CNA. Denuntul a fost inregistrat la cabinetul adjunctului Procurorului General al Romaniei cu nr. 169/C3 din 11 aprilie 2013 si are ca obiect falsificarea de catre presedintele CNA a textului deciziei nr. 141 din 28 martie 2013, prin schimbarea textului adoptat de Consiliu in unanimitate cu unul ilegal", spunea Valentin Jucan in acel comunicat.

"Acest demers reprezinta ultima etapa dupa mai multe incercari de a se gasi o rezolvare normala si legala a acestei situatii. Argumentele presedintelui CNA s-au constituit, de fapt, intr-un refuz permanent de corectare a acestei fapte fara precedent. Regret ca necunoasterea legii si insistenta presedintelui CNA de a ramane in aceasta stare atrage institutia intr-un scandal pe care nu il merita", mai spunea atunci Jucan.

Acesta a mai precizat atunci ca ii retrage sprijinul acordat Laurei Georgescu, tinand cont de faptul ca presedintele CNA este ales de membrii Consiliului, prin votul acestora, conform Legii audiovizualului. "Si ii solicit demisia din functia de presedinte al Consiliului National al Audiovizualului", mai spunea Valentin Jucan.

In denuntul facut de Valentin Jucan la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se spune ca faptele comise de Laura Georgescu "pot intruni si elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, prevazuta si pedepsita de art. 248 cu raportare la art. 145 si 147 din Codul Penal".

El a precizat in denunt ca aspectele pe care le supune atentiei instantei pot fi confirmate de membrii CNA. "De altfel, la data de 4 aprilie 2013, patru dintre membrii CNA, respectiv Cristina Trepcea-Suhan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si subsemnatul, Valentin-Alexandru Jucan, am adresat o plangere doamnei Laura Georgescu protestand asupra faptului ca a trimis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei textul deciziei Consiliului National al Audiovizualului nr. 141/28.03.2013, cu un continut diferit de forma in care a fost adoptata cu votul unanim al membrilor Consiliului", se mai spune in denuntul lui Valentin Jucan. Ulterior, insa, Cristina Trepcea a precizat pentru MEDIAFAX, ca "s-a desolidarizat" de cei trei colegi ai sai - Iorga, Gabrea si Jucan -, "chiar din momentul in care nemultumirea a depasit spatiul dezbaterilor intre colegi".

De cealalta parte, Laura Georgescu, presedintele CNA, a declarat atunci, referitor la acuzatiile aduse, ca a respectat procedura legislativa fireasca.

Intrebata daca considera justificata plangerea penala pe care Valentin Jucan a anuntat ca o va depune impotriva sa, Laura Georgescu a spus: "Mie mi se pare ca liberul acces la justitie este un prerogativ pe care il are nu numai un membru CNA, ci orice om liber dintr-o tara libera cum este Romania si ma bucura ca intai au preferat sa fie in lumina reflectoarelor. Eu le-as fi sugerat sa mearga direct sa atace, e firesc asa ceva si legea trebuie sa isi spuna cuvantul, indiferent de persoana care este in cauza".

Laura Georgescu a fost numita membru titular al Consiliului National al Audiovizualului pe 30 octombrie 2012, de plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor, pentru un mandat cu o durata de sase ani. Pe 28 decembrie 2012, intr-o sedinta CNA care nu a avut un regim public si in care voturile membrilor au fost secrete, Laura Georgescu a fost aleasa presedinte al CNA, fiind singurul membru care a candidat pentru aceasta functie. Pe 22 ianuarie 2013, Laura Georgescu a fost validata de plenul reunit al Parlamentului, pentru functia de presedinte al Consiliului National al Audiovizualului.

Valentin Jucan a fost numit membru titular al CNA in februarie 2012, pentru un mandat de sase ani, conform Legii audiovizualului.

Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar.