Jurnalista americana Helen Thomas, care a fost acreditata la Casa Alba timp de aproape cinci decenii in care la conducerea SUA s-au aflat 10 presedinti, a decedat sambata, la varsta de 92 de ani, informeaza Mediafax, care citeaza BBC.

Helen Thomas, la o conferinta de presa la Casa Alba (2009)Foto: Agerpres/AP

Helen Thomas a decedat sambata, in apartamentul sau din Washington, dupa o lunga suferinta.

Decana de varsta a jurnalistilor americani acreditati la Casa Alba, Helen Thomas a fost un model pentru ziaristi si a fost totodata una dintre primele femei care au practicat aceasta profesie in Statele Unite ale Americii.

Helen Thomas a fost renumita pentru intrebarile dificile pe care le-a adresat celor 10 presedinti care s-au aflat in exercitarea mandatului pe perioada in care ea a fost acreditata la Casa Alba. De altfel, ea a fost si prima femeie care a devenit membru al corpului de presa al Casei Albe, in 1960, anul in care John F. Kennedy a fost ales presedinte.

De asemenea, Helen Thomas "a fost o adevarata institutie" a presedintiei americane, fiind permanent asezata in primul rand la conferintele de presa zilnice organizate la Casa Alba.

Helen Thomas si-a inceput cariera jurnalistica in anul 1943, la fosta publicatie Washington Daily News, pe postul de "copy girl" (fata care copia informatiile, n.r.)

Helen Thomas a relatat evenimentele de la Casa Alba din mandatele fiecarui presedinte american de la John F. Kennedy si pana la Barack Obama. Ea este renumita pentru faptul ca l-a numit pe George W. Bush "cel mai rau presedinte din toata istoria Statelor Unite ale Americii", potrivit dailymail.co.uk.

Thomas era cunoscuta pentru opiniile sale ferme si punctele de vedere intransigente. De altfel, ea a fost nevoita sa se si retraga din activitate, in iunie 2010, dupa ce si-a exprimat o opinie care a starnit numeroase controverse. Atunci, Helen Thomas a declarat ca evreii ar trebui sa plece din teritoriile palestiniene si sa se intoarca "acasa, in Polonia, Germania, SUA" sau alta tara.

Ulterior Helen Thomas si-a cerut scuze, afirmand: "Regret profund comentariile pe care le-am facut in legatura cu israelienii si palestinienii. Ele nu reflecta credinta pe care o am in suflet, ca pacea se va instala in Orientul Mijlociu doar cand toate partile recunosc nevoia de respect reciproc si toleranta. Fie ca acea zi sa vina in curand".

In pofida scuzelor prezentate, declaratia sa initiala a provocat polemici pe scena politica americana, precum si un val de nemultumire in randul utilizatorilor de internet, unii dintre ei solicitand companiei Hearst, pentru care Thomas lucra la momentul respectiv, sa o concedieze. Ulterior, Helen Thomas, la momentul respectiv in varsta de 89 de ani, a anuntat ca se va pensiona.

Totusi, in ianuarie 2011, ea a inceput sa scrie editoriale pentru un saptamanal distribuit gratuit intr-o suburbie a Washingtonului.

Dar cariera sa indelungata este asociata cu participarile sale ritualice la conferintele de presa organizate la Casa Alba. Ea a fost deseori persoana care incheia conferintele, spunand: "Thank you, Mister. President" (Va multumim, domnule. Presedinte, n.r.) - patru cuvinte politicoase din care razbatea un spirit de competitie feroce.

In august 2009, presedintele Barack Obama a felicitat-o si sarbatorit-o pe Helen Thomas, cu ocazia implinirii varstei de 89 de ani. Presedintele a intrat neanuntat in sala de conferinte de presa de la Casa Alba si i-a cantat "La multi ani" jurnalistei Helen Thomas, care a relatat evenimentele de la Casa Alba inca din anul nasterii actualului presedinte american. Apoi, Barack Obama i-a oferit prajituri jurnalistei si a sarutat-o pe obraz. Insolitul eveniment s-a petrecut chiar in ziua in care Barack Obama sarbatorea implinirea varstei de 48 de ani.

Helen Thomas s-a nascut in 1920, in Kentucky, intr-o familie de imigranti libanezi. Ea a dorit sa fie jurnalista inca din studentie, cand a colaborat la ziarul scolii la care invata. A inceput sa lucreze ca redactor la un mic ziar din Washington, dupa care a inceput sa colaboreze cu agentia de presa United Press (UPI), moment in care a inceput sa relateze despre campania prezidentiala a lui John F Kennedy. A lucrat pentru UPI timp de 57 de ani, pana in 2000. La varsta de 79 de ani, Helen Thomas a fost angajata de compania de publishing Hearst Corp.