CNA urmeaza sa publice azi pe site-ul sau o informare cu privire la decizia Pro TV de a iesi din lista statiilor pe care cablistii sunt obligati, conform legii, sa le retransmita. Pro TV a informat CNA in legatura cu decizia sa de a iesi din asa-numita grila "must carry" inca de pe 11 iulie, dar subiectul a fost discutat abia astazi. Discutiile dintre membrii Consiliului si reprezentantii companiei au fost pe alocuri aprinse, motivele tinand de neclaritatile legate de felul cum operatorii de cablu vor retransmite, in continuare, acest post, dar si de incarcarea birocratica pe care decizia Pro o provoaca la nivelul CNA.

UPDATEAnuntul CNA privind decizia PRO TV si lista actualizata 'must carry' au fost publicate pe site-ul Consiliului

  • Pro TV a instiintat CNA ca iese din grila "must carry", adica din lista posturilor libere la retransmisie pe care operatorii de cablu trebuie sa le distribuie. Acest lucru inseamna ca societatile de cablu trebuie sa ceara acordul Pro TV pentru a retransmite postul si sa plateasca pentru a-l putea retransmite catre abonati. Pro TV declara ca acest lucru nu va afecta consumatorii finali, adica telespectatorii, deoarece exista contracte in derulare prin care postul va fi retransmis in continuare de cablisti. Vezi detalii despre decizia Pro TV aici

Dupa discutiile de astazi, CNA nu a luat nicio decizie, intrucat nu era abilitat, conform legii, sa faca acest lucru, masura Pro TV fiind o decizie comerciala.

Decizia Pro TV de a iesi din randul statiilor pe care cablistii sunt obligati sa le retransmita este intemeiata pe un paragraf dintr-o anexa la o decizie CNA de anul trecut, coroborat cu prevederile acelei decizii. Mai precis, este vorba despre un formular pe care detinatorii de licente audiovizuale trebuie sa-l completeze pentru a se declara liberi la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare. Formularul este anexat la Decizia 72/2012 a CNA privind conditiile de eliberare si modificare a avizelor de retransmisie si precizeaza, spre final:

  • "Imi rezerv dreptul de a revoca, oricand ti neconditionat, aceasta declaratie, pentru unul sau mai multe dintre serviciile de programe de televiziune precizate mai sus, caz in care serviciile nominalizate in cererea de revocare vor inceta sa mai fie incluse in lista must carry incepand cu data comunicarii publice a acestui fapt de catre Consiliul National al Audiovizualului potrivit dispozitiilor art. 15 din Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 72/ 2012."

Membrii CNA s-au aratat interesati in special de conditiile in care telespectatorii vor putea sa urmareasca in continuare Pro TV, daca acceptul de retransmisie pe care compania il da operatorilor de cablu devine nul in momentul iesirii din grila must-carry. Ei s-au aratat ingrijorati si de volumul de munca pe care aceasta decizie a Pro TV il cauzeaza la nivelul CNA, unde trebuie sa fie procesata modificarea avizului de retransmisie pentru sute de distribuitori de cablu cu care Pro TV are contracte.

Ce au spus, intre altele, la CNA reprezentantii Pro TV Elena Petre - director executiv, Florin Turcila - manager de distributie, Catalin Cocean, reprezentant al cabinetului juridic:

  • Telespectatorul nu va fi afectat in absolut niciun fel. Avem in continuare contracte comerciale in derulare, care se vor incheia la data la care se inchid. Atunci vor incepe negocieri. Nu ar fi legal sa incheiem acele contracte.
  • Dupa ce expira contractele, vom incepe negocierile. Daca negocierile nu vor duce la niciun acord, ne gandim si la o astfel de varianta (o perioada de gratie pentru cablisti - n.red.)
  • Toti distribuitorii au acum acceptul nostru, contracte care expira in diverse momente. In masura in care vor expira contractele, vom incepe negocierile.
  • Avizul de retransmisie facut in baza contractelor nu inceteaza, ramane in vigoare pana la data la care se incheie contractul. Inceteaza acceptul dat in temeiul must-carry.
  • Acceptul care devine nul acum poate fi inlocuit imediat, azi-maine, cu unul nou.
  • Prin insusi faptul ca in lege nu e prevazut un termen si nu sunt conditii pentru iesirea din grila, e o consecinta logica si de interpretare juridica faptul ca putem pune in aplicare decizia imediat.
  • Declaratia noastra vizeaza regimul must carry, nu se refera la contracte.
  • Exista avize Pro TV pentru operatorii DTH. Evident ca acelea nu sunt date in baza articolului must carry, pentru ca acela nu se aplica DTH. in cazul operatorilor DTH, relatia noastra cu acestia se face in baza unui contract comercial cu o durata, urmand ca pentru orice contract nou sa se inceapa negocieri. Exact la acelasi regim ne-am referit noi in adresele noastre, urmand ca pentru cablu sa se intample exact la fel. Acele contracte vor supravietui iesirii din must-carry pana la momentul expirarii unui contract. Relatiile noastre sunt foarte bune cu toti operatorii din Romania si nu vad de ce acest lucru sa devina o problema.
  • Noi avem si o chestiune de strategie. Incepand din ian 2015 nu mai avem regimul must carry pt ca se trece la transmisia digitala terestra.
  • (cand presedintele CNA, Laura Georgescu, le-a semnalat ca aceasta decizie a Pro presupune un volum foarte mare de munca la nivelul Consiliului, care trebuie sa proceseze modificarile la avizele de retransmisie pentru cablisti): Este decizia noastra comerciala, facuta conform prevederilor legale

Ce au spus, intre altele, membrii CNA:

  • Christian Mititelu: Nu putem sa ne asumam raspunderea sa punem pe site un astfel de anunt, pentru ca vom fi asaltati cu reglamatii, plangeri. Cred ca putem publica in ianuarie 2014.
  • Valentin Jucan: Inteleg ca vor fi reactii pe care noi va trebui sa le gestionam birocratic, insa este decizia lor de business. Imi pun alta problema: daca Pro TV iese din must carry, ce urmeaza - nu cine urmeaza -, ce se alege din must carry, cine va veni in grila pe locul ocupat de Pro...
  • Lorand Turos: Si eu cred ca e un lucru foarte important acest pas pentru audiovizual. Din punctul meu de vedere, e si riscant, dar probabil si-au facut calculele inainte de a lua aceasta decizie. Noi nu trebuie sa luam o hotarare, noi luam la cunostinta. Cred ca trebuia sa publicam (anuntul Pro) din data de 11 (iulie, cand Pro a transmis adresa catre CNA - n.red.). Bineinteles ca in urma acestei decizii CNA se va alege cu foarte mult de lucru, dar este dreptul lor.
  • Cristina Trepcea: Banuiesc ca (Pro TV) vor face acest lucru la fel de interesati ca si noi de interesul publicului lor.